Karriär > entreprenör

Skapa ditt drömjobb och arbeta med din passion

Att få göra något man älskar kan skapa engagemanget att arbeta extra hårt för det. Det räcker dock inte enbart att ha en bra verksamhet. Det krävs mycket arbete i samband med de rätta möjligheterna i det rätta tillfället.

Av: Agnes Selberg
Lästid: 3 minuter
6 Nov 2013
Vägar till att få arbeta med sin passion

Aliya LeeKong är en kock och författare till hennes snart publicerade kokbok. Exotic Table: Flavors, Inspiration, and Recipes from Around the World – to Your Kitchen. Hon är även chef över sin restaurang Junoon, som är placerad centralt i New York.

Om du vill göra som Aliya LeeKong gjorde så hittar du 5 av Aliyas tips på hur du kan ändra din karriärväg här nedan:

1. Behandla dina mål som recept. Kom ihåg att ta det ett steg i taget

Om du gör någonting du tycker om så är det även lätt att fastna i det. På ett bra sätt alltså. Att göra något du älskar betyder inte att du kommer älska det hela tiden. Att segmentera sina mål och att ha en tydlig vision tillåter dig att hålla dig lugn och fokuserad under processen. Håll hårt i ditt ultimata mål och ha det ofta i åtanke. Trots detta är det viktigt att uppskatta varje dag du arbetar med det du vill och glöm inte hur mycket du åstadkommit. Aliya påminner dagligen sig själv om att hon alltid lär sig något nytt och kommer närmare sin dröm för varje dag som går.

2. Lär känna de människor som kom före dig

När Aliya bytte karriär, studerade hon stjärnkockar som Jean - Georges och Thomas Keller samt personer med lyckats inom mat och skapat varumärken och en livsstil som Martha Stewart och Giada De Laurentiis. Hon ville lära sig att förstå branschen och landskapet samt lära sig från deras framgångar och misstag. Det handlar inte om att gå deras exakta väg utan att hitta sin egen med en större förståelse över vilket engagemang som krävs.

3. Alltid ha något att erbjuda

Aliya berättar att hon under sina resor och under sin utveckling fått lära sig mycket. När hon besöker olika platser brukar hon ofta studera andra professionella kockar och dylikt för att lära sig nya tekniker. Det största rådet hon kan ge är att fråga om det går att få observera olika personer i deras arbete. I utbyte mot detta är det alltid bra att ha någonting att erbjuda, en tjänst eller att dela kunskaper och erfarenheter. Med lite tid så går det ofta att bygga förtroenden och att ha någonting att erbjuda brukar hjälpa till att öppna upp människor.

4. Sök hjälp från dem som gör det bättre än du

Utnyttja ditt nätverk och dina resurser eftertänksamt. Är det någonting du inte kan så finns det säkert någon du kan vända dig till. Aliya som fotograferat bilderna till sin bok visste först inget om fotografering. Hon vände sig istället till en bekant som var fotograf och villig att lära henne grunderna samt vad som skulle göras och inte göra.

5. Förbered dig på att vara obekväm, både fysiskt och mentalt

Några av de största lärdomar och de mest glädjande upplevelser Aliya varit med om har kommit från tider då hon inte var helt bekväm med vad hon gjort.

Jag talar inte bara om att behöva lyfta nästan 30 kilo fond i några av de kök där jag arbetade. När jag skrivit på kontraktet för att skriva min första kokbok var jag gravid och arbetade redan heltid. Jag var tvungen att skriva, laga mat, testa och fotografera hela boken. Denna idé skrämde mig. Det fanns dagar då jag var så utmattad att det var svårt att komma ur soffan. Men boken är klar och kommer ut i år. - Aliya LeeKong

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla