Nöje > mat och dryck

Fettisdagen

Muummss!

Fettisdagen är här! Dagen som många av oss verkligen uppskattar och unnar oss lite extra på. I dagens inlägg går vi självklart genom lite historia om just semlan och fettisdagen. Det bjuds dessutom på recept av allt från traditionella semlor till kladdkakssemlor och mycket mer.

Av Redaktionen, 13 Feb, 2018

Idag är dagen du garanterat kommer se en och annan semla! Alla konditorier är proppfulla av dessa bakverk och när det kommer till smak, form och recept är det bara fantasin som sätter gränser.

Lite info om Semmeldagen:

- Bakverket semla är från början kopplat med fastan innan påsk.
- Fettisdagen, eller Semmeldagen, inträffar varje år 40 dagar innan påsk.
- Under andra världskriget var mjöl, socker och grädde ransonerat och avskaffades i början på 1950-talet, vilket gjorde att ätandet av semlor ökade.
- Ända fram till början på 1960-talet fick semlor endast serveras på tisdagar på caféer och konditorier.
- Under 1700-talet i Sverige åts semlan i ett fat med varm mjölk. En del smaksatte mjölken med kanel, vanilj, kardemumma och åt semlan med hjälp av sked.
- Att äta semlan direkt i handen blev inte populärt förrän i början av 1900-talet.
- Idag säger man att över 50% av alla svenskarna äter en semla under fettisdagen.
- Idag äts semlor inte bara i Sverige, utan även i Finland, Norge, Danmark och Tyskland. Det som skiljer svenska semlor åt är fyllningen. I Norge och Danmark vill man ha semlor fyllda med sylt och vaniljkräm.

Här nedan har vi samlat ihop lite olika varianter på semlor. Allt från den klassiska till de lite mer annorlunda och spännande varianterna:

Klassisk semla
Vegansk semla
Vaniljsemla
Chokladsemla
Macaronsemla  
Croissantsemla
Semmelwrap
Prinsesssemla
Sockerkakssemla
Kladkakssemla
Muffinsemla
Rawfoodsemla

Årets semla: “Nacho semla”

Av: Roy Fares och Mattias Ljungberg, konditorerna och ägarna av Mr Cake

Nu kanske du är intresserad av att hitta utbildningar och kurser inom Konditor?

Nu kanske du är intresserad av att hitta utbildningar och kurser inom Bagare?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårat onlinemagasin