cady
Nöje > livsstil
.
Av: Redaktionen
Lästid: 3 minuter
15 Maj 2019

Christoffer på Ung Privatekonomi delar ett av sina blogginlägg på Ung Privatekonomi 

Om hur man gör en budget. För att få en bra koll på sin vardagliga ekonomi är det viktigt att ha en plan för hur man ska fördela sin inkomst varje månad, det vill säga ha en budget. Att ta fram en budget kan verka tråkigt och jobbigt men så behöver det faktiskt inte vara. Sätt dig med en kompis i 20 minuter under en håltimme eller rast och gör en tillsammans. När ni är klara kommer du ha mycket bättre struktur på ekonomin. Gött va?

1. Inkomst

Börja med att skriva ner dina inkomster. Det kan exempelvis vara studiebidrag, studielån eller lön. Om du har en rörlig lön så tipsar jag dig om att räkna med en lite mindre summa än en ordinarie snittlön du får in, marginaler är bra!

2. Utgifter

Sedan skriver du ner dina kostnader. Vad har du för fasta utgifter? Hyra, telefon och gymkort till exempel. Därefter, skriver du ner rörliga utgifter. Det kan vara mat, kläder och nöje. Skriv ner dessa också och kom nu ihåg att välja en fast summa för varje kategori. Annars kan det bli rörigt! Saker som inte passar in under enskilda kategorier kan du skriva som övrigt. Nu ska du tänka realistiskt, hur mycket gör du egentligen av med varje månad? Här kan det vara bra att använda ditt kontoutdrag (för att se tidigare månaders utgifter) till hjälp.

3. Diffen

 När du skrivit ut alla utgifter och vet hur pengarna ska fördelas får du inte glömma sparandet! Något kan du säkerligen spara varje månad, oavsett om det är en hundring eller en tusenlapp. Känner du att du vill kunna spara mer kanske du får se över om du kan öka dina inkomster genom att till exempel jobba mer. Du kan även minska på utgifterna. Hur många Nocco behöver du egentligen köpa i veckan? Kanske räcker det med att ta med en vattenflaska på dagarna istället.

Det kan bli svårt att få din budget att fungera felfritt den första månaden men ta tillfället i akt och lär dig om det gick snett! Om du gjorde av med mer pengar än vad du tänkte dig kan det ha berott på att man trott sig shoppa mycket mindre än man gör. Då får man helt enkelt omprioritera nästa månad alternativt skriva om budgeten och räkna om.

___________________________________________________________________________

Studiemedel

Alla älskar vi väl CSN! Studiemedel, hur funkar det egentligen? Här kan du läs mer och få handfasta tips.

Som student kan du välja att ansöka om studielån hos CSN. Viss del av summan från CSN är bidrag, medan den större delen är lån. Beroende på hur mycket du studerar (hel- eller halvfart) varierar summan av lånet men den totala summan i år (2018) uppgår till 2 611 kronor i veckan för bidrags- och lånedelen vid heltidsstudier. År 2019 hamnar summan på på 2 669 kronor i veckan för heltidsstudier.

För att du ska få ut dina pengar måste du lämna en studieförsäkring till CSN. Studieförsäkran kommer tillsammans med ditt beslut om studiemedel. Du kan lämna in den till CSN via deras webbsida, via telefon eller med blanketten som ska ha fått från CSN.

Det finns även tilläggslån och merkostnadslån att söka, och om du har barn kan du även få en större bidragsdel.

Lånet ska givetvis betalas tillbaka efter att studierna är avslutade. Om du slutar skolan på vårterminen börjar du betala efter nästa årsskifte medan om du avslutar studierna under höstterminen inte börjar betala av förrän ett år efteråt. Läs mer om hur du ska tänka när du söker CSN, under tiden du tar studiemedel och efteråt!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla