cady
Nöje > livsstil

Hur man förebygger och undviker att bli utbränd som ung - 5 tips!

Börjar du få svårt att koncentrera dig, känner en trötthet som du inte kan vila bort, eller har du känt kroppsliga symptom som hjärtklappning eller magproblem? Det kan vara så att du håller på att bli utbränd. Men det finns konkreta saker du kan tänka på för att undslippa.

Av: Lukas Lind
Lästid: 5 minuter
19 Jan 2015
Undvik att bli utbränd som ung med dessa tips

Det är inget konstigt att unga i dag blir utbrända. Den osäkra jobbmarknad som vi möter, med otrygga avtal och ofta kortare projektanställningar, utgör en skakig grund att stå på. Vi behöver ständigt visa framfötterna slåss om att visa att just jag är rätt person för jobbet. Vi försöker vara stålmannen allihop. Aldrig bromsa, aldrig gå med tunga steg.

För några år sedan, när jag flyttade till Stockholm för att börja plugga journalistik gick jag in i väggen totalt, 22 år gammal. Panikattackerna avlöste varandra och magproblem dök upp. Jag visste inte mycket om stress och ångest då, men nu har jag fått fördjupa mig desto mer i det. Jag hoppas innerligt att du ska få undvika liknande känslor och upplevelser. För mig var det posttraumatisk stress blandat med en stor dos prestationsångest. Stressen tog rent fysiska uttryck. Jag var bokstavligen inlåst i en källare i en vecka utan att kunna gå utanför dörren. Allt bara snurrade. Huvudvärken sprängde. Jag hade inte varit medveten om varningssignalerna. Men det hoppas jag att du ska kunna vara. Här kommer några enkla tips. Viktigt är att vara vaksam på diverse symptom som kan ploppa upp: - Känslomässiga; nedstämdhet, oro, ångest. Trots att du gör någonting du tycker är roligt och som får dig engagerad så kan du känna dig allmänt nertyngd. Då kan det vara tid för reflektion. Vad är det som inte stämmer? - Tankemässiga; att man har svårt att koncentrera sig, minnas eller planera och strukturera saker. - Det kan handla om trötthet; att man känner en trötthet som inte går att vila bort, hur mycket man än vilar och sover. Jag började känna mig allt mer distans till omgivningen. Det var som att en glasburk sänktes ner över mig vissa dagar. Var mån om att sova ordentligt, det kommer du att ha igen. - Man kan få sömnsvårigheter på olika sätt; det kan vara att man har svårt att somna eller att man vaknar många gånger under natten. - Det kan vara kroppsliga symtom; hjärtklappning, magproblem, högt blodtryck, värk, överdriven ljudkänslighet. Flera av dessa kunde jag uppleva när jag var på väg in i “väggen”.

Vad jag hade behövt göra tidigare, med tanke på mitt mående, var att söka upp någon att prata med. Under min utbildning, efter att jag brakat samman totalt, gick jag till slut och gjorde det. Det hjälpte mig otroligt. Det fick mig att reda upp i tankar kring min uppväxt och gav mig verktyg för hur jag skulle hantera stressen. Jag kunde äntligen förstå hur jag skulle bemöta den ångest som jag hade. Men det behöver inte gå lika långt för dig som det gjorde för mig. Att prata med någon som inte är din flickvän, eller en naturlig del av din umgängeskrets kan vara förlösande. Och söker du professionell hjälp så är det ju människor med tonvis av erfarenhet av att möta människor precis i den situation du befinner dig i.

Hur du kan förebygga!

Du kan undvika utbrändhet, stress och ångest genom att vara vaksam på dessa områden:

  • Sund egoism. Utgå ifrån sin egen vilja och sina egna begränsningar. Vi måste tänka på oss själva för att kunna vara i form. För mår inte vi bra så påverkar det även vår omgivning, den som vi genom att undergräva oss själva haft för mål att blidka. Det här är kanske den allra svåraste, och luddigaste punkten. Det är svårt att veta var man ska dra gränsen, och det är svårt att veta vad som är rätt val att göra i en given situation.
  • Prioriteringar: Välja och välja bort. Man orkar inte, hinner inte och behöver inte göra allt. Lära sig säga nej för att på det sättet fokusera på det som är viktigast. “Våga säga ja, våga säga nej – våga vara lycklig” la en svensk ung skådespelare upp på Instagram häromdagen. De raderna hänger faktiskt kvar i mitt inre än. Det är viktigt att vi är ärliga mot våra intressen, annars kommer vi sakta blir utnötta som människor och individer.
  • Låtsasstress: Vi måste fråga oss själva varför vi måste stressa. Ofta sparar vi bara några minuter på att rusa hit och dit. Det ger extremt onödig negativ påverkan på oss att hela tiden lura kroppen att livet är en nödsituation. De små andhämtningarna i livet betyder mycket, och fyller vi varje glipa med ännu en uppgift som egentligen inte behöver göras vid exakt det tillfället så skapar vi bara onödig stress. Vi behöver lära oss att varva ner emellanåt.
  • Återhämtning: Bensträckare, pauser, återhämtning efter jobbet, helger, semester. Vila både i det lilla och i det stora är viktigt för att hålla sig i form. Träning, sömn och bra matrutiner är en enorm fördel om man vill hjälpa kroppen att må bra. Hitta egna rutiner för att varva ner efter en arbetsdag eller en tuff vecka. Exempelvis kan du ta en lugn stund innan du lägger dig och bara sitta i en massagestol, ligga på spikmatta, sitta och fokusera på din andning. De tre grejerna gör i alla fall jag varje kväll ca en timme och det ger mig enormt mycket energi.

Samtidigt som jag önskar att jag hade klarat av att avvärja min “utbrändhet”, så tänker jag att jag nu kanske slipper uppleva den där väggen vid 30- eller 40-års ålder. Visst, man kommer ständigt att möta nya utmaningar, som man inte vet hur man kommer hantera. Men nu är jag väldigt vaksam på symptom, och har lärt mig en hel del om hur jag ska hantera olika situationer. Jag är också mycket mer bekant med var mina gränser går som människa. Så om du är en ung person som gått in i väggen – se inte dig själv som en svag människa, utan som en människa med lite mer insikt och vishet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla