cady
Studera > studenttips

6 tips innan du går in i väggen

Att undvika gå in i väggen men ändå prestera

Många lägger för mycket på sin tallrik och arbetar hårt för att uppnå sina mål. Resultatet? Sena nätter, jobbhelger och framförallt - höga stressnivåer.

Av: Amanda Berglund
Lästid: 4 minuter
19 Jan 2015

Du har höga krav, inte bara på dig själv utan även på omgivningen. Dagarna flyger iväg, du får aldrig tillräckligt gjort. Stressen börjar kännas allt mer påtaglig och INGEN förstår dig.

När du är fast i en överbelastad virvelvind av aktiviteter, kan det vara svårt stanna upp ibland. Här är några tips på hur du varvar ner.

1. Ta en noggrann titt på dina fritidsaktiviteter

Om du har alldeles för många av dem, fråga dig själv några frågor: Vilka aktiviteter ser jag fram emot? Är det någonting jag faktiskt hade klarat mig utan?

Om du inte älskar det du gör, gör det inte. Om du är med i en klubb eller organisation med ett enda syftet att lägga till en rad i ditt CV, pausa dina åtagande och känn efter hur din stressnivå sjunker. Det gör dig inte en smitare; det visar att du är en sansad person som förstår hur man prioriterar sin tid. Överväg också den negativa stressen för varje verksamhet du är involverad i.

2. Sänk nivån lite

Vänner vill träffas. Betyg ska uppnås. Uppsatsen ska in och det är sittning på nationen du jobbar gratis på. Det är lätt att befinna sig i en bubbla av samma umgänge, prestationsångest, tankar och idéer. Glöm inte bort att zooma ut ibland, ta en titt på ditt liv utifrån - och framförallt - sänk nivån.

3. Betygshets

Du kommer antagligen att få ett dåligt betyg förr eller senare om du fortsätter i en takt som denna. Låt dig inte luras; det finns inget sådant som sann perfektion i den akademiska världen. Om du för närvarande är en student med toppbetyg, bör du komma till det faktum att du någon gång kommer att göra sämre ifrån dig. Vissa kurser är svårare än andra och tråkigare. Du kan inte definiera dig med betygen du får. Tänk på att du har så mycket annat att leva för än bara betygen.

4. Lär dig säga "nej"

Att säga nej är inte brottsligt. Du kan inte göra allt på en gång.

5. Sluta studera när din hjärna säger stopp

Självklart måste du plugga på rätt hårt om du ska lyckas med en tenta, men det kommer en punkt när det är helt enkelt inte värt det för att öka din tid att studera. Visst , om du tillbringar åtta timmar att studera, kan du få en perfekt poäng… men vad skulle du förlora? Sömn? Din känsla av förnuft. Kanske båda.

6. Låt inte almanackan styra

Att bära runt en almanacka kan vara en livräddare om du upptäcker att skriva ner alla dina föreläsningar och möten, håller dig på rätt spår och låter dig lugnt glida från en aktivitet till nästa. Det kommer även få dig att göra saker i tid och komma i tid. Vissa kan dock bara bli stressade av att se hur fullspeckad veckan är med fem timmars jobb på nation, fyra föreläsningar, tre seminarier, tre klubbmöten, två timmars studietid, en kör-repetition skrivet i tryck när du vaknar på morgonen. Om du aldrig har haft problem att hålla reda på var du behöver vara och när du behöver vara där kanske du inte behöver en planerare. Se om dina dagar blir lite mindre hektiska och dina timmar lite mindre uppdelade!

-

Det är ganska uppenbart att det inte finns nån quick fix för ångest och inget enkelt botemedel mot stress. Ibland kan du frestas att avsluta alla dina kollegiala aktiviteter – och klasser som ingår - på grund av det överväldigande tryck för att uppnå bra resultat. Om du befinner dig i denna typ av situation, så lek med ovanstående förslag. Även en liten förändring i ditt sätt att prioritera och hantera dina aktiviteter kan utlösa en dominoeffekt av positiva resultat. Och medan det är nog sant att en energidryck eller kaffe kommer att hålla dig vaken sent nog att skriva klart en artikel för din sociologföreläsning, kommer ingenting i en burk eller en kopp förändra ditt sätt att uppfatta och reagera på en stressig livsstil. Det måste komma inifrån.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla