Nöje > livsstil

Intervju med Siri Barje, gästkock på TV4:s Nyhetsmorgon och bloggare på köket.se

Foto: Johanna Kassel Åkerberg

Med ett matintresse som började redan i unga år föll det sig naturligt för Siri Barje att ta steget in i restaurangvärlden. Hon är utbildad kock vid Grythyttan och har genom åren jobbat på restauranger som Esperanto, Shibumi och Sally Voltaire & Systrar. I dag är hon en återkommande gästkock på TV4:s Nyhetsmorgon, bloggar flitigt på köket. se och delar med sig av färgsprakande och smaksäkra maträtter på sitt populära instagramkonto @olivehummer.

Av: Tina Gardsten
Lästid: 9 minuter
12 Jun 2017

Siri Barje, kock och kokboksförfattare
Ålder: 29 år
Familj: Patrik, mamma, pappa och två bröder
Bor: På Södermalm, Stockholm
Instagram: @olivehummer
Blogg: siribarje.koket.se

bild_namn

”I Sängen Finns Ingen Bättre Mat Än Pizza”

Nu vill jag fan bara äta räklåda och dricka vitt vin på Gotland och smula sönder servetten för den är full med räksaft och sedan vill jag klättra upp på en rauk eller något, dricka skumpa på Närsholmen, leta efter surfvågor med brädorna på taket i fem timmar, äta MAT, laga MAT, plocka MAT, klappa får, fynda på loppisar, spela backgammon på stranden, spela golf som är urtråkigt och sedan bara ha sommar.

Puss, Siri.

Siri är verkligen som hon visar i sin blogg och i TV. Spontan, yvig, snabb, passionerad och intresset och den äkta kärleken för mat går inte ta miste på. Hon har en fullkomligt opretentiös och kärleksfull relation till all mat hon skapar.

När vi får en pratstund är Siri mitt i förberedelsen hemma för en vanlig torsdagsmiddag. Med en hand vispar hon ihop en aioli, samtidigt som hon ger instruktioner till sin bror Nicolai som är självskriven I matlaget och med en annan hand känns det som hon bara får till allt annat.

Sedan tidig ålder har mat varit ett huvudintresse och det många drömmer om och tycker låter som en italiensk familjedröm, det är så hon är van att äta och umgås ihop med maten.

Man lagar mat tillsammans, man kokar, smakar, umgås och njuter - och av det enkla gör man det delikata.

Siri, ditt tidigaste matminne?

– Jag har ju faktiskt många tidiga matminnen och som beror på att mamma och pappa lagade extremt mycket mat jämt.

Men ett tillfälle är det som jag speciellt mycket kommer ihåg och ja, jag var väl cirka fem år och satt och bläddrade i min favoritkokbok. Det är ju lite sjukt, men jag gillade kokböcker redan från tidig ålder, berättar Siri och skrattar högt. Tror faktiskt att vi hade ätit middag redan men jag fick syn på ett recept som jag ville bara göra och jag minns att pappa sa; ” ja men klart vi ska göra det” så det blev asiatisk torsk under överinseende av mamma och pappa. Jag och mina två bröder har alltid fått vara med i köket, vi har verkligen fått hålla på och experimentera och alltid blivit påhejade av våra föräldrar att laga och äta.

Bästa matminnet?

– När man äter många tillsammans och när det kanske är sommar och man kan vara utomhus.

Alla tillsammans bara lagar massor av mat - vi är många i köket.

Hemma är det verkligen så, bröder med flickvänner, jag och min man och kompisar och vi alla lagar mat och umgås – det är så vi gör. Mina bästa matminnen är sådana stunder och när jag är med min familj.

När bestämde du dig för att bli kock och vad ledde dig fram till det beslutet?

– Jag bestämde mig på riktigt när jag sökte till Grythyttan 2010.

Det var pappa som var på ett jobbärende däruppe och ringde mig helt i extas och berättade att där fanns ett internationellt kokboksbibliotek i Måltidens hus I Grythyttan.

Och ja, kokböcker har ju alltid varit min stora passion så jag gick ju igång direkt och hittade då Restauranghögskolan Grythyttan. Där började jag alltså min formella utbildning som ju är en 3 – årig universitetsutbildning på 180 högskolepoäng och som tillhör Örebros universitet.

När jag var klar blev jag nog lite skärrad, jag hade ju praktiserat under studietiden och bara älskade det, men nu blev jag plötsligt fundersam om det var bara i ett kök jag ville stå i? Helt klart var jag vilsen och visste inte riktigt vad jag ville göra med det jag hade fått med mig. Jag slutade faktiskt på det jobb jag hade och vände helt om och började jobba heltid i den anrika väskbutiken Palmgrens. Lite otippat kanske: Kände jag ville hitta rätt och få vara just vilsen.

Vad hände sen?

– Under tiden jag var där och på våren 2014 fick jag ett erbjudande att starta en verksamhet på Öland under sommaren. En kompis föräldrar drev ett pensionat där och behövde göra något nytt inför sommaren med restaurangen, så ja, jag hoppade på och vi bestämde oss för att övervägande köra vego mat.

Jag tog med mig bloggen som jag hade startat innan jag började på Grythyttan, mer då som en dagbok och under namnet Olivehummer.

Namnet kom till för att jag ville vara anonym och jag skrev som en dagbok på nätet under flera år. På Öland satte jag igång mitt instakonto och när bade restaurangverksamheten och instagramkontot blev populära då började jag driva upp mina sociala medier mer och mer.

Efter sommaren fick min man Patrik jobb i Dubai, så vi flyttade dit för sex månader. Där började saker och ting lossna och visa vägen. Jag fick förfrågningar från Stockholm om styling jobb och cateringuppdrag och plötsligt en dag så ringde Elle Mat & Vin och frågade om jag ville starta min blogg där.

Helt otroligt kul, kände mig så glad och smickrad. I samma veva kontaktade jag Bonnier fakta, för min dröm ända sedan jag var verkligen liten har alltid varit att få skriva en egen kokbok. Jag satte ihop en pitch för boken, avslutade mötet med att säga - sedan vill jag bli tv kock också. Allt bara rätt på och jag vet väl inte riktigt vad jag gjorde, bara berättade vad det är jag verkligen älskar att göra.

Och plötsligt händer det, våren 2015 ringer TV 4 upp Siri och erbjuder henne att göra ett inslag kortare programserie i samband med Way Out West festivalen med Oatly som sponsor.

–Viva Vego hette det och jag har fasen aldrig varit så galet nervös i hela mitt liv, jag trodde jag skulle kräkas under resan till Göteborg men det gick ju jättebra och jag – älskade det.

”Den som för mig är absolut störst är Jamie Oliver”

TV visade sig definitivt vara Siris forum och numer ser vi henne på Nyhetsmorgon titt som tätt där hon inspirerar med sina kreativa, gröna rätter på sitt eget personliga vis.

Första maträtten i Nyhetsmorgon?

Det minns jag väl, det var en betacarpaccio ihop med en pumparisotto med variation på kålsorter och en bär paj med vispad crème fraiche och citron.

Min dröm, att få göra en kokbok har slagit in, jag har gjort det. Den blev precis som jag hade tänkt, så lik mig som möjligt. Jag och fotograf, Johanna Kassel Åkerberg gjorde det ihop.

Jag stylade ingenting faktiskt, hyrde inte in något porslin, allt vi använder är mitt eget.

Vi håller inte till på något fancy ställe, vi är i min mammas och pappas hus. Däremot köpte vi tiger till de olika bakgrunderna för de olika matkapitlen.

Vem är din förebild/ inspiratör?

Svaret kommer snabbt från Siri.

– Den som för mig är absolut störst är Jamie Oliver.

Jag blev kär i allt han gjorde när han började, minns att jag köpte boken på butiken ROOM och den är så väl använd och bläddrad i att ryggen nu ramlat av.

Men hans maktfilosofi håller och är briljant fortfarande. Hans sätt var så annorlunda då och han banade verkligen väg för intresset att laga mat och att ta till oss det på ett nytt vis – i tv.

Tina Nordlund också gillar jag jättemycket på det viset hon lagar mat.

Är du stads- eller lantbo?

Stan just nu – men kanske jag vill ut mer på landet sen, jag gillar ju att odla och sådär och att plocka maten direkt från trädgården som vi gjorde när jag växte upp.

Vilka är dina små enkla tips till den som vill skapa ett mer ekologiskt hushåll?

–Att man inte slänger mat, använd allt. Jag brukar utmana mig själv att inte gå och handla.

För man kanske tycke att det inget finns hemma, men ofta har man så man alltid kan få ihop en eller flera rätter ändå.

Jag gör det till en sport att ta vara på allt och aldrig slänga något, det kan se helt tomt ut men av grönsaker, örter och lite annat kan man få ihop en riktig liten minibuffé om man lär sig att bli lite innovativ.

Vad vill du förmedla med din matlagning?

– Att det inte är så jäkla svårt, att inte vara rädd, att tycka det är kul att laga mat bara till sig själv till exempel.

Har du någonsin känt att du velat gå en annan väg? Finns det något som du känner att du skulle vilja nischa dig inom - om du började om?

Siri, blir tyst för en kort stund, tänker och sager ett bestämt:

– Nej faktiskt inte, jag har igen annan professionell passion, jag är en kreativ människa och det här är mitt instrument.

Vad hittar vi alltid i ditt hemmakylskåp?

– Vitlök, Dijonsenap, och oliver, jag älskar oliver.

Vilka smaker utmärker din mat?

– Jag älskar ju gröna grejer, jag är faktiskt helt galen i grönsaker. Kan äta en hel romansallad bara som mellanmål.

Så grönsaker är väl min utmärkande grej - bladspenat har jag ofta med, hela det gröna på salladslöken använder jag också, kasta aldrig det. Likaså rödbetsblasten, skölj och använd.

Din bästa middagslösning om maten måste stå på bordet inom 20 min?

– Pasta alla gånger med något grönt och pasta med massor av vitlök, färska tomater o smör i, enkelt och så gott.

Bästa vardagsfrukosten?

Knäckebröd med massor av smör och hård ost och med ett jätteberg av grönsaker, toppa med sesamfrön. Tröttnar aldrig på det.

När du bor på hotell älskar du att, dricka skumpa, äta mat i sängen, prata, hänga och kolla på tv, vad måste en room-service matsedel alltid ha?

– Pizza. I sängen finns ingen bättre mat än pizza.

Inga jäkla dieter, detox eller dåligt-samvete juicer sager du, tänker du bort ”smalmat” när du lagar?

-Ja jag tänker inte så mycket med kalorier, jag älskar ju grönsaker så över lag är min mat hälsosam och bra.

Favoritmatland?

– Frankrike

Bästa dryck?

– Vatten eller rödvin,

Food for lovers, en kärleksmåltid, vad lagar du då?

-Jag tycker all mat är kärlek, för har du gått iväg och handlat och sedan lagar något du tycker om och lagt ner intresse och kärlek i, så ÄR och blir ju det en kärleksmåltid.

Vad har du för planer framöver?

– Fortsätta laga mat, gärna en bok till hoppas jag såklart kunna göra.

Det viktigaste i livet?

– Ja, det låter ju så klyschigt men det är ju min man, min familj, mina vänner. Det är ju till dem jag gör maten jag älskar, och jag älskar ju dem.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla