Nöje > livsstil

Ny mobil banktjänst för att hålla koll på ditt klimatavtryck!

.
Av: Redaktionen
Lästid: 2 minuter
22 Jan 2019

Du röstar med dina pengar var det någon som sa. Och hur mycket stämmer inte det? Du kan läsa partiblad efter partiblad och rösta på den kandidat du anser stå närmst dina värderingar och den framtid du vill se. Men i det långa loppet är det ju faktiskt du som ansvarar för hur du påverkar din omvärld.

Doconomy

Doconomy är rätt och slätt en mobil banktjänst, en app, som du laddar hem där du sedan skapar ett konto på som är kopplat till Ålandsbanken* och om du vill ansöker om DO-kortet. Tjänsten innebär att du kommer att kunna se i realtid hur dina inköp påverkar klimatet. Tröjan du impulsköpte men kanske inte riktigt behövde, tar inte bara plats i garderoben och det kanske ekar lite mer på ditt bankkonto, men någonstans blir det en effekt, och inte alltid en positiv sådan.

doconomy-klimatkompensera

Välj att klimatkompensera!

Nu kanske jag har gett dig en släng av den omtalade “klimatångesten” men det tar inte slut där. Med den mobila banktjänsten kan du välja att klimatkompensera via olika FN-certifierade projekt. Du kan även investera i gröna klimatfonder och om du handlar hos någon av DO-samarbetspartner, t.ex. herrmärket A Day’s March får du DO-credits, digitala pengar du kan välja att lägga i ett klimatprojekt eller investera i en fond (vill du investera dina DO-credits i en fond måste du skjuta till med samma summa som DO-credits själv).

doconomy-card

“Det ska göra ont att shoppa” sa Nathalie Green, VD för Doconomy i en intervju och sanningen är att det gör ont att se hur mycket man konsumerar och vad det har för konsekvenser. Men tjänsten är inte en piska som ska skrämma dig på rätt väg mot klimatmålen 2030* utan vill uppmärksamma och förenkla de val du gör i vardagen. Appen är till för att du ska förstå ditt klimatavtryck och framförallt lära dig hur du minskar det.

Appen lanserar i början av 2019, men redan nu kan du göra en intresseanmälan och vara en av de första att ladda hem denna game-changern för din och klimatets framtid!

Läs mer om Doconomy här!

* Ålandsbanken står under tillsyn av den finska finansinspektionen.
* Klimatmålet 2030 är att vi måste minska klimatutsläppen med 50 %.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla