Nöje > livsstil

Svenska parasportgalan 2019 - årets pristagare!

.
Av: Redaktionen
Lästid: 3 minuter
2 Mar 2019

Söndagen den 3 februari drogs Svenska Parasportgalan 2019 på Scandic Continental i centrala Stockholm. Under kvällen hyllades alla aktiva samt ledare för sina prestationer under året som gått. Simningen tog storslam med inte mindre än fyra priser.

Begreppet parasport eller paraidrott, tidigare handikappidrott, är samlingsnamnet för sport och idrott för personer med funktionsnedsättning. De tävlande delas inte bara in efter kön utan även funktionsnedsättning och grad av funktionsnedsättning i olika klasser, ungefär som viktklasser i brottning. I sportskytte kan till exempel personer som sitter i rullstol tävla utanför parasporten.

Här är årets pristagare:

Årets ledare inom parasporten

Andreas Jonerholm - Simning: Under Andreas Jonerholms ledning tar utvecklingen för svensk parasimning kontinuerliga kliv mot toppen. Jonerholms landslag har fortsatt skörda medaljer. Under VM blev det makalösa 2 guld, 2 silver och 4 brons. Som senare under säsongen kunde plussas på med sex EM-medaljer.

Årets prestation inom Special Olympics

Viktor Åberg – Basket och löpning: Viktor Åberg älskar att träna och ger alltid 100%. Hans enorma energi och träningsvilja bidrog till lagvinst i nationella spelen i basket och han var dessutom först över mållinjen i Specialvarvet och har en given plats på Special Olympics World Summer Games i Abu Dhabi 2019.

Årets nykomling inom parasporten

Nicola St Clair Maitland – Simning: Debutanten Nicola St Clair Maitland klarade EM-kvaltiden i november 2017 och fick chansen att representera Sverige i ett internationellt mästerskap för första gången. Väl på startpallen slog hon till med två bronsmedaljer. Ett starkt debutår i konkurrensutsatt idrott vittnar om en ljus framtid.

Årets lag inom parasporten

Landslaget Goalball: Att mitt i ett generationsskifte och på hemmaplan leverera som goalballlandslaget gjorde under Goalball-VM 2018 är en stor bedrift. I tuffast möjliga konkurrens gick flera framtidsnamn ut på plan och levererade goalball i världsklass. Att ta sig till kvartsfinal – och skaka om de blivande mästarna – är en prestation utöver det vanliga.

Årets förebild inom parasporten

Mikael Fredriksson – Simning: Mikael Fredriksson är en före detta paralympisk parasimmare som nu har startat egen verksamhet i Kungsbacka. Mikael är en fantastisk person som bjuder på sig själv, stöttar sina lagkamrater och är med sin karisma en stor förebild för kommande generationer inom parasimningen.

Årets manliga parasportare

Zebastian Modin - Längdskidor: Zebastian Modin är Sveriges främste vinterparalympier i modern tid. Under vinterspelen i PyeongChang blev det en välförtjänt silvermedalj i sprint. Han blev dessutom totalsegrare för andra året i rad i världscupen. Zebastian är en världsstjärna vi kommer att följa under många år framöver.

Årets kvinnliga parasportare

Pernilla Lindberg - Simning: Jordbävningen i Mexico City skakade om allt – även planeringen av VM. Mästerskapet flyttades och mästerskapstoppningen justerades. Trots detta simmade Pernilla Lindberg hem två guld, ett silver och ett brons. Pernilla följde sedan upp framgångarna på hemmaplan med hela fem svenska rekord på SM.

sports-wheelchair
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla