Nöje > livsstil

Vem betalar på dejt?

Vem tycker du ska betala?

Det råder delade meningar om vem som ska betala notan på första dejten. Trots att Sverige anses vara ett av världens mest jämställda länder är det endast ett fåtal som tycker att notan ska splittas.

Av: Redaktionen
Lästid: 3 minuter
21 Apr 2018

Hur jämställt är Sverige?

Vem är det egentligen som ska betala notan på första dejten? En ny undersökning från happn bland svenska singlar avslöjar att endast en av fem tycker att notan borde splittas lika. Män och kvinnor verkar dock ha olika uppfattning om vem som vanligtvis betalar.

Männen upplever att de oftast står för betalningen - kvinnorna anser däremot att det delas lika

Ett vanligt dilemma för många singlar är vem som ska plocka upp notan för exempelvis en middag, bio eller drink under en dejt. I en ny undersökning har happn därför tagit reda på vem som vanligtvis betalar notan på första dejten. Och resultatet visar att det fortfarande finns en hel del meningsskiljaktigheter kring detta. Mer än hälften av kvinnorna säger att notan oftast delas lika, medan en av tre säger att deras dejter oftast betalar. Samtidigt svarar så många som 62 procent av männen att det är de som vanligtvis betalar.

21 % anser att männen ska betala

Dock anser 43 procent av både kvinnorna och männen att det inte finns någon regel för vem som ska betala på första dejten. En av fem anser att notan bör delas lika och 21 procent anser att männen ska betala. Endast en procent anser att kvinnor bör ta notan på första dejten.

Varför betalar man hela notan?

Enligt respondenterna i undersökningen är de vanligaste anledningarna till att betala en hel nota att man vill göra ett gott intryck eller för att det helt enkelt känns bra. 24 procent av männen bekostar dock ofta sina dejter för att de upplever att det förväntas av dem. Det är något kvinnor inte känner förväntas av dem i lika hög utsträckning.

Dagens teknik har gjort det lättare att kunna interagera med varandra

Dejtingappar har haft en stor påverkan på sättet människor interagerar med varandra. Tekniken har gjort att det är enklare än någonsin att ta initiativ till att träffa andra. Happn gör det möjligt för män och kvinnor att interagera på lika villkor. Vår undersökning visar dock att det fortfarande finns olika förväntningar när de ses i verkliga livet. Typiska könsroller och stereotyper finns fortfarande närvarande i mötet, säger Claire Certain, Head of Trends på happn.

Happn är den första mobilapplikationen som möjliggör för människor som korsat vägar att hitta varandra igen. Appen har över 45 miljoner användare i 50 städer över hela världen. I Sverige finns appen tillgänglig sedan april 2015. Applikationen finns att ladda ned på App Store, Google Play och Windows Store. Besök happn.com för mer information.

Om undersökningen

Kartläggningen är baserad på en nordisk undersökning bland 2 231 användare på Happn varav 776 svenskar. Undersökningen genomfördes i januari 2018 via en webbenkät.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla