Nöje > livsstil

Vill du äta mer vegetariskt? Här är tipsen på hur du enklast går över till en köttfri kost!

Unsplash
Av: Felicia
Lästid: 2 minuter
16 Maj 2019

Vegan, vegetarian, lakto-ovo? Klimatet har sagt sitt och människor vill mer än någonsin dra sitt strå till stacken och påverka klimatutsläppen. Enklaste sättet att minska sitt klimatutsläpp är t.ex. att välja en helt plantbaserad kost. Att sluta äta kött minskar din klimatpåverkan på mellan 300-1600 kg CO2 om året. Men såtillvida du inte är intresserad av matlagning, inte har tid eller helt enkelt inte har inspirationen till att göra förändringen finns det faktiskt forskning som visar att det finns tre förändringar som underlättar för dig som vill äta mindre kött att göra just det.

Så ska maten vara för en lyckad kostomställning enligt beteendevetaren Tess Kelly på Quorn:


1. VÄLBEKANT

När du byter ut kött mot vegetariska alternativ är det viktigt att du fortsätter att laga mat som är bekant. Det finns många häftiga vegetariska recept på nätet, men till en början ska du fortsätta laga den mat du är van vid.

2. LÄTTLAGAD

Oavsett om du studerar eller arbetar är det många som vittnar om stressen kring måltider. Det ska både finnas tid till att handla och laga, men även inspirationen till vad du ska handla. Som student med begränsad budget vill du såklart komma undan billigt, då är reklamblad din bästa vän, speciellt digitala reklamblad som hjälper dig planera nästa billiga matlåda hemma från soffan.

3. GOD

Tycker du inte om kikärtor eller röda linser så ska du heller inte envisas med att testa veganska måltider baserat på just det. Fortsätt laga maten du själv tycker är god! Precis som skolmaten så slänger vi det vi inte tycker om vilket bara bidrar till matsvinnet som är en av många klimatbovar.

quorn-ultimate-burgare

Kolla in Quorns senaste nyheter inför sommargrillningen - Vegan Ultimate Burger!

Livsmedel med stor klimatpåverkan

Pasta och matkorn har 5 gånger så hög klimatpåverkan som potatis. Ris har 10 gånger högre klimatpåverkan än potatis. Kan du inte motstå pasta - testa gnocchi!

Fläskfilé har dubbelt så hög klimatpåverkan som t.ex. Quorn Filéer. Nötkött har 13 gånger högre klimatpåverkan än Quorn Filéer.

Kål och rotsaker har lägre klimatpåverkan än växthusodlade grönsaker. För att hålla enklare koll kan du skriva ner vilka grönsaker som har säsong, på så vis kommer du undan både billigt och klimatsmart!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla