cady
Nöje > livsstil

8 enkla tjänster där du lär dig koda HTML och CSS

.
Av: Felicia
Lästid: 3 minuter
6 Jul 2022

Idag är det omåttligt populärt med verktyg som Wix och Squarespace där du enkelt kan skapa din egna hemsida genom drag and drop-funktion. Däremot har det sina begränsningar, och önskar du en hemsida där du kan göra i princip vad du vill är det bättre att du kodar din egen. Idag finns det tusentals mallar du kan hämta hem gratis för att sedan enkelt programmera din hemsida med ditt egna innehåll genom att just kunna pilla på HTML och CSS.

Varför är det bra att kunna koda?

Att veta grunderna i HTML och CSS är en kunskap som alltid är bra att ha med sig. Det är inte bara meriterande när du söker arbeten inom Tech-branschen, utan det ger även en djupare förståelse för hur hemsidor och applikationer fungerar.

Idag kodas många hemsidor i HTML. Det utgör strukturen i en hemsida. Designen å andra sidan sköts oftast av CSS, det är där du bestämmer vilken färg det ska vara på rubriken, vilken storlek typsnittet ska ha och andra UX-detaljer.
html kodning

Att koda är som att lära sig cykla - när du väl lärt dig det en gång sitter det i fingertopparna. Så här kan det se ut när du kodar i HTML.

8 tjänster för kodning

Tipsen nedanför är för dig som är ny på kodning, de ger en bra inblick och grundläggande kunskaper i hur det fungerar. Tipsen är användarvänliga och gratis!

Codeacademy

En otroligt bra och användarvänlig plattform som tar dig från A till Ö gällande kodning. Du skapar ett konto och börjar med kurserna. Kurserna är uppbyggda på så vis att du utbildas i grunderna i HTML för att sedan testa på det själv. Upplägget stoppar dig när det blir fel och hjälper dig klura ut det rätta sättet. Testa Codeacademy!

Khan Academy

Likt Codeacademy består tjänsten av små videokurser kompletterat med övningar under kursens gång. Kolla in Khan Academy.

EDX

Har flera grundkurser i programmering. Introduktionen till HTML och CSS ger dig bra och nutidsrelevanta redskap för att förstå en hemsidas uppbyggnad.

W3schools

En hemsida med allt du behöver veta, undrar, inte vet gällande HTML, CSS och en flera andra språk. Har du ett problem finns svaret på W3schools och det kommer du märka varje gång du googlar efter svar på ett kod-problem.

Stackoverflow

Här kan du ställa frågor till erfarna kodare, men som nybörjare lär du redan hitta svaren. Kika på hemsidan.

Swift Playground

Alla tekniska prylar du har framför dig inenhåller kod. Swift Playground är för dig som är intresserad av app-utveckling. Superenkelt och användarvänligt. Funkar dock bara på iPads.

Code Editor

Jag tror att du förstått att kodning är inget som sker i ett word-dokument. Det finns flera olika code editors, alltså; ställen där du skriver koden. Mina två tips är av egen erfarenhet perfekta för den som är ny på kodning.

Codepen

Här behöver du endast skapa ett konto och när du kodar så ser du direkt hur det ser ut. Fördelen med Codepen är att den automatiskt fyller i kod - så du aldrig behöver lära dig långa och tradiga kodsnippar.

Sublime

När du börjat bli lite mer säker i din kodning är [Sublime]() är ett bra steg mot självständighet. Här kan du inte, som i Codepen, se resultatet direkt. Du får istället se resultatet i din webbläsare.

Lycka till med din kodning!

Nu kanske du är intresserad av att hitta utbildningar och kurser inom data, IT & grafik?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla