cady
Studera > studieval

6 tips på vad du kan göra vid studieuppehåll

Detta kan du göra vid studieuppehåll eller sabbatsår. Foto: Seth Doyle

Ett mellanår betyder att du vet vad du ska göra om ett halvår eller ett år men du vet inte vad du ska göra fram tills dess. För vissa beror mellanåret på att man måste plugga upp sina betyg, skriva högskoleprovet eller läsa till något ämne för att bli behörig, för andra handlar det om att man har missat att ansöka.

Av: Ellinor Westin
Lästid: 4 minuter
19 Feb 2019

Jag missade att söka till högskolan, vad ska jag göra?

Vårterminen har dragit igång och de som studerar har fullt upp. Är du kanske en av dem som missade ansökningsperioden till högskolan i höstas och har nu fått ta till plan B? Även fast du kanske längtar till studentlivet så är det viktigt att njuta medan du kan och uppskatta att du inte ligger begravd under högar av kurslitteratur, en tenta och en dugga flåsandes i nacken på dig. Så vad ska du göra tills dess?

6 tips på vad du kan göra under ett studieuppehåll

Eftersom du nu har en hel termin plus (!) en sommar tills det är dags för dig att plugga så har du massvis med valmöjligheter som du kan fördriva tiden med. Till dig som har idétorka kommer här några förslag på saker du kan göra under ett studieuppehåll, sabbatsår eller bara i väntan på nya tider!

1. Extraknäcka eller skaffa ett heltidsjobb

Nu har du möjlighet att jobba ihop lite pengar vilket kan vara bra då inkomsten under studietiden kan vara lite knaper. Du kanske tänker “men det är ju inte så lätt att få ett jobb” och mitt svar till det är att det är värt ett försök. Du kan ju inte få något jobb om du inte söker ett (eller flera) och får du ett jobb, ja då kan du ju tjäna pengar. Du kanske inte behöver vara så kräsen med vilket jobb du får då det bara handlar om några månader. Det är även en möjlighet för dig att behålla en deltidstjänst vid sidan av dina studier till hösten.

2. Sök praktikplats!

Se dig omkring, det kanske finns möjligheter för dig att praktisera inom yrken relaterade till det du vill bli. Att praktisera ger dig erfarenheter, är bra i CV:et och går att göra så länge man kan finansiera det. En praktik kan också leda till att du sedan kan extraknäcka under tiden du studerar.

3. Passa på att resa

Att resa är en lyx och det finns inget som vi i Sverige är så bra på att spara till som - semester. Under tiden du studerar kommer du inte bara ha knapert med pengar, utan även med tid. Inte alla professorer är såpass snälla att de låter julefrid vara just julefrid. Med andra ord kan det innebära att du inte kan planera inför framtida resor så som du kunnat innan. Har du 10 terminers studier framför dig är det en god idé att göra dina efterlängtade långresor nu.

4. Plugga ändå

Det kanske låter konstigt att du ska plugga, men plugga behöver inte betyda en hel utbildning eller ens en högskolekurs. Du kan förslagsvis läsa en kurs i studieteknik så att du kommer förberedd till din högskoleutbildning. Kurser på 7,5 högskolepoäng kan du läsa på halvfart - många går det även att göra sen anmälan till under terminens gång. Missa inte urvalet av spännande kurser du kan läsa under sommarmånaderna (vem vill inte ligga och glassa i solen och läsa spännande kurslitteratur).

Om du inte hittar något intressant som fortfarande går att anmäla sig till så finns det andra sorters utbildningar. Det finns till exempel mängder av fritidskurser som du kan läsa för att få en bredare kompetens.

5. Volontärarbeta

Du kanske länge har funderat på att göra någon typ av volontärarbete men inte riktigt vetat när du ska göra det, då kanske nu är den perfekta tidpunkten. Att volontärarbeta ger dig erfarenheter, minnen för livet och med stor sannolikhet så kommer du hem med ett nytt perspektiv på livet. Du kan göra allt från att hjälpa till på ett barnhem till att hjälpa till på en djurpark. Volontärarbeta går att göra lite var stans i världen, så utgå från var du vill göra skillnad och leta volontärarbeten inom det området och i den delen av världen som intresserar dig.

Läs mer: “Jobba som volontär - fördelar med ideellt engagemang”

6. Fokus på dig

Det är inte många gånger i livet som man kan vara egoistisk och tänka enbart på sig själv, kanske är det här ett sådant tillfälle. Alla kommer självklart inte kunna skämma bort sig själva med massage, resor och kompishäng hit och dit. Men alla kan vi välja att under ett halvårs tid bara göra det vi själva vill. Öva på att säga nej om det är det du vill, säg ja när en möjlighet öppnar sig. Utmana dig själv men gör det på dina egna premisser.

Är det din första gång du studerar efter gymnasiet? Missa inte våra grymma tips till dig som är ny i gamet!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla