Studera > studieval

6 tips på vad du kan göra vid studieuppehåll

Detta kan du göra vid studieuppehåll eller sabbatsår. Foto: Seth Doyle

Ett mellanår betyder att du vet vad du ska göra om ett halvår eller ett år men du vet inte vad du ska göra fram tills dess. För vissa beror mellanåret på att man måste plugga upp sina betyg, skriva högskoleprovet eller läsa till något ämne för att bli behörig, för andra handlar det om att man har missat att ansöka.

Av: Ellinor Westin
Lästid: 4 minuter
16 Jul 2018

Jag missade att söka till högskolan, vad ska jag göra?

Vårterminen har dragit igång och de som studerar har fullt upp. Är du kanske en av dem som missade ansökningsperioden till högskolan i höstas och har nu fått ta till plan B? Jag kan informera dig om att du måste vara på alerten mellan den 15 mars och den 16 april (2018) för det är då man kan ansöka om att bli antagen till hösten här. Så vad ska du göra tills dess och vilken utbildning ska du söka när antagningen väl öppnar igen?

Eftersom du nu har en hel termin plus en sommar tills det är dags för dig att plugga så har du massvis med valmöjligheter som du kan fördriva tiden med, till dig som har idétorka kommer här några förslag när du nu tar sabbatsår:

Extraknäcka eller skaffa ett heltidsjobb

Nu har du möjlighet att jobba ihop lite pengar vilket kan vara bra då inkomsten under studietiden kan vara lite knaper. Du kanske tänker “men det är ju inte så lätt att få ett jobb” och mitt svar till det är att det är värt ett försök. Du kan ju inte få något jobb om du inte söker ett (eller flera) och får du ett jobb, ja då kan du ju tjäna pengar. Du kanske inte behöver vara så kräsen med vilket jobb du får då det bara handlar om några månader. Det är även en möjlighet för dig att behålla en deltidstjänst vid sidan av dina studier till hösten.

Sök praktikplats!

Se dig omkring, det kanske finns möjligheter för dig att praktisera inom yrken relaterade till det du vill bli. Att praktisera ger dig erfarenheter, är bra i CV:et och går att göra så länge man kan finansiera det.

Passa på att resa

Har du redan jobbat en massa och har pengar kanske det är ett bra tillfälle nu att resa lite. Du behöver inte ge dig ut på en jorden-runt-resa. Antingen kan du ju åka till en plats och stanna där under en längre tid eller så kan du resa runt. Världen är stor och det finns mycket att se. Alla är vi inte sådana som vill resa men är du en som vill det så är nu ett bra tillfälle.

Läs även:

Vi testar appen - Dreams

Plugga ändå

Det kanske låter jättekonstigt att du ska plugga, men plugga behöver inte betyda en hel utbildning eller ens en högskolekurs. Du kanske kan läsa en kurs i studieteknik så att du kommer förberedd till din högskoleutbildning, annars finns det mindre högskolekurser som man kan göra en sen anmälan till. Om man inte hittar något intressant som fortfarande går att anmäla sig till så finns det andra sorters utbildningar. Det finns till exempel mängder av fritidskurser som du kan läsa för att få en bredare kompetens.

Volontärarbeta

Du kanske länge har funderat på att göra någon typ av volontärarbete men inte riktigt vetat när du ska göra det, då kanske nu är den perfekta tidpunkten. Att volontärarbeta ger dig erfarenheter, minnen för livet och med stor sannolikhet så kommer du hem med ett nytt perspektiv på livet. Du kan göra allt från att hjälpa till på ett barnhem till att hjälpa till på en djurpark. Volontärarbeta går att göra lite var stans i världen, så utgå från var du vill göra skillnad och leta volontärarbeten inom det området och i den delen av världen som intresserar dig.

Fokus på dig

Det är inte många gånger i livet som man kan vara egoistisk och tänka enbart på sig själv, kanske är det här ett sådant tillfälle. Alla kommer självklart inte kunna skämma bort sig själva med massage, resor och kompishäng hit och dit, på grund av ekonomiska skäl. Men alla kan vi välja att under ett halvårs tid bara göra det vi själva vill. Öva på att säga nej om det är det du vill, säg ja när en möjlighet öppnar sig. Utmana dig själv men gör det på dina egna premisser.

Oavsett vad du väljer att göra fram till hösten så får du inte glömma att ansöka under våren om du vill studera till hösten. Jag hoppas att alla hittar mening i sitt mellanår oavsett om det var ofrivilligt eller frivilligt. Tiden blir vad vi gör den till.

Lycka till!

Läs även:

Vill du byta utbildning eller studieort? - Så här gör du det smidigt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla