cady
Studera > studenttips

Plugga med musik – bra eller dåligt?

Vi förklarar hur det fungerar när man pluggar med musik

Många sitter och pluggar med musik i hörlurarna och tycker att det fungerar bra. Men är det dåligt eller kan det i själva verket hjälpa att lyssna på musik när du pluggar?

Av: Amanda Berglund
Lästid: 4 minuter
13 Maj 2020

Distraherar musiken?

För somliga kan det vara trevligare att studera med Mozart eller Justin Bieber i lurarna som sällskap. Många har menat på att musiken stimulerar hjärnan att jobba snabbare. Men om dina favoritlåtar väcker dina sinnen och gör läxorna mindre motbjudande, saktar de även ned din förmåga att lära?

Det beror självklart helt och hållet på individen. Vissa studenter kan plugga effektivt med musik, medan andra distraheras av den.

I en studie från University of Wales ombads eleverna att återkalla en rad ljud som presenterades i en viss ordning i olika miljöer, ett av dessa var även absolut tystnad, blandat med musik som de gillade att ha i bakgrunden med musik de inte gillade. Vissa elever kunde studera effektivt med musiken, medan andra distraherades av en så kallad extern stimulans. Alltså att icke-fokuserade tankar gjorde intrång och störde.

Många har sagt att de lyssnar på klassisk musik medan de studerar. Jag vet inte om ni har hört talas om den så kallade Mozarteffekten, ett antal forskningsresultat som gjorts gällande att lyssna på klassisk musik som indikerar ger kortvarig förbättring av mentala uppgifter, den kallas tydligen “spatial-temporal reasoning.”

Läs även:

Hur slappnar man av? Tips på 7 appar som hjälper dig

Vad säger forskningen om att plugga och lyssna på musik?

Att studera medan du lyssnar på musik är, i de flesta fall helt kontraproduktivt. Med musiken i öronen, spenderar din hjärna automatiskt energi på att tolka den - både texterna, melodin och takten. Detta delar din hjärnas uppmärksamhet med det du läser, och därmed gör att du kan ha svårt att memorera materialet framför dig.

För att memorera information måste din hjärna första lagra den i din korttidsminnebank. För att få in detta i den långfristiga delen av din hjärna, behöver du repetera. Denna upprepning avbryts dock genom att du lyssnar på musik, då du kanske undermedvetet tar in det sångaren säger eller lyssnar på takten eller melodislingan i låten.

Musik utan text fungerar bättre

Men… all musik är inte dålig! Faktum är att en del av musikens effekt har en positiv en under studietiden.

När du skriver, utlöser du den vänstra halvan av din hjärna. När du lyssnar på musik aktiverar du den högra halvan av hjärnan. När det finns texter i en låt, delas den vänstra sidan av hjärnan. Den försöker dechiffrera skolmaterialet och samtidigt analysera orden i låten. Detta sker helt omedvetet, och är alltså ett skäl till varför musik kan vara dåligt att lyssna på medan du pluggar. I alla fall för någon som faktiskt behöver använda allt sitt fokus för att lyckas komma ihåg någonting.

Men om musiken inte har någon text, behöver den vänstra sidan av hjärnan inte längre dela sin uppmärksamhet.

Att lyssna på musik utan texter stimulerar fortfarande den högra sidan av hjärnan, och nu jobbar båda halvorna fullt ut. När båda hjärnhalvorna arbetar samtidigt, fungerar de bättre som en helhet. Därmed kan faktiskt musik utan text öka din förmåga att memorera och behålla information.

Lär av de gamla grekerna

De flesta experter är överens om att klassisk musik är rätt musik att lyssna på. Det finns hur mycket sådan som helst på Spotify! Lugnt piano eller avslappningsmusik som man bland annat använder på yoga. Mozart och barockmusik (musik från 16– och 1700-talen), sägs öka inlärningspotentialen med upp till fem gånger!

Grekerna sjöng sina dramer av just denna anledning. Texterna fick igång den vänstra hjärnhalvan och musiken utlöste höger. På detta sätt kunde dessa människor memorera otroligt långa dikter (någonsin hört talas om Odysséen) utan att någonsin behöva skriva ner ett enda ord.

Dessutom har det visat sig att lyssna på sådan musik innan du gör ett prov har visat sig ha stora fördelar. En låt som till exempel Mozarts Sonat för två piano i D-moll har visat sig släppa vissa nervceller i hjärnan som verkar för att slappna av kroppen. Att lyssna på den innan du går in i en tentasal kan bara göra dig gott. Du kommer bli överraskad hur många skivor på Spotify som har detta stycke.

Ta hänsyn till den makt som musiken har på inlärningsförmågan och det självklara valet är att börja införliva en del klassisk musik till dina studier. Så hoppa topplistan och spara den till hemmafesten istället.

Läs även:

Tips på 15 appar som gör dig mer strukturerad och effektiv

Sugen på att plugga musik? Vi har samlat massor av utbildningar inom musik HÄR!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla