Studera > studentliv

8 tips på hur du hittar studentbostad

.
Av: Redaktionen
Lästid: 4 minuter
11 Okt 2018

Att skaffa eget hushåll innebär ganska stora förändringar och faktiskt en noggrann planering. Det innebär oftast högre kostnader än vad du är van vid. Ett litet hushåll är ofta dyrare än ett stort eftersom man är

ensam om vissa utgifter t ex hyra, bredband, försäkring och TV-licens.

Många kommuner har en bostadsförmedling där du kan ställa dig i kö. Många privata värdar har sina egna kösystem, så det kan vara klokt att lista sig på många ställen.

Du hittar information om studentbostäder hos alla universitet och högskolor. På www.sokstudentbostad.se finns alla studentbostadsförmedlare med. På vissa orter finns studentbostadsgaranti, men reglerna varierar stort. Hur som helst kan det vara värt att kolla upp.
Ring och prata med kommunen om de har tips på boende och få reda på vilka bostadsföretag som finns på orten. Studentkårerna brukar också ha information om studentboende.

8 tips på hur du hittar studentbostad

1. Ställ dig i bostadskö - tidigt

Så fort du har fått ditt antagningsbesked är det en bra idé att direkt börja kolla runt på bostad. Många vanliga bostadsköer har en långa väntetider, så skippa dem! Däremot finns det bostadsköer specifikt för studenter där en bestämd kvot av de lediga lägenheterna går direkt till nya studenter!

2. Har högskolan/universitet bostadsgaranti?

Bostadsgaranti innebär att du som ny student på högskolan eller universitet inte kan hamna utan bostad, ett exempel är Mälardalens Högskola.

3. Fråga kommunen

Många gånger kan kommunen hjälpa dig med bostad och tips på hur du går tillväga.

4. Studentkår och nationer

I många städer har studentkår stor makt och insikt i bostadsmarknaden i den aktuella staden. I större universitetsstäder som t.ex. Lund är det populärt att bo i korridor på nationer. AF Bostäder i Lund har något som kallas “Novischlotteri” där du som ny student kan vara med i en utlottning om boende.

5. Annonsera

Börja med att publicera ett klassiskt inlägg på Facebook och be din vänskapskrets att dela inlägget.

6. Kollektiv

På många studieorter är det svårt att få tag i ettor och tvårumslägenheter. Det kan däremot finnas gott om större lägenheter med fler rum. Försök att hitta fler personer som skulle kunna tänka sig dela en lägenhet med dig. Många har siktet inställt på att bo själva, men att bo flera personer tillsammans kan vara ett av de bästa besluten du någonsin kommer att göra.

7. Andra- och tredjehand

I Sverige är det vanligt att studenter åker iväg på utbytesterminer och detta är en riktigt guldgruva om du kan känna dig trygg med en andrahandslägenhet. I många fall sträcker sig perioden under en termin, men vissa är på utbyte i två terminer.

8. Inneboende

Att hyra ett rum i någon annans hem kan först låta som att Carina, 54 ch hennes katt har ett extra rum. Men i många fall är det andra studenter som fått tag i en trea och vill dela den med en annan student.

Bostadsbidrag

Bostadsbidrag är ämnat att jämna ut skillnaden mellan en inkomst, hyra och skatt. Hur mycket du får i bostadsbidrag beror på din inkomst, bostadens storlek och hyra. Det är t.ex. inte skäligt att bo själv i en trea för 9000 kronor i månaden och förvänta sig få bostadsbidrag. På Försäkringskassan kan du räkna ut hur mycket du kan få i bostadsbidrag. Där hittar du också mer information och ansökningshandlingar.

För att få bostadsbidrag krävs att du:

  • Hyr eller äger den bostad du bor i
  • Är folkbokförd på bostadsorten
  • Är mellan 18-28 år eller har barn i hushållet

Försäkring

Vad händer om du får översvämning i din nya lägenhet, om cykeln blir stulen eller om du bryter benet på skidsemestern? Det första du behöver när du flyttar hemifrån är en hemförsäkring. Det kan också vara bra att ha en olycksfallsförsäkring. Ofta skaffar man sig en sådan genom jobbet eller genom studentkåren. Ibland kan du också behöva tilläggsförsäkring för exempelvis drulle-olyckor eller en särskilt dyr cykel eller kamera. Kolla in den här sammanställningen med allt du behöver veta innan du skaffar rätt hemförsäkring

CHECKLISTA

  • Skriftligt kontrakt. Se till att ha ett skriftligt kontrakt på ditt boende. Alla som bor i bostaden skall stå på med på kontraktet. De personer som står på kontraktet är de som har betalningsansvar.
  • Hemförsäkring
  • Gör besiktning av bostaden innan du flyttar in, undersök bostaden och notera tillsammans med hyresvärden om det finns några skador. På så sätt kan du inte bli ansvarig för saker andra orsakat (hyresrätt).
  • Vid hyra av bostad i andra hand tänk på: Man behöver hyresvärdens godkännande för andrahandsuthyrning. Gör en inventarieförteckning över de saker som finns i bostaden. Skriv kontrakt.
  • Adressändra. Görs gratis på www.skatteverket.se. Vill du ha eftersändning av din post görs det på www.adressandring.se och det medför en kostnad.
  • Teckna elavtal
  • Teckna övriga avtal TV, internet, streamingtjänster och så vidare
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla