Studera > studentliv

Det gäller vid fusk och plagiat – tips hur man undviker det

Jag ska erkänna. Jag åkte dit en gång. I ettan på gymnasiet hade jag inte alls hunnit klart med en uppsats i Engelska och rakt av kopierade en text på Internet och lämnade in (korkat ja). Jag blev, hur är det man säger… fetbusted.

Av: Amanda Berglund
Lästid: 5 minuter
27 Feb 2014
Vad fusk och plagiat egentligen är

Det kom senare tillbaka och bet mig i a****et då jag i Svenska C året efter faktiskt hade skrivit en novell helt själv och min lärare tar mig åt sidan och säger att jag omöjligt kunde ha skrivit detta, att jag måste ha tagit det någonstans ifrån. Jag visste inte riktigt om jag skulle bli arg eller smickrad. Men hur som helst vågade jag inte gå till min mentor (min engelskalärare…) och be om hjälp så jag lät det vara. Detta kom sedermera fram till honom och han skällde på mig för att jag inte kommit till honom. Jag hade en väldigt bra relation till min mentor i övrigt, men jag skämdes fortfarande över att jag kopierat in den där texten i Word och bara lämnat in. Det förföljer mig än idag. Jag har sedan dess varit väldigt försiktig med att ta information och inspiration från Internet.

Stå emot frestelsen

Som student är det kanske väldigt lockande ibland att bara ta någon annans uppsats och skriva sitt namn på. Men förutom att du alltid åker dit och blir underkänd, finns det få saker som bringar mer skam än just att få tillbaka en uppsats med Plagiat stämplat med röd text. Jag får fortfarande kalla kårar. För mig var det ännu värre då min mentor kom direkt fram till mig med en “jag är besviken på dig, Amanda”-blick. Vi har ändå många fina minnen jag och L-H, jag minns en gång jag och min dåvarande pojkvän hade haft en tävling vem som kunde ge den andra störst sugmärke och detta utvecklades även till att ge dem på väldigt synliga ställen. Jag kom alltså till skolan med ett svartblått lysande märke på näsan som osökt kunde misstolkas som någonting annat. Så mentorn L-H tar mig än en gång åt sidan med sin “har du verkligen skaffat dig en snäll pojkvän Amanda?” –blick .

Ursäkta sidospåret, jag flög iväg i minnen…

Vad är egentligen plagiat?

Plagiat kallas det när man använder sig av någon annans ord - avsiktligt eller oavsiktligt – och använder dem som sina egna. Detta kan få allvarliga konsekvenser; utvisning från skolan eller uppsägning från ett arbete. Många tar anklagelser om plagiat mycket allvarligt så det är otroligt viktigt att ni fattar begreppet i god tid och hur ni kan skydda er emot det.

Håll koll på var du hittade informationen

När du börjar research:a för en skrivuppgift och ska hitta material på nätet för att få ett starkare underlag för dina åsikter eller argument, bör du spara all den infon i ett separat dokument än det du tänker använda till din uppsats. Denna strategi bidrar till att du glömmer kvar ett stycke där allting är identiskt med det du hittade på Internet.

Så använder du citattecken

När du citerar någon direkt eller använder material från en annan person eller källa, måste du ange källan direkt efter citatet. Om du inte förstår hur man gör riktiga citat finns det oftast handböcker för detta på sin institutions bibliotekshemsida eller liknande. Jag använder mig alltid av Harvardmetoden men det finns lite andra du kan använda som typ Oxfordmetoden, Vancouver, APA etc.

Lär dig att parafrasera ordentligt

Kopiera aldrig något ord för ord från något källmaterial, speciellt inte ifrån Internet! Om du, som sagt, inte använder citattecken. Ta istället till dig den information du läst och fundera ut hur du skulle frasera detta.

Ge dig själv tillräckligt med tid att slutföra ditt arbete

Felet jag gjorde när jag åkte dit var att jag var stressad över att inte hinna bli klar. Om du är stressad över ett arbete och rädd för att det inte ska komma in i tid, ökar risken att du tar den lätta vägen och snor någon annans ord. Så börja i god tid att söka reda på fakta som du känner du kan använda dig av (inte kopiera) och att du har tillräckligt. Om du använder dig av för lite källmaterial är risken även här stor att du har för lite att skriva och drygar ut texten med någonting som inte är ditt.

Försök även att köra på det gamla hederliga “leta i böcker”. Bara för att vi har ett hav av information på Internet behöver vi inte glömma bort våra kära böcker. Här löper du liten risk för plagiat och det är faktiskt roligare att ha en tenta klar med information enbart ifrån en eller flera böcker.

Använd plagiat-checker

Innan du lämnar in någonting bör du köra igenom din uppsats genom en plagiat-kontroller. De finns överallt på Internet, föga överraskande kanske.

Dessa checkar söker efter material som inte är original genom att jämföra ditt skrivande med andra texter och sedan spottar tillbaka en procentsats som återspeglar hur mycket information som samlats in från andra källor. Så klart kommer ju det du citerat att hamna under denna kategori, men som jag sa, så länge du anger källa så är det okej. Sen kanske du inte ska ha ett två sidors långt citat. Men du fattar.

Glöm bara inte att även om du skriver utifrån någon annans idéer måste du fortfarande tala om vems de är. Och även om du skriver ut källan ordentligt, räknas en uppsats fortfarande som någon annans arbete, om du upptäcker att du behöver citattecken runt 70% av din uppsats.

När du omskriver ett argument, är det en bra idé att stänga boken du läst för att se till att du inte kopierar den av misstag. Jag vet att om du har läst en bok och verkligen vill använda informationen du får, kan det kännas som att man skriver sämst i världen när man ska försöka återberätta det. Men att kopiera det får dig bara att verka dummare. Det ser även skumt ut om du lägger in någon annans text eftersom ni inte skriver på samma sätt.

Detta var några tips på hur du kan undvika plagiat och en liten tillbakablick i mina missöden i gymnasiet. Stay tuned!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla