Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, vid Stockholms Stadion är störst i Sverige inom idrott, fysisk aktivitet och hälsa. Här utbildas ämneslärare i idrott och hälsa, tränare, sport managers, idrottsvetare och hälsovetare.
På GIH bedrivs avancerad forskning inom idrottsområdet, teorier och praktiska tillämpningar testas vägg i vägg. Här finns kvalificerade kunskaper och verktyg för att lyfta nästa generation inom idrott och hälsofrämjande arbete. Oavsett om du vill jobba med idrott och hälsa som ledare, tränare, rådgivare eller lärare så är GIH valet för dig.
– Jag kan rekommendera GIH för de har bra resurser för alla typer av idrottsutövning och de vänder sig till alla som gillar sport, idrott och nya former av träningssorter, säger Oskar Huss, student i Idrott och hälsa.
Flera olika utbildningar
På Gymnastik- och idrottshögskolan kan du läsa flera basprogram:
- Ämneslärarprogrammet i idrott och hälsa
- Hälsopromotionsprogrammet
- Tränarprogrammet
- Sport Management-programmet
- Masterprogrammet
Högskolan erbjuder också en kortare utbildning i idrott och hälsa, en kompletterande pedagogisk utbildning och fristående kurser inom olika områden. Vill du läsa på avancerad nivå eller gå utbildning på forskarnivå så finns det också.
Gymnastik- och idrottshögskolan har ett centralt idrottscampus
Lyfter du blicken över laptop-kanten från din studieplats på det moderna biblioteket, så möts du av huvudstadens sjudande idrottsliv i alla väderstreck. GIH är granne med Stockholms Stadion, Östermalms idrottsplats, Tennisstadion, Ryttarstadion och ett stort naturområde med motionsspår och cykelbanor.
På campuset finns teorisalar, laboratorier och testmiljöer, datasalar, idrottshallar, gym, simhall, restaurang och ett bibliotek som är det största idrottsbiblioteket i Sverige. På GIH:s framsida hittar du en gräsplan och två tennisbanor.
Liten högskola med stor gemenskap
Studenterna på Gymnastik- och idrottshögskolan spenderar mycket tid tillsammans, vilket skapar en fantastisk sammanhållning, ett stort professionellt kontaktnät och relationer för livet. Det är många av studenterna som vittnar om den speciella GIH-andan.
– Inför den första skoldagen var jag orolig och nervös, men den känslan försvann så fort jag klev in i högskolan. Jag kände snabbt en värme och härlig stämning som kännetecknar GIH, säger Jorun Falch, student på Ämneslärarprogrammet.
Teori varvas med praktik
På Gymnastik- och idrottshögskolan är kopplingen stark mellan teori och praktik, eftersom utbildningen och forskningen finns så nära varandra. Många av lärarna har lång erfarenhet som aktiva idrottare och ledare på elitnivå och undervisningen innehåller varierade praktiska moment; allt från bollspel och dans till friluftsliv med övernattningar. Värdet av detta är något som många studenter lyfter fram.
– Lektionerna ger väldigt mycket inspiration och praktiken bidrar till att sammanhållningen i klassen blir mer tajt. En del av mina vänner sitter inomhus och pluggar när de i stället kan vara här och uppleva friluftsliv, vara utomhus, ha bästa undervisningen och ha roligt i klassen, säger Adam Elma, student på Hälsopromotionsprogrammet.
Forskning i framkant
Forskningen på̊ Gymnastik- och idrottshögskolan bedrivs inom flera discipliner; från naturvetenskap och medicin till idrottspedagogik, idrottspsykologi och idrottshistoria. I högskolans tre laboratorier; inriktade på rörelselära, fysiologi respektive tillämpad idrottsvetenskap, arbetar många internationellt framgångsrika och kända forskare. GIH ger dig unika möjligheter till forskningsanknytning.
Utbildning som utvecklar och leder till jobb
En examen från GIH värderas högt och ger goda möjligheter på arbetsmarknaden. Dessutom vittnar många studenter om hur de utvecklas som människor, både privat och professionellt.
– Jag tycker att GIH ger mig de verktyg jag behöver för självutveckling och för att bli bättre på det jag brinner för. Innan var jag intresserad av att röra på mig och träna, men nu har jag fått många fler specifika kunskaper inom till exempel fysiologi, akrobatik och friluftsliv. Jag har dessutom fått en mycket bredare förståelse för hur man kan arbeta med hälsa och välmående ur ett pedagogiskt perspektiv, säger Johannes Ojanperä, student i Idrott och hälsa.