Studera > studieval

Drömyrket? Läs till något kreativt på en konst- och kulturutbildning!

.
Av: Redaktionen
Lästid: 4 minuter
28 Feb 2019

Sugen på en kreativ, konstnärlig utbildning? Konst- och kulturutbildningar kommer lätt i skymundan bakom de mer vanliga utbildningstyperna på universitet, högskola och folkhögskola - därför har vi samlat information om allt du kan tänkas vilja veta om denna helt egna utbildningstyp.

Vad innebär en konst och kulturutbildning?

En konst- och kulturutbildning är en utbildning som privata skolor anordnar men som bevakas av myndigheten för yrkeshögskolan. En konst- och kulturutbildning kan du gå efter gymnasiet, antingen med syfte att utvecklas inom ämnet eller förbereda dig för fortsatta studier på universitets- och högskolenivå. Läser du en konst- och kulturutbildning kan det öka dina chanser att komma in på en estetisk linje på universitetet/högskolan.

Väljer du att studera vid en konst- och kulturutbildning så finns det utbildningar inom musik, teater, dans, konst, foto, skrivande eller mode, i vissa fall kan du kombinera flera. Är du intresserad av att utvecklas inom äldre hantverksmetoder och traditioner finns det även utbildningar inom smide, folkdans och stickning.

Vem kan gå en konst- och kulturutbildning?

Är du intresserad av att utvecklas inom estetik och kultur och kanske arbeta i branschen i framtiden är konst och kulturutbildningar en bra bas att utgå ifrån. Alla som har ett intresse inom konst och kultur ska ha möjlighet att utvecklas inom området. På senare år har antalet konst- och kulturutbildningar ökat och möjligheten att läsa både utbildningar som är kortare, längre, eller på distans, har blivit bättre. Oavsett hur stort ditt intresse är har du flera olika möjligheter att utbilda dig inom din hobby.

Vad krävs?

Du behöver antingen ha gått ut gymnasiet med grundläggande behörighet eller ha läst annan utbildning som motsvarar kraven för att få söka en konst- och kulturutbildning. Du kan också vara behörig om du på annat sätt bedöms kunna tillgodogöra dig utbildningen.

Utöver dessa krav så har utbildningsanordnarna rätt till att sätta upp egna krav så som arbetsprov, intervju eller audition. Du ansöker till utbildningen du vill gå på via utbildarens hemsida och kom ihåg att även ansökningsperioden kan variera beroende på utbildning och skola.

people-university

Hur fungerar en konst- och kulturutbildning?

CSN:

De flesta konst- och kulturutbildningar är CSN-berättigade. Är kursen kortare än 20 veckor så har du inte rätt till CSN, är den däremot 30 veckor (ca ett halvt års studier) eller mer och du uppfyller de resterande kraven från CSN är du berättigad till studiemedel. Glöm inte att planera och ansöka om bidrag och/eller lån om du ska studera.

Kostnader:

Eftersom konst- och kulturutbildningar anordnas av privata utbildare tar de en avgift för undervisningen, avgiften är olika stor på olika utbildningar. Är din utbildning längre och CSN-berättigad kan du ansöka om merkostnadslån, som kan täcka hela eller en del av studieavgiften.

Vad är det för skillnad mellan en YH-utbildning och en konst- och kulturutbildning?

Det enkla svaret på den frågan är att de två följer olika regelverk och har olika fokus när det kommer till de ämnen som de har gemensamt. En yrkeshögskola är inriktad på specifika yrken och ger goda kunskaper inom ett specifikt yrke medan konst och kulturutbildningarna fokuserar mer på ämnet i sig och inte yrket. De två olika utbildningstyperna har olika utformningar och ger en olika förutsättningar för framtiden.

fotograf-kamera

Exempel på yrken är fotograf, art director och manusförfattare – kreativa arbeten som handlar om att skapa.

Ett konstnärsyrke kan också handla om skapande för och på scen och film, men också för andra medier som webb och tidningar. Konkurrensen är hård i nästan alla dessa yrken och det kan vara svårt att hitta ett fast jobb. De flesta projektanställer. Efterfrågan på formgivare och tjänster inom reklam och PR varierar efter den ekonomiska utvecklingen i landet. Design har blivit ett allt viktigare konkurrensmedel för företagen och beräknas ge fler arbetsmöjligheter i framtiden.

Hösten 2019 startas hela 34 utbildningar som beviljas förnyat stöd för konst- och kulturutbildningar. Det är myndigheten för yrkeshögskolan som fattat beslut om att samtliga 34 inkomna ansökningar som sökt nytt eller fortsatt stöd för konst- och kulturutbildningar beviljats och får alltså starta nya omgångar för utbildningarna.

Av de 34 beviljade utbildningarna är 25 högskoleförberedande utbildningar och nio utbildningar syftar till att utveckla ett kvalificerat yrkeskunnande. Majoriteten av utbildningarna har beviljats stödd i sex år vilket gör det möjligt att bedriva fyra utbildningsomgångar. De 34 beviljade utbildningarna kommer alla starta under hösten 2019.

Se utbudet av konst- och kulturutbildningar här.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla