cady
Sponsrad

Du kan också rädda liv!

Tobiasregistret
Av: Tobiasregistret
Lästid: 3 minuter
21 Sep 2023

Möjligheten att få rädda en människas liv är ett privilegium som få av oss får uppleva, men för Jacob, Pär och Lisa, har detta blivit en del av deras livserfarenheter. Genom att donera stamceller, har de gett en andra chans för patienter de aldrig mött. För att få möjlighet att hjälpa behöver man först anmäla sig till Tobiasregistret, det svenska registret för blodstamceller.

Stamcellsdonator Jacob

För Jacob, som registrerade sig i Tobiasregistret för cirka tre år sedan, började resan med ett oväntat samtal: ”för några få månader sedan fick jag meddelandet att jag potentiellt var någons perfekta match.” Detta ledde till en serie hälsoundersökningar, något som han beskriver som en blandning av utmaningar och hopp. ”Jämför det med vad en svårt sjuk patient och dess anhöriga går igenom, så är det ju absolut ingenting,” reflekterar Jacob över de obehag han upplevde, från att injicera sig själv med sprutor några dagar innan för att få ut maximalt antal stamceller, till att få ryggvärk.

Ändå var det dessa små uppoffringar som motiverade honom att gå vidare. Han beskriver donationens process som “helt otroligt egentligen” och delar sin förhoppning att hans berättelse kan inspirera fler att gå med i Tobiasregistret.

Stamcelldonator Pär

Pär blev, fem år efter att ha registrerat sig, kallad för att hjälpa en annan människa. Han beskriver sin första reaktion som en rysning genom kroppen, en chock som följdes av djupa reflektioner. Trots de fysiska biverkningarna - värk i rygg, bröst och ben - betonar Pär enkelheten i donationsprocessen. “Vilken 18-35 åring har inte spenderat en hel söndag på soffan med serier? Det är hur enkelt som helst” skämtar han. Efter donationen var det bara “två små prickar på armarna” kvar, men upplevelsen var oändligt värdefull. Pär uppmanar: “Gå med i Tobiasregistret idag, inte imorgon eller till veckan! Gör det idag.”

Stamcellsdonator Lisa

Lisa beskriver hennes möjlighet att hjälpa någon annan som “det mest självklara ja i mitt liv” Trots vissa obehag som injektioner och feberliknande värk, beskriver hon hela processen som stärkande. “Det kändes stort på något vis att något som kräver så lite av mig kan betyda så mycket för en annan människa”, reflekterar Lisa. Hon uppmanar alla mellan 18-35 år att registrera sig i Tobiasregistret, och delar sin tacksamhet över att ha fått möjligheten att göra stor skillnad för en annan människa.

Dessa tre hjältars berättelser visar kraften i enskilda handlingar och uppmuntrar oss alla att göra vår del i att hjälpa andra. Som Jacob så kraftfullt uttrycker det: “Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!” Deras erfarenheter illustrerar hur man, trots eventuell rädsla eller osäkerhet, kan utföra handlingar av ovärderligt värde.

Från att ta blodprover och sprutor till att uthärda biverkningar, allt detta illustrerar en handling av ren mänsklighet - viljan att lindra en annan människas lidande.

Pär minner oss om att “chansen att hjälpa en annan människa att kanske kunna leva vidare” är något vi alla bör ta. Han uppmanar oss att agera omedelbart, att “Gå med i Tobiasregistret idag, inte imorgon eller till veckan! Gör det idag”

Gå med i Tobiasregistret och ta den chansen att hjälpa andra och kanske rädda ett liv. Som Lisa uttrycker det, det kan vara det mest “självklara ja” i ditt liv.

Så här gör du:

Anmäl dig på tobiasregistret.se och svara på några frågor. I nästa steg får du ett topsningskit hemskickat. Genom att topsa insidan av kinden är du sedan med i Tobiasregistret. Skulle just du vara någons perfekta match så blir du kontaktad för nästa steg.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla