cady
Sponsrad
.
Av: Swiss Education Group
Lästid: 6 minuter
23 Jan 2019

En Dessertmästare tar form - bloggen tog Sofia Söderberg till TV-rutan

Att ändra växel, byta spår, följa din dröm - är något många fantiserar om. Men det är steget dit som är svårast att ta. Sofia Söderberg utbildade sig till Pastry Chef på Culinary Arts Academy. Läs om hennes väg från Karlstad till Toscana - till en av deltagarna i årets upplaga av kanal 5:s Dessertmästarna.

Hej Sofia, berätta lite om dig själv!

sofia_soderberg

Jag är en 30-åring från Karlstad som tidigare läst idrottsvetenskap och jobbat inom sport, dans och träning. Jag har länge haft bakning och desserter som hobby men vågade eller tänkte kanske inte ens på att det skulle kunna vara en karriär.

Jag var 27 år när jag helt ändrade karriärbana för att jag insåg att jag vill jobba med det här. Jag bestämde mig för att satsa och det är något jag tror väldigt hårt på i livet generellt, att bara våga! Jag kollade först och främst på att plugga i Sverige, men jag fick avslag på yrkesutbildningen på grund av att jag redan hade en högskoleutbildning.

Det jag gjorde då var att helt sonika söka på nätet efter utbildningar inom konditori, och hittade Swiss Education Group. Jag sökte och kom in, och tog det spännande steget att flytta till Schweiz och plugga till Pastry Chef på Culinary Arts Academy, ett program med ett halvårs studier och sedan ca ett halvårs praktik. På praktikplatsen där jag var direkt efter studierna fick jag sedan jobb, och det är där jag är idag.

Hur ser ditt liv ut just nu?

Jag jobbar på ett slott i Toscana där vi har gäster som kommer framförallt för vinet, det är en stor vingård. Vi har en gourmetrestaurang dit gäster kommer för lyx och delikatess, så det är fokus på fine dining med målet att få en Michelin-stjärna. Det är väldigt familjärt och vi känner varandra väl, så vi jobbar målinriktat tillsammans. Jag trivs med det, hellre kvalitet än kvantitet! Det var det jag kände när jag en gång sökte den här praktikplatsen, att jag ville vara någonstans där jag kunde vara en del av helheten. Här fick jag direkt komma med idéer och bidra, jag blev lyssnad på och kände mig delaktig. Så jag kan verkligen rekommendera att göra praktik på ett något mindre ställe!

Jag jobbar säsongsbetonat just nu, mellan mars och november har jag massor av jobb här. Jag bor i ett litet hus tre km från jobbet med en vingård precis utanför. Så på morgonen brukar jag gå upp och träna, springa eller promenera i omgivningarna. Sedan börjar jag jobba klockan tre på eftermiddagen. Jag trivs väldigt bra här på landet, men det är lite väl långt från annat så som mataffärer. Därför krävs det lite extra planering. På lediga dagar åker jag gärna till stranden eller får gjort sådant som annars är svårt att hinna med. Jag tar inte saker för givet på samma sätt här.

Du syns ju ganska mycket på nätet genom din blogg Bakfia, hur kommer det sig?

Ja, jag började driva bloggen under utbildningen och var mer aktiv med att skriva då. Men det är fortfarande väldigt roligt så jag håller igång den. Jag driver också ett Instagramkonto där jag delar bilder på vad jag skapar. Jag har fått många möjligheter genom det, att folk har sett vad jag gjort genom mina bilder på Instagram till exempel, det blir lite som ett digitalt CV att vara aktiv på nätet. Det är väldigt värdefullt!

Du ska ju delta i Dessertmästarna i höst - berätta!

Ja, det var faktiskt genom min blogg Bakfia som det tog sin början! Det var en representant som hörde av sig efter att ha sett den och frågade om jag ville söka för att jag såg ut att vara en intressant person. Just då hade jag inte tid, men jag sökte istället året efter. Möjligheten låg kvar och lockade eftersom de ju hade frågat. De hörde av sig och jag fick komma på audition, och ta med mig en liten frysbox från Karlstad till Stockholm med mina desserter vilket var ganska speciellt. Att gå på audition var roligt och utmanande, väldigt ovant. Sedan hörde de av sig och jag fick en plats! Jag fick till och med avboka några dagar på en planerad Thailandsresa för att vara med på inspelningen, men det var det värt.

sofia_soderberg_dessert

Dessertmästarna är en tävling mellan åtta deltagare som alla är professionella, det är utbildade konditorer och kockar som är med. Vi har tidsbegränsade utmaningar där vi till exempel har tre timmar på oss att göra en viss typ av dessert. Det är superutmanande att inte ha någon aning om vad man ska göra och sedan gå all in på uppdraget. En person slås ut varje vecka och sedan koras en vinnare efter åtta veckor. Jag får inte säga mer om programmet, men det börjar sändas den 22 augusti klockan 21 på kanal fem, så då kan nyfikenheten stillas både för mig och mina bekanta! Det ska bli superspännande att se slutproduktionen, det kommer både bli obehagligt och roligt! Jag tror att jag kommer uppfattas som den som är stressad och springer hela tiden, haha, för jag kände ofta av tidspressen. Men det ska bli väldigt roligt!

Vad har du för tankar om framtiden?

Jag har tankar om att komma tillbaka till Sverige så småningom, så det kändes bra också att synas i Sverige genom programmet. Jag har börjat sakna Sverige nu, så det närmsta året ser jag fram emot att komma tillbaka. Antagligen när den här säsongen i Toscana är slut i november. Jag kommer vilja jobba med efterrätter i något restaurangkök, på hotell eller restaurang.

sofia_soderberg_pastry

Som större framtidsvision har jag att skriva en bok. Det är en stor dröm! Jag gillar att skriva och att jobba med bild och form. Detta skulle jag nog vilja kombinera med att driva eget på något sätt, kanske inom event, men det vill jag inte göra förrän jag samlat på mig mer erfarenhet. Just nu är jag taggad på att jobba och lära!

Vad vill du säga till dem som överväger att byta spår eller söka en utbildning på SEG?

Att våga, att inte lyssna för mycket på andra! Känner du för detta är det bara att testa, men man ska också vara beredd att jobba hårt. Det är många timmar i köket och de fina bilderna på Instagram är inte allt utan det är mycket svett och arbete. Man behöver vilja satsa och jobba, för slitet är vad som bygger alltihop. Men våga! Att äta choklad varje dag är också en bonus, så klart. Du vet inte förrän du försökt, generellt i livet tror jag att vi måste prova för att veta vart vi ska!

Läs mer om Culinary Arts Academy Switzerland och våra utbildningar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla