cady
Sponsrad

Ferda klarar läkarutbildningen med talböcker

Foto: Liza Simonsson
Av: MTM
Lästid: 2 minuter
4 Apr 2019

— Jag har dyslexi. Med kurslitteraturen som talböcker lär jag mig mycket snabbare och får tid över till träning och vänner, säger Ferda Yildiz, läkarstudent. Utan talböcker skulle jag inte klara den här utbildningen.

Jobbade hårt i gymnasiet

På gymnasiet fick han jobba dubbelt så hårt som de flesta andra och hade koncentrationssvårigheter. För Ferda har det gjort stor skillnad att plugga med talböcker.

— I gymnasiet kunde jag gå till extrahjälp och stödlärare efter skolan och sitta några timmar. Det blev som en indirekt inläsning. Man fick en personlig lärare som berättade, så kunde jag lyssna. Jag jobbade hårt, gjorde högskoleprovet och kom in på socionomprogrammet. Senare kom jag in på läkarlinjen. På universitetet fick jag kurslitteraturen som talböcker.

talböcker-dyslexi

Orden flyger rakt igenom

– När jag läser själv måste jag läsa många fler gånger och så sitter det inte lika länge. Orden flyger rakt igenom och ingenting fastnar. När jag lyssnar räcker det att lyssna en eller två gånger så är det klart. Jag brukar lyssna på en halv sida, så repeterar jag i huvudet och så lyssnar jag på en halv sida till. Jag får också anteckningsstöd, så att jag kan fokusera på en sak under lektionerna.

Hinner mer än att plugga – tack vare talböcker

Hade du klarat studierna utan talböcker?

– Kanske, men då hade jag fått prioritera bort träning och andra saker, inte hunnit träffa kompisar. Det kanske hade fungerat ett tag, men inte på längre sikt. Då hade jag inte mått bra och inte klarat av att slutföra mina studier. Talböckerna hjälper mig att spara tid så att jag kan träffa kompisar, vara med min flickvän och ha ett bra liv.

Tillgänglig kurslitteratur

Har du, liksom Ferda, svårt att läsa text, på grund av dyslexi, adhd, synnedsättning eller annan funktionsnedsättning? Studenter kan låna tillgänglig kurslitteratur genom sitt universitets- eller högskolebibliotek. På biblioteket får du veta mer och hjälp att komma igång. Du kan få ett eget konto och ladda ner talböcker direkt till din surfplatta eller smartphone från det digitala biblioteket Legimus.

Läs mer på legimus.se/student

sara-mac-key

Myndigheten för tillgängliga medier, MTM

MTM har ett särskilt uppdrag att producera kurslitteratur till högskolestudenter med en syn- eller läsnedsättning. MTM samverkar med biblioteken på högskolor och universitet. Via MTM:s digitala bibliotek Legimus kan studenter låna sin kurslitteratur som talbok, e-textbok eller punktskriftsbok.

Vill du veta mer om läsnedsättning och tillgängliga medier? Besök oss på mtm.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla