cady
Sponsrad

Guide: så fixar ni klassresan

Så fixar ni pengar till klassresan
Av: Delikatesskungen
Lästid: 4 minuter
10 Sep 2018

Vill ni åka iväg på en resa med klassen men vet inte vart ni ska börja?

Att arrangera en klassresa kräver mycket tid, planering och arbete. Därför är det viktigt att ni har en tydlig plan redan från start hur ni ska nå ert mål.

Nedan ger vi en komplett guide med steg-för-steg-tips på hur ni kan tänka när ni organiserar er resa.

Steg 1: Kolla av intresse

Det allra första steget i att planera en klassresa är att stämma av hur många som är intresserade. Och med intresserade menas inte vilka som är intresserade av att åka (alla vill åka på klassresa), utan snarare vilka som är intresserade av att faktiskt lägga ner tiden och arbetet som krävs för att komma iväg.

Först när klassen är enig om att ni vill ta er an uppgiften kan ni gå vidare till nästa steg.

Steg 2: Bestäm roller

Även om hela klassen ska arbeta tillsammans för att samla ihop pengar till resan så krävs det oftast att någon eller några tar ansvar för projektet.

Som ansvarig för projektet ingår uppgifter såsom att se till så att alla är med och hjälper till, ta kontakt med eventuella företag som ni kan sälja saker för, och ha hand om pengarna fram till resans avgång. I grundskoleklasser är det ofta lärare eller föräldrar som blir ansvariga, medan gymnasieklasser oftast utser en eller flera personer i klassen som ledare.

Steg 3: Vad är rimligt?

Det är lätt att snabbt sväva iväg i tankarna om vilka häftiga destinationer ni kan åka till. Men innan ni bestämmer er för resmål är det viktigt att ni först reflekterar över vad som faktiskt är rimligt att ni tjänar in.

Kommer resan verkligen att räcka till 4 nätter i en europeisk storstad? Eller är det mer troligt att ni åker på en tvådagarstur någonstans i Sverige?

Kom ihåg att desto högre ni sätter ribban, desto mer måste ni arbeta för att få ihop vad som krävs för att resan verkligen ska bli av.

klassresa_destination

Steg 4: Bestäm ert resmål

Så äntligen, efter att ni diskuterat fram vilken ambitionsnivå ni har, är det dags för det kanske roligaste steget – att bestämma resmål!

Utifrån ert beslut i det förra steget kan ni nu ta fram lite olika alternativ. Ett tips är att börja med öppen brainstorming där alla får ge förslag på potentiella destinationer. Därefter kan ni ta fram en lista med de tre eller fem populäraste alternativen och rösta om vilket av dem det ska bli.

Steg 5: Räkna ut kostnaden för resan

Innan ni sätter igång med att samla in pengar till resan är det väldigt viktigt att ni först räknar ut hur mycket ni behöver tjäna ihop. För hur ska ni annars veta när ni uppnått ert mål?

Kom ihåg att räkna med alla kostnader som ni vill ska täckas av klasskassan såsom resa, boende, eventuella aktiviteter och mat.

Steg 5: Dags att börja arbeta!

När ni har bestämt resmål och räknat ut hur mycket ni måste samla in är det dags att sätta igång med arbetet!

Det finns mängder med sätt att tjäna pengar till klassen. Det tveklöst populäraste är att sälja produkter tillsammans med ett företag som arbetar med skolklasser och föreningar, såsom Delikatesskungen.

Upplägget för denna typ av arbete är att ni säljer produkter som företaget erbjuder och får behålla en del av vinsten. I Delikatesskungens fall är det Delikatesser som salami, ost och olivolja, men det finns även andra företag som erbjuder alltifrån strumpor till skaldjur.

Under arbetets gång är det viktigt att ni regelbundet stämmer av hur det går och hur långt från målet ni är. Det kan vara en god idé att sätta upp delmål – exempelvis att ni ska ha tjänat in 10 000 kr till sista augusti, 20 000 kr till sista september osv.

Steg 6: Boka resan

Kom ihåg att sätta en deadline för när ni ska boka resan. Detta bör vara i god tid före att ni faktiskt ska åka iväg, annars riskerar priserna för transport och boende att bli betydligt högre. Om ni exempelvis ska åka i början av juni så kan det vara smart att vara klart med insamlingen redan i december eller januari. Och ifall ni ska flyga, se till att försöka pricka in en tid då priserna är som lägst.

Ifall ni skulle inse att ni inte kommer klara av att tjäna in så mycket som ni hoppats på – deppa inte ihop! Det är jättemånga klasser som sätter ribban lite för högt och missar. Sätt er istället ner tillsammans och omvärdera vart ni kan åka någonstans utifrån hur mycket ni har sparat ihop.

Om ni planerat att exempelvis åka fem dagar till Paris och gå på Disneyland kanske ni kan titta på andra alternativ, såsom en weekendresa till Berlin eller Warszawa.

Oavsett vad ni bestämmer er för – se till att ni gör det tillsammans!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla