cady
Studera > studenttips

Hur du får jobb efter examen

De tusentals studenter som tog examen i våras har alla en tanke i huvudet, att festen är över. Nu blir det inget mer myspluggfika med vännerna eller klubb på en torsdag. Nu är det dags att börja söka jobb. Vissa av er kanske redan har några intervjuer på lager eller till och med har en eventuell arbetsplats på er praktik. Bra!

Av: Amanda Berglund
Lästid: 6 minuter
19 Jul 2020
Saker att tänka på för att få jobb efter examen

Det är dock inte alltid superlätt att få ett jobb inom ditt favoritområde som betalar direkt. Ofta kan det vara internships eller arbete med rätt taskig lön som väntar. Visst kan det verka tufft, men det finns fortfarande en hel del som ni som arbetssökande kan göra för att öka era chanser till att hitta ett jobb efter er examen!

Först och främst bör du strunta i vad media säger. Det finns jobb där ute. Panikartade rubriker som berättar att det är omöjligt att få jobb just nu är iögonfallande, visst, men är de verkligen sanna? Sådana här rubriker gör att många inte vågar eller orkar söka de jobb som de faktiskt vill ha. När jag sökte praktikplats, sökte jag även de jobb som jag faktiskt aldrig trodde jag skulle få, för vem vet?

1. Att utbilda dig ytterligare är inte svaret

Många studenter är nöjda med sin grundexamen och får jobben de söker. Det är givetvis sant att du får fler jobb om du har en akademisk utbildning men om inte en arbetsplats kräver att du bör utbilda dig ytterligare eller om du vill nischa dig inom någonting är inte att utbilda sig vidare ett svar. Om du ska kunna hitta ett jobb, även under lågkonjunktur, är det att se det som ett heltidsjobb i sig. Gå upp klockan åtta och sök runt på internet, gå runt till olika kontor där du vill ansöka om jobb, anmäl dig till olika rekryterare, bygg dig ett nätverk. Du är klar med studierna och även om det inte känns speciellt betryggande är detta ditt nästa steg.

2. Se över den bransch du valt

Den digitala revolutionen har vänt många industrier upp och ned. Musikindustrin, bokförlag och tidningsförlag är uppenbara exempel, men även andra branscher lider av den. Detta gör i många fall att ditt “drömjobb” kanske inte finns eller har rätt kasst betalt. I många branscher, exempelvis inom media, är det högt tryck på jobben vilket gör att många under det första året av sin karriär jobbar gratis. För att få in en fot i branschen helt enkelt, att börja någonstans.

Försök att göra din research och välj inte att hoppa in i en bransch som kanske är död om fem år.

3. Ett “perfekt” CV är en myt

Många obsessar rätt intensivt med att skapa det perfekta CV’t. Men finns det verkligen något sådant? Om det är tydligt och radar upp dina färdigheter och erfarenheter så är det klart. Du behöver inte ägna timmar åt att hitta den bästa rubriken eller typsnittet. Om din ansökan ser bra ut (utifrån dina erfarenheter) så kommer det att gå bra. Jag vill dock tipsa om att rada upp dina arbetserfarenheter i den ordning du börjat och lämnat dem och försök att göra det så lättläsligt som möjligt. Fokusera inte på att försöka sticka ut. Det får du vänta med till arbetsintervjun.

Ett annat tips är att göra dig attraktiv online. Din arbetsgivare kommer med stor sannolikhet att kolla in ditt Facebook- och LinkedIn-konto. Så se till att städa upp lite där. Nu kanske det är läge att ta bort bilden på dig själv när du har en lampskärm på huvudet på senaste hemmafesten.

Piffa gärna upp din LinkedIn-profil också, och om du inte har någon är det nog läge att skaffa en. Det är ett otroligt bra nätverk där både nationella och internationella arbetsgivare kan se dig. Uppdatera dig ofta där och skapa dig ett nätverk online.

4. Glöm inte de mindre jobben

För många, som har fått sin examen och tycker att de med en gång förtjänar att hamna på en big shot firma mitt i stan, kanske besvikelsen är ett faktum. Avfärda inte små företag med knappt 250 anställda. Sök jobb även på mindre firmor och jobba dig upp. Du kan inte förvänta dig att få drömjobbet direkt efter din examen.

5. Erbjud dina tjänster - men böna inte och be om ett jobb

Ditt personliga brev ska inte följas upp med en snyfthistoria om att du inte har ett jobb och börjar bli desperat och skulle ge allt för att få jobba hos just eder! Detta framstår bara som klängigt och visar inte överhuvudtaget din potential. Understryk hellre vad det är du söker och kan erbjuda. Arbetsgivaren kommer enbart anställa dem som de tror kommer att kunna bidra, och inte för att vara schyssta. Det är många som är i din sits där ute och att dra till med någon smörteknik kommer inte att fungera. Erbjud dig inte heller att arbeta gratis. Det kommer du inte att komma någonstans med. Undervärdera inte din egen insats. Håll i ditt självförtroende!

6. Om det inte funkar, välj ett nytt tillvägagångssätt

Ett enormt misstag som jag tror många gör är att hamna i ett hamsterhjul och använda sig av samma teknik när de söker jobb. Och sedan gnäller över hur de sökt femtusen jobb och inte fått en enda intervju. Om du har sökt femtio jobb och inte fått en enda intervju är det nog dags att byta strategi.

Olika branscher kräver olika metoder. Du får helt enkelt köra på det som känns bäst. Antingen att du går till kontoret och knackar på, ringer, ändrar ditt personliga brev etc.

7. All erfarenhet du har är bra

Det är sant. Om du spenderade en sommar i Portugal och plockade apelsiner, var konfirmationsledare när du var 18, eller tog en språkresa till Malta i andra ring? Hur lame du än tror att dessa erfarenheter låter om du ska söka ett jobb på ett tryckeri, så tvivla inte på att ha med dem i din resumé! Tänk tillbaka och se detta genom jobbet av en arbetsgivare. Ett jobb som kolloledare kanske visar att du är ansvarstagande och ett rekommendationsbrev från din chef därifrån kommer säkert att boosta dina chanser! Tänk ut allt. Det är inte bara dina jobb som är intressanta. Vilka utmaningar har du stött på inom dessa erfarenheter och vad gjorde du för att övervinna dem? Allt som är värt att berätta ska du ha förberett. Sen kanske det inte är värt att berätta utförligt om varenda liten grej, men ha det gärna i åtanke när du fått en intervju.

8. Visa din personlighet!

Visst, så klart du skall vara professionell när du söker jobb, men var dig själv. En uppblåst (nervös kanske), stel akademiker med skjortan knäppt upp till hakan och en flackig blick är ingenting någon skulle vara speciellt intresserad av. Visa att du faktiskt har en personlighet och var dig själv! Du har fler naturliga förmågor än vad du inser. Nu ska du kanske inte klä dig i mjukisar och inte ha duschat, men för att göra ett gott intryck bör du bara slappna av och göra ditt bästa. Så klart du kanske kommer att vara nervös och det är inget fel med det. Snarare tvärtom. Om en arbetsgivare ser detta, men samtidigt förstår att du är tillräckligt trygg i dig själv att kunna göra ett bra jobb, så har du större chanser än om du tänker på minsta lilla ord du säger och inte möter blicken.

Detta var några tips, men jag vet att arbetssökande kan vara rätt tufft. Försök att börja i god tid även innan du tar din examen! Och ge det tid! Lycka till.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla