cady
Studera > studentintervjuer

Intervju med Ida - Allmän kurs med spanskainriktning

Vi har träffat Ida som har ett riktigt höjdarår bakom sig. Ida har pluggat Allmän kurs med spanskainriktning på Braheskolan där hälften av utbildningen var på idylliska Visingsö i Sverige, och den andra hälften i Barcelona. Låter det lyxigt? Läs vad hon själv tyckte om sitt händelserika år!

Av: Redaktionen
Lästid: 7 minuter
31 Dec 2016
Intervju med Ida som gick en allmän kurs med spanskainriktning på Brahesskolan

Vad fick dig att välja Allmän kurs med spanskainriktning på Braheskolan? Funderade du på några andra kurser innan du gjorde ditt val?

— Efter att ha jobbat ett par år kände jag att jag ville testa något nytt i livet, få nya erfarenheter och möjlighet att samla nya tankar och vidga min livssyn. Min första tanke var att börja studera Beteendevetenskap på högskola då det ämnet intresserar mig mycket, men jag blev inspirerad att söka till Braheskolan eftersom en vän till mig läste tyska i Düsseldorf genom den.

Det började gro ett frö i mig när jag förstod hur mycket hon fick vara med om och framförallt hur hon växte som person. Att flytta till ett annat land med annan kultur, lära känna nya människor och ett språk lockade och jag tog kontakt med skolan och fick reda på att en kurs med inriktning spanska skulle börja. För mig kändes det tryggt och roligt att kursen är förlagd i Sverige den första tiden innan utlandsvistelsen och jag tog chansen för att jag hade möjligheten att åka just då i livet, högskolan finns kvar om jag vill studera vidare.

Vilka frågor hade du innan du började kursen? Vad ville du lära dig?

— Det jag undrade innan jag sökte var om jag kunde gå den allmänna kursen utan att behöva läsa om ämnen jag redan har läst i gymnasiet. Det enda ämnet jag var tvungen att repetera var samhällskunskap med endast en lektion i veckan, sedan fick jag välja fritt på andra ämnen som t.ex. idrott och estetiskt tillval för att fylla upp tiden för kursen och för att kunna söka CSN. Mitt mål med kursen var att stärka och utveckla mig själv och få en livserfarenhet i form av nya vänner, lärdom om ett nytt land och språk.

Vad läste du i gymnasiet?

— Jag läste en industriteknisk utbildning med inriktning processautomation på Göranssonska skolan i Sandviken. Jag är nu tjänstledig ett år från mitt jobb som CNC-operatör på Sandvik AB.

Man läser en termin på Visingsö och en termin i Barcelona, berätta hur det var att bo på Visingsö?

— Visingsö ligger i Vättern och är en jättevacker plats med ekskog och fornlämningar med mycket historia. Skolområdet består bland annat av själva skolbyggnaden, restaurangen (där det varje dag serverades frukost, lunch, eftermiddagsfika och middag) ett bibliotek samt de mindre stugorna där vi elever bodde. Vi hade våra egna rum men delade badrum och sällskapsrum vilket var en erfarenhet bara det, men det fungerade bra. Under min studietid pågick även två andra kurser, en med inriktning engelska och en terminskurs med irländsk folkmusik, vilket gjorde att jag träffade mycket människor från hela Sverige. Det blev mycket fritid tillsammans då vi umgicks i stugorna, hade “torsdagscafé” och många filmkvällar. När det var varmt var vi också en hel del utomhus.

…och hur var det att plugga i Barcelona?

— Det är en fantastik stad med charmiga områden och mycket fint att se. Boendet i Barcelona var vi tvungna att ordna själva och det var jag lite nervös för, hur jag skulle göra utan kontakter. Skolan ger ut mycket information om var och hur man kan välja att bo och söka bostad. Jag, som många andra, hittade mitt boende genom Facebook-gruppen Facebook-gruppen “Svenskar i Barcelona” som fungerar som ett forum och där det ofta annonseras om rum att hyra. En stor positiv del av den här utbildningen är att ha tryggheten i att redan känna sina klasskamrater när en flyttar ner och sen är skolans personal ett stort stöd under hela studietiden. Livet i Barcelona är härligt och ger en möjlighet att prata spanska överallt i vardagen, sen är det skönt att njuta av värme, sol och spansk mat också!

Hur ser en typisk studievecka ut?

— Skoldagarna på Visingsö var som längst mellan kl. 9.00-16.30 men det var lite olika från person till person beroende på hur många ämnen en läste. Spanskalektionerna hade vi med en lärare som kommer från Madrid men som även kan flytande svenska. Dagarna var ganska lika varandra då den största tiden spenderades på skolområdet där vi bodde, åt och studerade. Att flytta till storstaden Barcelona från lugna Visingsö var en stor förändring. I Barcelona har vi fyra lärare som turas om att ha lektion med oss och de pratar bara spanska och utanför skolan finns även alla andra människor som vi också kan prata spanska med och därmed lär en sig så mycket mer. Skolan börjar skolan kl. 9.30 och slutar kl. 15.30 utom på fredagar då vi slutar kl.13, därefter är möjligheterna oändliga. Det finns så mycket människor och rörelse och evenemang här varje dag, något för alla!

Vilken del av utbildningen har vart roligast/minst roligt?

— Gemenskapen på Visingsö och det fantastiska livet i Barcelona var det roligaste men det som jag tyckte var lite drygt ibland var att vara begränsad av färjetider för att åka från och till Visingsö.

Hur fungerar grupparbeten och tentor?

— Eftersom det är en folkhögskola ligger fokus på individen och att den ska utvecklas utifrån sin nivå och sina förutsättningar. Vi har inte haft några prov eller tentor för att kunna gå vidare till en ny nivå utan vi har närvaroräkning och veckoutvärderingar samt regelbundna mentorssamtal för att reflektera över hur det har gått, hur en har känt sig och för att ge och få feedback. Lärarna är otroligt pedagogiska och kunniga och det märks att de lägger ner stor tid för att planera lektionerna efter våra förmågor och för att vi ska ha roligt och lära oss mycket.

Hur många timmar behöver man plugga per dag?

— Kursen är upplagd så att spanskalektionerna ska vara tillräckliga för att hinna med uppgifterna, sen är det så klart upp till var och en om en vill repetera något och öva under helgen. Alltså inga läxor. Det bästa att lägga tiden på, på fritiden, är att försöka prata spanska. Andra tillvalsämnen som eventuellt läses på höstterminen har mycket kortare lektionstid och där kan det därför behövas lite tid för plugg.

Har du några råd till de som ska börja på kursen?

— Ha kul och umgås mycket med folket ni träffar på Visingsö för ni blir som en familj och det är skönt att ha i Barcelona. Ta vara på tiden och se och var med på mycket av vad som händer och finns både på Visingsö och i Barcelona för det är två speciella platser och tiden går verkligen fort.

Vad måste man uppleva i Barcelona?

— Det finns massvis med barer och mysiga caféer och restauranger på alla smågator i den gamla delen av staden; Gotic, Born och Raval. Jag vill också tipsa om att gå eller åka till områden utanför centrala Barcelona där det finns ett helt annat lugn och mindre turister, Gracia är en favorit med ett flertal unika småbutiker. Sen är parque Ciutadella och stranden fantastiska tillgångar som är gratis att njuta av!

Vad vill du jobba med i framtiden?

— Det skulle vara jättekul att använda spanskan i mitt arbete och en förhoppning är att ha ett jobb där jag får möjlighet att resa samtidigt. Det viktigaste för mig är ändå att min tro på mig själv och vad jag kan göra har ökat i och med att jag tog chansen och vågade flytta till ett annat land. Jag är helt övertygad om att det kommer göra det lättare för mig att ta nya steg i arbetslivet.

Så undrar man ju förstås, är du grym på spanska nu?

— Jag utgick från min nivå som nybörjare och jag har fått en stabil grund och kunskap i språket. Det som har varit svårt för mig är att våga prata men här i Spanien har det släppt mer och mer och jag har lärt mig mycket på kort tid. Nu förstår jag vilken skillnad det är att lära sig ett språk när en hela tiden hör den omkring sig och att det blir normalt att använda det i vardagen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla