cady
Studera > studentintervjuer

Intervju med Oliver, kandidat i systemvetenskap, Uppsala universitet

.
Av: Redaktionen
Lästid: 3 minuter
3 Mar 2019

Oliver valde att bredda sina möjligheter efter att ha tagit ut en ekonomie kandidat, och resultatet blev en till kandidat, i systemvetenskap denna gång. Idag jobbar han som utvecklare på ett statistik-företag och delar med sig om vad som gjorde systemvetenskap till en bra inriktning att komplettera sina tidigare studier med.

Varför valde du att söka till programmet i Systemvetenskap?

— Mitt intresse för ekonomi fick mig att läsa nationalekonomi i Uppsala. Efter avslutade studier kände jag att utbildningen hade varit väldigt teoretisk/akademisk och jag hade lite insikt i hur det faktiskt var att jobba med ekonomi. Jag började snegla på utbildningar att komplettera med och mitt intresse för IT fick mig att fastna för systemvetenskap. Utbildningen verkade vara en bra kombination av teori varvat med praktiska moment. Jag såg också att kombination av dessa två utbildningar verkade eftertraktad på arbetsmarknaden.Vad var dina förväntningar på utbildningen?

— Jag förväntade mig en bred utbildning där jag både lärde mig programmering men också hur IT kan ge mervärde i företag och för samhället.

Hur var Uppsala som studieort?

— Uppsala är väldigt präglat av Universitetet med ett rikt studentliv. Det finns många boendealternativ för studenter, mycket aktiviteter och många föreningar att engagera sig i.

Om vi pratar kurser, hade du några favoriter? Vad gjorde dem roliga?

— Jag gillade kurserna i c# samt webbprogrammering, även C-uppsats var roligt. Något som är utmärkande för dessa kurser var att de hade stor del praktiska moment där vi antingen kodade program eller skrev uppsatser. Kursen i webbprogrammering kombinerade skapandet av en IT-affärsidé, utarbetandet av en demoapp och att sedan sälja in detta under en redovisning.

Vad var det bästa med utbildningen?

— Mängden praktiska moment.

Hur var upplägget – grupparbete/tentor/uppsatser?

— De flesta kurser hade ett antal individuella inlämningar (programmeringsuppgifter, uppsatser) och tenta. Några hade även grupparbeten, ett fåtal hade grupparbeten som huvudfokus vid examination.

Vad är ditt jobb idag? Vad för slags jobb kan man få efter examen?

— Jag jobbar som utvecklare mot webben. Många blir utvecklare, det verkar finnas en stor efterfrågan där. Man kan jobba med front-end, back-end, kravhantering, IT-administration, projektledare, systemarkitekt, databasdesigner och väldigt mycket annat.

Till vilka rekommenderar du programmet?

— En person som är logisk och analytisk men även skicklig kommunikatör och bra på att samarbeta.

Några avslutande studietips du vill dela med dig av till framtida studenter?

Börja plugga i tid! Försök att avsätta lämplig mängd tid över en längre period istället för att hetsplugga sista dagarna. Inte för tentans skull utan för din egen. När jag började läsa första kursen i programmering kändes allt ganska överväldigande men så fort jag satte mig och började testa själv utvecklades jag väldigt snabbt. Att faktiskt skapa något och inte bara läsa fick mig att känna en liten stolthet över varje nytt moment jag lyckades avklara. Denna feedback tyckte jag gjorde inlärningen mycket roligare vilket i sin tur gjorde mig mer engagerad och villig att sitta längre.

Namn: Oliver Andersson

Ålder: 27

Bor: Uppsala

Intressen: Träning, friluftsliv, IT, Ekonomi

Program på universitetet: Ekonomie kandidat, FK informationssystem (systemvetenskap), Utbytestermin i IT-entreprenörskap

Gör idag: Jobbar som utvecklare full stack i .NET på ett företag som arbetar med statistik.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla