cady
Sponsrad

"Jag tycker att lägret har utvecklat mig så att jag vågar ta mer plats, är tryggare i mig själv och vågar stå upp för det jag tycker"

På Lottakårens Tjejläger
Av: Svenska Lottakåren
Lästid: 3 minuter
1 Mar 2018

”Lägret har utvecklat mig så att jag vågar ta mer plats”

På Lottakårens Tjejläger och Rookie-kurs får unga tjejer chans att prova på utmaningar och aktiviteter som man kanske inte gör i det vanliga livet. Möt Fanny Arebark och Camilla Spångberg, två tjejer som har provat och fastnat för Lottakårens aktiviteter.

– Det som lockade var att det var en vecka på sommaren. Sen kändes det tryggt att det bara var tjejer, eftersom det var första gången jag provade nåt sånt här, säger Fanny Arebark som snart fyller 17 och deltog i Rookie-kursen 2017 på P7 Revingehed i Skåne. Hon tycker att lägret är både roligt och utvecklande oavsett vad man har för intressen.

Foto:Aline Lessner

Foto:Aline Lessner

– Det är det absolut, jag kände att jag utvecklades mycket som person. Man får lära sig mycket om ledarskap, att samarbeta i grupp och fixa saker tillsammans. Det har man nytta av oavsett vad man vill göra i framtiden. Jag tycker att lägret har utvecklat mig så att jag vågar ta mer plats, är tryggare i mig själv och vågar stå upp för det jag tycker.

Från skjutning till sjukvård

I aktiviteterna under veckan ingick att vara ute i fält, slå läger och tälta i två nätter, signalera via radio, prova en stridshinderbana och prova på att skjuta med utbildningsvapnet .22 long , samma kaliber som skidskyttarna använder.

– Vi hade två jättebra skjutinstruktörer så det kändes väldigt tryggt och det var väldigt roligt! Vi fick också lära oss ganska mycket om sjukvård, som att ta hand om sår och skador, och träna på hur man tar hand om en skadad person, berättar Fanny.

– Det bästa var att få prova på saker på ett ganska seriöst sätt, samtidigt som det inte var nån press. Och att det blev en så stark gemenskap fast det bara var sju dagar, berättar Fanny som fortsätter ha kontakt med de flesta av de andra deltagarna.

– Några pratar jag med om att gå på samma läger framöver. Jag vill gå en kurs som heter Mpower, men då måste man vara lite äldre. Lottakåren är en väldigt bra organisation eftersom den handlar om att stärka tjejer och kvinnor både i samhället och försvaret, så Rookie-kursen passar verkligen för alla!

”Efter första kursen var jag fast”

En som fortsatt engagera sig i Lottakåren är Camilla Spångberg från Växjö. Hon gick sin första kurs, Tjejlägret på Gotland, när hon var 15 år. Idag är hon 20 år och har ”lottalivet” som sitt stora fritidsintresse.

– Tjejlägret gav mig många nya vänner och jag fick så mycket självförtroende av den kursen, jag växte verkligen som person. Så det blev självklart att fortsätta med andra utbildningar, säger Camilla som i somras fick möjlighet att vara ungdomsinstruktörsaspirant på Rookie-kursen.

– Det var jätteroligt att se hur tjejerna går från att kanske vara lite osäkra i början, och när de åker hem har de växt så otroligt mycket både som individ och som grupp. Jag kände så väl igen mig i det. Utan Svenska Lottakåren hade jag inte varit där jag är idag.

Foto:Aline Lessner

Foto:Aline Lessner

Camilla understryker att Lottakårens verksamheter inte kräver något särskilt intresse för försvaret eller det militära.

– Lottakåren är en så bred verksamhet så det finns något för alla, men vill man bara ha en jätterolig vecka med underbara tjejer från hela Sverige ska man definitivt åka bara för det. Jag har träffat några av mina bästa vänner på just Tjejlägret och Rookien, säger Camilla som siktar på att färdigutbilda sig till instruktör för att få fortsätta utbilda och stärka andra unga tjejer.Instagram: Svenskalottakaren

Facebook: Svenskalottakaren

Hemsida: Svenskalottakaren.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla