cady
Studera > studieval

Lovisa, YH-utbildning Vildmark & Äventyrsguide

Bilder: Privata, Lovisa
Av: Redaktionen
Lästid: 5 minuter
4 Apr 2019

Drömmer du om att få arbeta med det du älskar, uppleva naturen på nära håll och där ingen dag på jobbet ser likadan ut? Lovisa valde bort det klassiska studentlivet i Göteborg mot Åre där hon idag läser YH-programmet Vildmark - och äventyrsguide.

yh-utbildning vildmark och äventyrsguide

Berätta lite om dig själv och var du gick i gymnasiet?

— Jag heter Lovisa och tog studenten för sex år sedan på Lerums gymnasium utanför Göteborg. Jag läste samhällsprogrammet med inriktning ekonomi och gick efter studenten i tankarna att senare läsa vidare på Handels.

Men det blev viktigare för mig att jobba först, jag ville känna på pulsen i arbetslivet och få chansen att ta mig till nya platser genom att resa och arbeta. Direkt efter studenten gjorde jag två vintersäsonger hos Skistar i Åre och jag trivdes så fantastiskt bra och träffade många likasinnade människor som värderar friluftsliv och skidåkning.

Året därpå arbetade jag som reseledare i Cervinia i Italien och likaså det var en lärorik tid och jag skaffade mig en otroligt bra erfarenhet, både för mitt yrkesmässiga och personliga CV.

Varför Åre Campus och just den inriktning du valt?

— Det blev aldrig Handels i Göteborg men jag gav utbildningen Medie- och kommunikationsvetenskap på Göteborgs Universitet för 1,5 år sedan en chans. Efter tre månades hoppade jag av utbildningen dels på grund av att jag inte fann någon motivation i det jag läste men främst för att jag inte trivdes i Göteborg.

Göteborg är en fantastisk stad men för mig som är en aktiv person som verkligen vill spendera mycket tid utomhus kände jag mig instängd och fann varken nöje eller kreativitet i det jag gjorde. Därefter tog jag beslutet att söka in till en utbildning med fler praktiska inslag och med en inriktning som jag tyckte var intressant och spännande och det var - Vildmark & Äventyrsguide på Campus Åre. Jag ville helt enkelt ta mig till en plats där jag vet att jag mår bra samt med närhet till naturen och fjället.

Vad läser man och vad blir man?

— Utbildningen Vildmark & Äventyrsguide är en Yrkeshögskoleutbildning som pågår i ett år. Den är uppdelad i tre terminer; höst, vinter och sommar/höst. Vi studerar alltså även på sommaren genom praktik och projektarbete. Under året arbetar man bland annat för att ta “Fjälledarnormen”, som innefattar 16 moment som är viktiga att behärska när man ska leda andra människor på fjället på ett säkert sätt. Några exempel på dessa moment är: första hjälpen i terräng, snö- och lavinkunskap, att gräva bivack och att kunna orientera sig och en större grupp i fjällmiljö.

Hela utbildningen genomsyras av ett aktivt säkerhetstänk som tillämpas genom att vi får vistas utomhus i alla väder och att kunna leda sig själv och andra. Under året får vi utföra en rad aktiviteter som en etablerad guidefirma ofta kan tänkas erbjuda inom guidebranschen.

Vi tar certifikat för forsränning, vi lär oss grunderna i klättring och kajak. Vi tar skoterförarbevis och åker en hel del skidor både uppför, på längden och nerför.

campus åre vildmark äventyr utbildning

Vad tycker du är bra med att läsa en YH-utbildning?

— Att läsa en YH-utbildning innebär att det finns en efterfrågan på arbetsmarknaden efter en specifik arbetskraft. Det finns alltså en efterfrågan av fler anställningsbara personer hos företag och andra arbetsgivare. För mig är det viktigt att veta att det finns en viss efterfrågan på, i detta fallet nyutexaminerade äventyrsguider. Givetvis är man inte garanterad ett jobb direkt efter utbildningens slut men genom utbildningens existens vet man att det i alla fall finns goda utsikter för anställning. Dessutom är det ett stort plus med många praktiktimmar och den stora andelen praktiska moment som ofta genomsyrar YH-utbildningar. Detta gör att vi väldigt tidigt får en insikt i hur arbetslivet ser ut och om det matchar det man förväntar sig.

Utsikter för jobb efter utbildningen?

— Om man ser till vad tidigare studenter sysslar med idag är det med blandat resultat. En del har främst gått utbildningen för att skapa personliga erfarenheter snarare än att skaffa sig en karriär inom branschen medan andra studenter har startat egna företag som idag är etablerade guidefirmor. Jag tror att det finns goda utsikter för jobb som guide så länge man lägger manken till och anstränger sig. Utbildningen har hittills gett mig många goda kontakter inom branschen och det handlar att förvalta dessa väl och våga satsa lite granna. Många nyanställningar annonseras oftast inte ut eftersom guideföretaget gärna rekryterar någon som någon annan känner eller vet om.

Berätta om din praktik, hur är den?

— Just nu är jag på praktik hos ett lokalt guideföretag som heter “Åreguiderna” här i byn. Tanken är att jag ska få chans att tillämpa det jag lärt mig tidigare i utbildningen men också att få en insikt i hur det är att jobba som just guide. På Åreguiderna får jag bland annat hjälpa till att guida på skoter och att guida topptursskidåkning samt offpist skidåkning här i området.

utbildning skidor friluft campus åre

Vad gör du och var arbetar du om fem år?

— Som det känns nu, kommer jag absolut att bo kvar i Åre om fem år. Mitt största mål är att starta ett eget företag kopplat till upplevelseturism. Då är ni varmt välkomna att komma hit och uppleva fantastiska Åre med mig!

Campus Åre Vildmarks- och äventyrsguide

Campus Åre ligger vid foten av Åreskutan i en av Sveriges mest spännande studiemiljöer. Här finns utbildningar inom turism och upplevelsebranschen och här kan du utveckla dina möjligheter till arbete i en starkt växande bransch.

Utbildningens längd: 1 år heltid, startdatum: 2019-08-19

Läs mer om utbildningen här.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla