Studera > studenttips

Minnesträning gör det lättare att plugga

Vad är ditt knep för att minnas?

Hur kan man på ett bättre sätt få all fakta man lär sig i skolan att fastna? Hur kan man minnas allt lättare så det faktiskt stannar kvar i minnet även efter prov? Det finns en del tips som faktiskt fungerar och här några som vi lånat av Mattias Ribbing som är proffs på minne. Mattias Ribbing är trefaldig svensk mästare i minne och officiellt rankad som det 70:e bästa minnet i världen genom tiderna!

Tillsammans med hela det svenska minneslandslaget tog han Sverige till en silvermedalj i minnes-VM i London 2012. Mattias har skrivit boken ”Vägen till mästarminne” om hur man använder sitt minne bättre i vardagen, på jobbet och i skolan. Han jobbar heltid med att utbilda människor i minnesträning. Här delar Mattias med sig av några av sina bästa tips på hur man får ett bättre minne.

1. Hur du minns namn

Gör om namn till bilder. Maria kanske blir en krubba. Marianne kan bli, Marianne-godis. Jan, en banan. Johan, ett juice-paket. Välj alltid det första du kommer att tänka på. Bilder med tydliga konturer minns hjärnan bäst. Se bilden framför dig samtidigt som du tittar på personen, så skapas kopplingar i hjärnan och du minns.

2. Fokusera på en sak i taget

Istället hoppar vår uppmärksamhet fram och tillbaka, vilket tar tid och ger mindre hjärnkraft åt varje sak. När vi ger något vår fulla uppmärksamhet bildas skarpare minnen, och då blir både resultat och effektivitet bättre.

3. Hur du minns enklare texter

Samtidigt som du läser ska du se innehållet framför dig i bilder. Utifrån bilderna försöker du sedan återberätta texten med dina egna ord.

4. Sluta ursäkta dig för att du har dåligt minne

Ansträng dig istället för att minnas så gott du kan. Hjärnan blir snabbt bättre och vänjer sig vid hur du vill att den ska arbeta. Att lära sig tänka i bilder är det viktigaste. Med lite träning börjar bilderna komma allt mer automatiskt.

5. Tänk igenom dagen som varit

Ta tre minuter varje kväll som du helt ägnar åt att tänka tillbaka på de viktigaste sakerna som hänt under dagen. Var det något speciellt som hände? Minnet behöver daglig träning!

VISSTE DU:

Att minnas långa ord eller sifferserier på tid är något alla kan lära sig. Vem som helst kan faktiskt vässa minnet avsevärt med den rätta tekniken. Forskning som publicerats visar just att träna som minnesproffsen ger minnesförbättringar redan efter sex veckor. Studien visar också att detta är inget man föds med eller bara kan. Alla kan lära sig teknikerna och träna sin hjärna och sitt minne. Allt som behövs är cirka sex veckors träning som minnesproffsen för att nå bestående resultat, säger Idriz Zogaj, grundare och ordförande i svenska minnesförbundet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla