cady
Studera > studieval

Plugga till Polis

Polis

Vad krävs för att bli polis? Vilka antagningskrav finns? Nadim berättar om hur man är en bra polis idag, och hur hans väg till att bli polis såg ut.

Av: Tina Gardsten
Lästid: 3 minuter
4 Feb 2020

Hej Nadim, det sägs att det är brist på poliser i Sverige idag – hur många behöver man rekrytera de närmsta åren?
Vi är idag ca 30 000 polisanställda och målet är att vi år 2024 ska bli 40 000. Med polisanställda menas både civila och poliser inom myndigheten. Så tillväxten med 10 000 nya medarbetare kommer ske i båda spåren men målet är att majoriteten av dessa ska vara poliser.

Hur ska man vara för att bli en riktigt bra polis?
Man behöver främst vara mogen och trygg i sig själv. Bra om man är social, har en välutvecklad empatisk förmåga och är öppen för att reflektera kring sig själv, sitt arbete och se den stora bilden i sitt uppdrag. En bra polis är en bra människa och i det spannet passar väldigt många in.

Från och med våren 2020 ändras antagningsreglerna - på vilket sätt då?
Tidigare har man enbart kunnat söka till polisutbildningen under två perioder under året vilka oftast inträffat i maj och november. Skillnaden från 2020 är att man närsomhelst under året kan skicka in en ansökan och följa sin process online. Kraven förblir dock oförändrade.

Ingångslön?
Ca 25 000 kr

Om du till exempel vill jobba som spanare – hur går du då tillväga?
Först måste du utbildas till polis och få en anställning och placering. Därefter får du söka jobba där i väntan på tills spangrupperna söker nya medarbetare och söka en sån tjänst. Då kommer du testas på olika sätt, man kommer titta på dina testresultat, personlighet, CV och erfarenhet och därefter göra ett urval.

Berätta om din egen väg till yrket och vad du gör idag
Jag läste polisutbildningen 2004–2006 i Växjö och placerades därefter i Borås där jag jobbat sen dess. Mellan åren 2006–2010 jobbade jag på ingripandeverksamheten, det är kort sammanfattat polisbilarna som jobbar dygnet runt och som kommer när man ringer 112. Parallellt med det jobbade jag som supporterpolis med idrottsarrangemang som tex fotbollsmatcher.

Därefter jobbade jag två år på en ungdomsspaningsgrupp innan jag 2012 fick tjänst på underrättelsegruppen där jag jobbade med polisiära källor och informatörer i 6 år. Men för ca ett år sedan bytte jag bana helt och blev mer offentlig och arbetar nu som kommunpolis med ett lokalt rekryteringsansvar.

Hos oss på Utbildningssidan.se kan du även hitta utbildningar inom kriminologi.

Antagningskrav till polisutbildningen
För att bli antagen till polisutbildningen måste du uppfylla kraven. Dessutom behöver du ha rätt egenskaper för polisyrket.

Krav på dig som vill ansöka

  • Svensk medborgare.
  • Du måste ha fyllt 18 år när du ansöker.
  • Giltigt svenskt körkort (B-behörighet), ej automat.
  • Grundläggande behörighet.
  • Behörig på annat sätt.
  • Särskild behörighet.
  • Simkunnig.
  • Fysiska krav.
  • Medicinska krav.
  • Psykologiska krav.
  • Godkänd säkerhetsprövning.

Svensk medborgare
Att jobba som polis handlar om myndighetsutövning och då krävs svenskt medborgarskap enligt svensk författning, d.v.s. svensk lag. Du måste vara svensk medborgare när du söker utbildningen.

Du måste vara myndig för att få ansöka till polisutbildningen. Däremot finns ingen övre åldersgräns.

Giltigt svenskt körkort krävs
Grunden i polisarbetet är att köra personbil med B-körkort. Kompetensen att köra under exempelvis utryckning påbörjas under utbildningen. Du kan söka till polisutbildningen utan att ha körkort. Däremot måste du ha ett giltigt svenskt B-körkort (ej automat) när du påbörjar utbildningen.

Källa: polisen.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla