cady
Studera > studentintervjuer

Podcasten med målet att intervjua alla högskoleutbildningar i Sverige

.
Av: Felicia
Lästid: 5 minuter
23 Apr 2019

Att söka efter information på internet, besöka mässor och höra via ryktesväg om en utbildning kan framkalla alla möjliga tankar och känslor kring vad du ska studera. Och kanske är det inte förrän du testat på det själv som du känner dig säker på riktigt. Vännerna Fabian och Alexander lärde känna varandra under GMU och när tankarna började närma sig utbildningsval stötte de på ett gemensamt problem.

— Under tidens gång började vi prata om utbildning och båda två kände att gick man in och läste på internet om utbildningar var det väldigt glorifierat - gick man in på Flashback, eller andra lösa internetsidor så var det istället mardrömshistorier. Det kokade vi ner till idén att om vi intervjuar studenter så kan de ge en mer rättfärdig bild av hur utbildningen egentligen är.

Och där föddes idén om podcasten Attstudera - en podcast med siktet på att täcka varenda utbildning i Sverige. Piraja pratade med Fabian om podcastens framtid.

BESKRIVANDE-NAMN

Varför just podcast?

— Nr 1 är för att podcast möjliggör dialogen, att vi kan prata med en student. Sen kände vi också att det mesta finns i podcast-form, oavsett vad man är intresserad av. Inom utbildning finns det alla dessa mässor man kan åka till och studievägledare som ibland kan vara lite tråkiga. Podcast kände vi var en modernisering av hur man tillgodoser sig information kring utbildningar.


Idag fokuserar ni era intervjuer på studenter och program på åtta av de största universiteten i Sverige - siktar ni på att bredda?

— Självklart. Just nu kör vi de största skolorna i Sverige för att nå ut till så många som möjligt. Men även små som stora program. Med tidens gång kommer vi att leta oss ner och hitta mindre skolor. Till våren ska vi försöka få till polisutbildningen och intervjuer med blåljuspersonal så att man får in olika vinklar på det.

Hur kommer ni runt att många studenter är partiska i hur de upplever utbildningen?

— Det som vi gör för att komma runt det partiska är att de inte får ha inlästa svar och inga papper under tiden vi gör intervjun. Vi har också specifika frågor som vi inte låter de läsa innan. Vi förstår såklart att läser du en utbildning och tycker att den är kul - så är det lätt att framstå som partisk. Men vi försöker komma så nära den objektiva sanningen som det går med de frågor vi ställer.

— Vi försöker inte hålla ett förhör, utan vi vill skapa en diskussion kring en utbildning för att få fram den ärliga bilden där vi också ställer kritiska frågor, t.ex. vad som kan blir bättre med utbildningen, om lärarna är engagerade etc.

För personer som inte lyssnat på er podcast, vad kan de förvänta sig för upplägg?

— Det du kan förvänta dig av podcasten är en så genuin bild av en utbildning som möjligt av en person som är mitt i eller som precis gått en utbildning som du själv är sugen på att plugga. Och det är ett upplägg som består av själva studierna i sin helhet men också givetvis det roligare; studentliv, fester, olika sociala engagemang, hur du hittar boende osv. Du kan förvänta dig allt som har med utbildningen att göra.

Vad är målet med podcasten?

— Det vi ser om några år är att vi har goda relationer till skolor, har riktigt många bra intervjuar och att fler vet om att vi finns som alternativ.

— Något vi kommit underfund med allt eftersom, är de fördomar som finns inom utbildningar. När man tänker på Handels så tänker man kanske på “snabba cash”, men det finns alla möjliga grupper på alla skolor. Vi var på Göteborgs Universitet och pratade med Asrin Reza som jobbar med breddad rekrytering och pratar med människor med olika sociala bakgrunder för att visa för alla att oavsett social bakgrund är det verkligen möjligt att ta valet i livet att utbilda sig.

Vilka problem tror ni att många unga stöter på när de letar information om utbildning?

— Jag tror att många gånger är man väldigt osäker. Är det här rätt utbildning för mig? Kommer jag verkligen att trivas? Du kanske ska flytta till en helt ny stad och känner en osäkerhet kring det. Många av de vi pratar med är helt nyinflyttade och ser en trygghet i att engagera sig i de sociala aktiviteterna på skolan.

Vad har du för tips till personer som har svårt att välja vad de ska göra efter studenten?

—Mitt bästa tips är att våga testa. Du kanske tycker att något verkar kul och tror att det är din grej, varför inte testa? Ge det ett halvår, så får du reda på det. Med de möjligheter vi har i Sverige med gratis utbildning - testa.

— Ha heller inte bråttom, många av de vi intervjuar har tagit sabbatsår. Bana väg för dig själv helt enkelt och till slut kommer du att hitta rätt. De flesta är runt 20 år och man har väldigt många år att testa och hitta rätt.

Podcasten Attstudera hittar du på Spotify, Acast & ITunes!

Fabian Molander

Ålder: 23 år gammal.

Läser: Pluggade civilekonomi först, inte riktigt min grej. Nu läser jag statsvetenskap med ambition att ta en kandidat i statsvetenskap och nationalekonomi.

Framtiden: Jag har ingen aning vad jag vill jobba med, men det kommer. Jag ska ta mina kandidater, sen får jag se. Jag pluggar något jag tycker är kul, jag trivs, jag stressar inte.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla