Sponsrad

PT-utbildningen som ger dig möjligheterna till drömjobbet utomlands

Foto: Charles Berg

Charles Berg är 24 år och kommer från Uppsala. Redan vid tidig ålder började han spela basket, och idrotten fick en naturlig plats i hans liv. En passion för att gymma växte fram under gymnasiet, och när han gick ut skolan var han redan övertygad om vilken yrkesväg han skulle välja.

Av: Axelsons
Lästid: 6 minuter
2 Sep 2018

Hösten 2012 började Charles den 10 månader långa utbildningen till Personlig Tränare vid Axelsons. Han uppskattade att den var på halv-distans och att han kunde fortsätta bo och plugga som vanligt i Uppsala under tiden, och sen komma till Stockholm en helg i månaden.

– Utbildningen var jättebra. Jag var redan till stor del självlärd inom träning, diet och kost. Det som var nytt för mig var anatomin. Det var mycket latin och ord jag aldrig hört förut. Det var en jättebra utbildning.

På utbildningen till Personlig Tränare hos Axelsons lär du dig som student vägleda i styrketräning, stabilitetsträning, konditions- och rehabiliteringsträning, kost och näring samt utforma individuella träningsprogram eller träningsprogram utformade efter klientens behov. Utbildningen omfattar även ledarskap och kommunikation samt stresshantering, i syfte att ge studenterna god förståelse för rörelseapparatens anatomi, biomekanik och träningsfysiologi.

– Det som är fantastiskt som personlig tränare är att man kan jobba var som helst i världen. Var du än är finns det folk som tränar, som försöker bli hälsosammare, äta bättre och förbättra sina liv.

– Jag har alltid varit en sådan som gillar att hjälpa människor, både psykologiskt och fysiskt. När jag tog studenten visste jag att jag skulle bli PT. Jag hade tur att jag hittade min passion och vad jag ville jobba med i tidig ålder.

Ett livslångt intresse för träning i kombination med en vilja att hjälpa andra gjorde yrket som Personlig tränare till det perfekta valet för Charles Berg. Nu är han på väg att börja jobba i Thailand.

Utbildningen gav möjligheterna att uppfylla drömmen om utlandet

Efter några års arbete som personlig tränare på SATS i Sverige och i samband med att ägarna vill satsa på ett eget varumärke/gym (EFCT) började Charles fundera på möjligheterna som fanns att flytta utomlands.

Efter lite om och men så hamnade Charles tillslut i den Thailändska staden Ao Nang. Charles beskriver Ao Nang som en liten stad precis vid stranden, som känns mer lokal och där många Thailändare själva bor.

För 50 kr kan man åka till det fantastiskt vackra Railay Beach, där man kan bada, snorkla, klättra, surfa på paddleboards, paddla kanot och ja allt möjligt. Älskar det stället. Man kan boka dagsturer typ överallt i Ao Nang till olika öar, snorkling upplevelser, och allt annat kul man kan göra i ett tropiskt paradis! Till bra priser också!

– Det finns bara två gym i Ao Nang. Jag hade turen att det större (Heroic Fitness) som ligger under ett hotellkomplex sökte personlig tränare när jag kom dit. De ville anställa mig direkt eftersom jag kunde prata bra engelska, hade en bra utbildning, lång erfarenhet och var svensk.

Att söka jobb i Thailand som svensk

Charles berättar att det kan vara svårt att som utlänning få ett arbetstillstånd i Thailand. Det krävs först att du får ett turistvisum vilket sedan du behöver uppgradera till ett non.immigrant visa förutsatt att du har fått en anställning. Först där efter får man sitt arbetstillstånd. Företaget du planerar jobba på måste också stå bakom din ansökan och vara hjälpsamma i processen.

– Detta tog för mig ca 2 och en halv månad. Två turer till Malaysia för att uppgradera först mitt turistvisum som bara hade 19 dagar kvar (man behöver 21 dagar kvar på turistvisumet för att kunna uppgradera till ett non.immigrant visa) till ett turist visum på 3 månader, och sedan tillbaka efter några veckor igen till Malaysia för att uppgradera till non-immigrant visa. Några veckor efter det fick jag mitt arbetstillstånd (Jippi!!!) och nu kan jag äntligen börja jobba.

– Allt som allt för mig kostade runt 45 000 baht (ungefär 11 250 SEK). Det kan såklart variera från person till person och vilka visum som behövs.

Charles berättar att han först försökte söka jobb från Sverige, genom att maila till olika gym och skicka med sitt CV.

– Alla svarade att jag måste komma till Thailand och prata med dem först. Det är en stor process med jobbvisum, så då vill företagen träffa en och säkerställa att man inte bara kommer för att jobba i två månader och sen åka hem.

Utöver jobbet som PT på gymmet i Ao Nang kommer Charles även att vara med och jobba med marknadsföringen.

– Jag tycker marknadsföring är roligt, speciellt för ett gym som är nytt. När man går runt i stan här finns knappt någon reklam för dem, där ser jag mycket potential. Jag vill sätta en trend i stan, och få de lokala invånarna att börja träna. Kanske bli en känd tränare och få igång folk. Jag är sjukt exalterad över det här.

Som PT kan du vara med och starta något nytt i Thailand

PT-kulturen skiljer sig åt något mellan Sverige och Thailand. även om det ändå finns mycket pt och träning i Phuket, sjukt mycket i Bangkok, och även på andra ställen som Ko Samui Men just i Ao Nang där jag bor är det väldigt nytt. Samtidigt är träning och hälsa en trend som håller på att växa just nu runt om i landet.

– Blev sjukt inspirerad av att se detta, och har tankar och idéer om att åka dit och jobba i framtiden!

Charles tror att det faktum att han har en PT-utbildning från Axelsons i Sverige har öppnat upp många dörrar för honom, och är något som ägarna på gymmet där han fått jobb också direkt blev intresserade av.

– Jag kommer från Sverige där det är stort med hälsa och träning och sådant. Min chef ställer många frågor till mig och lyssnar på mina idéer.

Charles berättar att det även finns ett intresse bland turister i landet som vill testa på bl.a. thailändska kampsporter som Muay Thai, eller göra CrossFit eller gruppträning utomhus i värmen och på gym.

– Jag kan rekommendera för tränare att åka till Thailand. Det är en växande trend här, och det går verkligen att vara med och starta upp och bygga något om man är en person som tycker om att göra det.

Våga ta chansen att jobba utomlands

På frågan hur han hittade modet att flytta från Sverige svarar Charles att det egentligen inte krävdes så mycket mod.

– Det handlar bara om att vara förberedd. Om du inte vågar kommer du inte komma någonstans i livet. Annars hade jag suttit där vid pensionen och undrat, varför åkte jag inte till Thailand?

– Sverige är ett så otroligt säkert land. Det värsta som kan hända är att jag måste sätta mig på ett plan och åka hem igen. Därför var det egentligen bara att ta chansen och testa.

Charles och hans flickvän Sofie har nu bott i Thailand i 5 månader. Från det att Charles fick sitt arbetsvisum och börjar arbeta som PT på gymmet planerar de att bli kvar åtminstone ett år. Men sen väntar andra utlandsplaner.

– Vi tänker lite på Kalifornien, Hawaii, Australien. Som sagt som PT kan man jobba var som helst i världen!

För inspiration går det att följa Charles i hans vardag som PT i Aonang i Thailand på Instagram: instagram.com/charlesberg

Läs mer om Axelsons utbildning till Personlig tränare här.

Nu kanske du är intresserad av att hitta utbildningar och kurser inom Axelsons?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla