Fazer
Studera > yrkesintervjuer

Snabbaste vägen till New York

Mike Chavarri, Unsplash

Vill du en dag studera och bo i New York? Vi pratar med Elin, Cronja och Sara som alla tre landat topp-jobb efter studier och praktik. Läs intervjun här!

Av: Redaktionen
Lästid: 7 minuter
10 Maj 2018

Vad har USA-direktören för snabbväxande Whispr Group, den globala PR Directorn på Eton Shirts och management-konsulten som tar London med storm gemensamt? Inte bara en märkbar drivkraft att skapa nytt men också en tidig dröm om New York City. Snabbaste vägen dit gick via State University of New York och praktikprogrammet IIB.

Det var för sex år sedan som Elin Berglund packade sina väskor och flyttade till New York första gången, då som nyutexaminerad ekonomistudent från Lund. Idag axlar hon rollen som Global PR Director för modejätten Eton Shirts och har hela världen som sin arbetsplats, med möten i Stockholms showroom, event med press och återförsäljare och flyg världen över för spännande samarbeten.

-    Redan allra första gången jag var i NYC visste jag att jag skulle bo där någon dag!

På Lower East Side i NYC bor Cronja Hultin, den svenska USA-direktören med sina dryga 27 år hjälper bolag att förstå sina konsumenter i sociala medier och fatta data-drivna beslut baserat på konsumentinsikter. Dagarna består av frukostmöten på populära medlemsklubben Spring Place i Tribeca där Whispr Group har sitt kontor växlat med möten, event, kvinnliga nätverksträffar eller middagar. På andra sidan Atlanten landar flight 12345 i London varje morgon med start Köpenhamn. Managementkonsulten Sara Rywe kliver av planet och gör sig redo för en dag med kollegorna i den multikulturella metropolen. Sara arbetar med organisationsfrågor för stora bolag och tycker att nyckeln till framgång är att ha kul på jobbet!

-    Det kanske låter klyschigt men det är sanningen. Och det går om man avsätter tid för varandra i teamet med en önskan om att lyckas, tillsammans, säger Sara.

new_york_small

Efter avslutade studier valde både Elin och Cronja att testa något nytt och fick tips om IIB-programmet på State University of New York. Programmet erbjuder universitetsstudenter världen över en unik möjlighet att under 17 veckor kombinera en äkta amerikansk studieupplevelse i New Paltz (90 min norr om New York City) med en pulserande praktik på Manhattan inom ekonomi/marknadsföring/kommunikation eller PR.

-    Jag visste att jag ville utomlands. Vad som gjorde IIB så bra var kombinationen av studier och praktik. Det är just därför denna utbildning kändes så rätt för mig.Jag tycker den står ut bland andra universitet i New York.

Sara Rywe tog till skillnad från Elin och Cronja en paus i sina studier från Handelshögskolan i Stockholm. Hon behövde en förändring och var nyfiken på NYC.

- IIB-programmet blev min inträdesbiljett till New York City, att bo och arbeta där är nästan omöjligt annars, utan rätt visum. Jag stannade nästan i ett år innan det bar av till nästa land och erfarenhet, säger Sara.

Från början skulle Cronja stanna under programmets 4 månader, idag 6 år senare är hon kvar. Efter praktiken förlängde Whispr Group Cronjas visum och efter 12 månader i New York anställdes hon på kontoret i Stockholm. 3 år senare återvände hon till New York, denna gång som chef för verksamheten i USA.

-    Jag är otroligt glad över att jag sökte IIB och flyttade till New York. Det är ett beslut som har påverkat min karriär oerhört mycket. För 6 år sedan gjorde jag min praktik på Whispr Group NYC, idag driver jag New York-kontoret. Jag förväntade mig inte att jag skulle stanna på bolaget i 6 år när jag först sökte min praktik där. Men det blev en perfect fit.

IIB-studenter kommer från hela världen och gruppen består av max 20 personer per termin. Programmet är ett sätt att få in en fot på den globala marknaden och efter avslutat program får samtliga studenter examensbevis i American Business Practices samt möjligheten att förlänga sin praktik i upp till 12 månader. De första veckorna i New Paltz. den lilla college-staden har varit enormt uppskattade av studenterna.

-    IIB-programmet är svårslaget om man jämför med andra utbildningar i New York. Studentlivet i New Paltz var överraskande bra, jag mådde nog som bäst där ute! Man blev som en familj med de andra studenterna och lärarna som koordinerar programmen är både kompetenta och ödmjuka, säger Sara

Att bo i New Paltz var för Elin en väldigt annorlunda upplevelse från praktikperioden i New York:

-    det var så nära en äkta US college-upplevelse med allt vad det innebär, det är väldigt unikt.

Elin lyfter upp lärarna som väldigt måna om att studenterna skulle trivas och med ett genuint intresse för att det skulle gå bra för alla.

Praktik är vanligt i USA och oftast den snabbaste vägen in i arbetslivet. State University sitter på ett bra kontaktnät med flera attraktiva företag. Cronja kände redan under tiden när hon sökte sig till IIB-programmet och New York att Whispr Group var intressant och det blev första valet när det var dags att börja söka praktikplats.

-    Att söka praktik var nervöst, men i slutändan blev många av mina kurskamrater erbjudna flera olika praktiker. Min första intervju med Whispr Group var en Skype intervju. Jag satt uppklädd i kavaj och skjorta framför min dator och hade svårt att tänka på något annat än om jag förväntades sätta på kameran trots att kvinnan som intervjuade mig inte satte på sin, samt att hon pratade engelska med mig trots att vi båda var svenskar. Det gick uppenbarligen bra ändå, säger Cronja med en självdistans och härligt skratt.

Svenskar har överlag väldigt bra rykte i New York och i arbetssammanhang ses vi som dedikerade, lojala och hårt arbetande.

-    Många arbetsgivare rankar en arbetslivserfarenhet från New York City högt på ditt CV. Det är ett bevis på att du klarat dig i en tuff stad och arbetsklimat, säger Elin.

new_york_tiny

New York är en välbesökt stad i världen. Men hur är det egentligen att bo här?

-    Det bästa med New York är alla upplevelser som man får med på köpet - framförallt tack vare att staden är en ‘melting pot’ av människor från olika kulturer och bakgrunder, något som jag sätter stort pris på, säger Sara.

De är eniga om att New York skiljer sig en hel del från Sverige där gränsen mellan privat- och arbetsliv suddas ut. Tempo och ambition med karriären i fokus. En stad fylld med kreativa och ambitiösa människor att inspireras av. Dem som arbetar stenhårt för att nå sina drömmar.

- New York är en salig blandning av allt och det finns någonting för alla. Det finns ingen stad i världen som kan dra en med så mycket in i en bubbla av positiv energi. Precis allt kan hända när som helst och jag älskar den känslan, säger Elin.

Elin, Cronja och Sara är kvinnorna som inspirerar dig till att drömma stort och som med mod lyckats hamna där de är idag. Så vad krävs för att lyckas i New York City?

- För att lyckas i New York krävs det helt enkelt att du är envis och villig att jobba hårt. Jag brukar ge studenter och praktikanter rådet att om din chef ber om A, B, och C, ge hen hela alfabetet. Det är underskattat att överleverera. Hantera varje uppgift med respekt och noggrannhet, och se din handledare som din viktigaste kund, säger Cronja.

Andra tips:

-    Tro på dig själv

-    Våga nätverka, det är inte så läskigt som man tror

-    För att lyckas krävs det att du är öppensinnad, energisk och motiverad.

-    Var villig att jobba hårt, det lönar sig alltid

-    Kör!

Slutligen, vad är det bästa med IIB-programmet. Varför måste man söka?

-    IIB var en spännande upplevelse. Allt från att bo i en mindre liten studentstad till att flytta in på Upper West Side på Manhattan och starta praktiken. Det var en enorm kontrast och ett mycket högre tempo.Programmet kändes seriöst och det mesta hanterades av IIB, allt ifrån matkuponger och boende till utflykter och introduktioner, säger Cronja

-    Chansen att arbeta i New York och att få träffa underbara människor along the way .. Vad ska jag säga? Förutom att få en fot in i branschen har IIB förberett mig inför en internationell karriär och helt klart lagt grunden till var jag är idag. Till den som är intresserad av en internationell karriär, de som vill testa att bo i New York City och få ditt CV att skilja sig ur mängden, sök och åk. Du kommer aldrig ångra en upplevelse likt IIB, avslutar Elin med.

Nu kanske du är intresserad av att hitta utbildningar och kurser inom utlandsstudier i USA?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla