cady
Studera > studentliv

Spara pengar som student: Fattig blir rik med dessa unika spartips

Få pengarna att räcka längre som student

Ja, vi vet skaffa ett extrajobb är väl det första många icke-studenter säger när vi studenter klagar på vår taskiga budget. Jag har ofta min mors röst i bakhuvudet varje gång jag lägger ned böckerna för en paus; Du har ju tid över, varför skaffar du inte ett jobb? För de som vill fokusera på studierna och inte hinner med ett extrajobb, kan det ibland bli knapert i kassan. Jag som studerat i snart fyra år, vet att det kan vara rätt träligt att leva på nudlar i en vecka innan låning.

Av: Amanda Berglund
Lästid: 6 minuter
18 Feb 2014

Så förutom att skaffa ett jobb, bo kvar hemma, äta vitkål, använda MECENAT-kortet i vartenda köp, sluta ta bussen och söka stipendier, kommer här lite insidertips på hur jag har lyckats leva på knappt 8000 i månaden. Vi kan börja med ett hack som jag lärde mig första dagen som student vid Universitet. Det är kanske inte helt moraliskt, men ack så effektivt och du sparar massor!

Det lite smått fräcka, men effektiva, boktipset

Det första jag gjorde när jag kom till Universitetet var att söka rätt på kurslitteraturen; inte på Harrys Bokaffär där det jämt var kö, utan på biblioteket! Tre exemplar av varje bok fanns att hämta så det gällde att vara snabb på att låna. Oftast så får man bara låna i ungefär en vecka och vi vet ju alla att en kurs på Universitetet kan vara i säkert fem veckor! Så vad gör man? Man lånar om! Det går hur smidigt som helst, fram tills någon reserverar boken! Då börjar biblioteket ta ut en avgift på ca fem till tio kronor om dagen tills du lämnar igen boken. Jag väntade oftast med att lämna igen och betalade snällt förseningskostnaderna som brukade landa på 50-100 kronor per bok. Det kan kanske svida lite, MEN om du har fem obligatoriska böcker på en kurs, alla på en kostnad på 300 kronor styck (you do the math). En nackdel med detta kan dock vara att du inte får behålla boken för att senare kunna gå tillbaka till den. Sen medger jag att det är kanske smått omoraliskt. Du får helt enkelt känna efter själv!

En till sak som jag faktiskt fick tips om av en god vän igår, är Campusbokhandeln! Här kan du både få hjälp köpa och sälja begagnade böcker. Du skapar bara ett konto, så kan du söka, köpa och sälja kurslitteratur. Du säljer genom att gå in till någon av deras butiker, de ser över vilket skick böckerna är i, så kan du få 65 % tillbaka av det du från början betalat för böckerna. Detta är ett enormt bra system du helt klart bör använda dig av!

Matlådan sparar pengar

Matlåda forever! Förutom att köpa billig mat på Willys, sparar du enormt med pengar om du lagar till en enorm matranson varje söndag och fryser in matlådor som du kan ha till lunch. Att varje dag gå till cafét och köpa en Hälsotallrik för 79:- är rena döden för plånboken! Så släng ihop en makaronpudding med broccoli, en god stroganoff, en smarrig linsgryta, lasagne, chili eller varför inte en ärtsoppa och ställ in i frysen? Du har mat för en vecka! Sen vet jag att man kanske inte vill äta samma sak varje dag, men gör då tre “stormål” och välj ett för var dag, gör en god sallad dagen innan också som du kan blanda ihop det med. Sedan finns ju klassikern, gör en matlåda från middagen dagen innan.

Läs mer: Billig mat inspirerad av sommaren

Planera din matvecka

Att planera sin matvecka kan göra under, men du behöver inte planera varje mål; om du inte har någonting i kylen i slutet på veckan så se till att ha havregryn i skafferiet. En skål gröt med honung och kiwi, eller en pytt i panna från veckans rester är inte dumt det heller. En vanlig bov i matväg är det där suget. Godis, kaffe, chips och liknande bör du hålla dig undan ifrån. Självklart ska man ju unna sig någonting då och då men att göra till vana att köpa en Snickers och en Yoggi Yalla på väg hem efter skolan, är ett stort No No. Satsa på att laga ihop en redig matlåda så du håller dig mätt och köp hem frukt som du kan knapra på när det kurrar innan lunch. Jag irriterade till exempel ofta mina kurskamrater med att sitta och äta på en morot under föreläsningarna. Välj en banan kanske…

Starta matlag – spar både pengar och ger inspiration

En annan idé är att gå ihop i ett matlag. Detta är lätt om man bor i korridor eller i kollektiv, men fungerar säkert om man bor själv i närheten av andra. Gå ihop några stycken och planera upp matveckan tillsammans, splittra kvittot och bestäm olika dagar ni skall laga middag till varandra. Ett ypperligt tips om ni vill spara ihop en extra slant och dessutom få in lite mer kreativa tips in i köket. För er som inte känner er så kreativa eller behöver lite extra hjälp kan jag tipsa om den här sidan!

För dagbok

“Vart tog alla mina pengar vägen?” frågar min vän sig ibland och har ingen aning om varför hon är pank två veckor innan CSN kommer. Detta är ack så vanligt och jag vill faktiskt poängtera att det är smidigt om man håller lite koll. Nu behöver du inte överdriva, men att skriva upp hur mycket i månaden du lägger på mat, kläder, utekvällar etc. så kanske du kommer underfund med vart skon klämmer i detta fall. Min vän gjorde detta och hädanefter ska hon inte bjuda laget runt på öl och inte ta taxi hem (när det faktiskt fortfarande går tåg!).

Billig shopping

Jag vill gärma, som den klädmaniska brud jag är, höja internetshopping till skyarna! Och nej, inte Nelly och Ellos, utan Tradera och eBay! Bare with me, det är en djungel för er som inte använt er av det, men att göra din shopping på dessa ställen istället för rundturen på stan, kommer att spara er en enorm summa! Här kan du dessutom sälja saker du inte använda och få in en extra slant.

Planera månaden

Alla har givetvis sina sätt att spara. Vissa delar upp budgeten veckovis, vissa pantar burkar och andra lånar om böcker på biblioteket utan att bry sig om att lämna tillbaka dem vissel. Spara på det sätt som känns bäst för dig! Har du för lite pengar i slutet på månaden, gå till botten med vad som fick dig att spendera extra mycket just den månaden. Var det en dyr tågresa? Var det December? Var det ett par snygga jeans? I vilket fall som helst är det klokt att planera din budget och ifall det kommer någon extra utgift du är medveten om; vad kan du dra in på, vad kan du göra för att tjäna en extra slant? En del av utvecklingsprocessen är att just kunna ta vara på sin egen ekonomi och det är ibland svårt men så länge du planerar och prioriterar så löser det sig!

Vill du ha fler tips på hur du kan spara pengar?

Kolla in artikeln enkla sätt att spara pengar som student eller om du vet att det maten som kommer äta upp din studentbudget - 4 tips på hur du får matlådan att fungera”

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla