Studera > studieval

Studentstad Göteborg

Foto: Elin Sandahl
Av: Redaktionen
Lästid: 4 minuter
9 Apr 2019

Håkan Hellström, Avenyn, havet, sommar och en go och glad stad, så tänker många när man säger Göteborg.

Man tänker också på Chalmers och Göteborgs Universitet om man pratar om utbildning, men självklart har Sveriges näst största stad massor av olika utbildningar och skolor för dig som är studiesugen.
Du kan läsa en universitetsutbildning, en YH-utbildning eller komvuxutbildning till exempel.

Det är över 50 000 studenter som studerar just vid Chalmers och Göteborgs universitet, dessa är också två av Sveriges populäraste universitet.

Hitta bostad i Göteborg

Eftersom Göteborg är en populär stad att studera i innebär det också en hög efterfrågan på boende. Att hitta boende under din studietid kan därför vara svårt så var ute i god tid. Råd och användbara länkar om att hitta studentboende finns på universitetens webbsidor.

Kika även på movetogothenburg.com – en bra guide för dig som ska flytta till, leva, studera eller arbeta i Göteborg och Västsverige.

För kortsiktiga lösningar kan du kolla på studenternas bosajt Housing Anywhere. Där kan den som ska göra exempelvis en utlandstermin lägga upp sin bostad för uthyrning.

Göteborgs Studentlivet

Livet som student innebär också mer än bara studierna, just därför är Göteborg är en perfekt stad att vara student i.

Här har du massor av studentföreningar, pubar och massor av aktiviteter knutna till de olika studentkårerna. Samtidigt finns det ett fantastiskt utbud i stan vare sig du gillar musik, sport, fika, kultur, shopping – helt enkelt det mesta finns.

Dessutom tar du dig ut till havet och skärgården med en enkel spårvagnsbiljett.

Läs mer: SMIL-studenten Aleksandra om Göteborgs studentliv.

7 BUDGETTIPS I GÖTEBORG

Så upptäcker du staden (nästan) gratis.

Det finns mycket att upptäcka i Göteborg även om din budget är begränsad. Här är sju tips när du vill få pengarna att räcka lite längre, inklusive gratis evenemang och aktiviteter, sightseeing och dagsutflykter.

1. Museum för 60 kronor

Stadsmuseets utställning om Göteborgs födelse är bara en av flera spännande i Göteborg just nu och står tills vidare. Alla under 25 år går in gratis, entré för vuxen kostar 60 kronor och ett årskort kostar bara 100 kronor – och då gäller det dessutom för inträde på Göteborgs Konstmuseum.

Världskulturmuseet vid Korsvägen och Naturhistoriska museet är helt gratis för alla.

2. Budget-sightseeing ombord på Älvsnabben

En tur på älven är ett av de bästa sätten att insupa stadens maritima karaktär och se de nya områdena som sedan flera år växer fram längs Norra Älvstranden. Färjan Älvsnabben kryssar fram och tillbaka mellan Älvsborgsbron och Göta Älvbron, från Lilla Bommen och till Eriksberg och Klippan, med flera stopp. Vissa båtar har sittplatser på taket och där har du allra bäst utsikt. Färjan Älvsnabben, som bara går mellan Stenpiren och Lindholmen, är gratis.

Biljetterna kostar 28 kr/person.

3. Promenad och parkhäng

Göteborgs parker och trädgårdar har mycket att erbjuda. Se vad som händer i bland annat Slottsskogen, Trädgårdsföreningen och Botaniska trädgården

Du kan dessutom hålla dig i form till en billig peng genom att utnyttja de utomhusgym som finns i Göteborg, bland annat vid just lekplatsen Plikta i Slottsskogen. De är gratis att använda.

4. Gratis musik och underhållning

Vissa lördagar bjuder Göteborgsoperan på gratis konserter och föreställningar. De kostnadsfria biljetterna till Sagofoajén släpps samma vecka och bokas på operans hemsida. Håll också ett öga påHögskolan för scen och musik (Artisten, Fågelsången 1, bakom Götaplatsen) som då och då bjuder in till gratis eller mycket prisvärda konserter.

5. Upptäck bilfria skärgårdsöar

En perfekt och prisvärd dagsutflykt går till Göteborgs södra skärgård, dit du lätt tar dig med spårvagn och färja från Saltholmen. Samma biljett på kollektivtrafiken räcker hela vägen och väl på plats kan du promenera på bilfria vägar, upptäcka miljöerna och naturen. Exempel på öar som är lätta att nå är Brännö, Styrsö och Vrångö. På sommaren är det riktigt härligt att sola och bada här – ta gärna med en välfylld picknick-korg.

6. Konstlabb och workshops på Röda Sten

Röda Sten Konsthall har inte bara intressanta utställningar, men även workshops och skaparverkstad för barn och unga. Man erbjuder tre gratisaktiviteter (från vecka 5 och framåt):

Ung & Skapande (Graffititisdag, Onsdagsgruppen och Fotogruppen [också onsdagar]): kostnadsfria kurser för ungdomar 12–25 år. Anmälan krävs dock!

Lördagar & Skapande: drop-in-verkstad på lördagar. 12–25 år.

7. Gratis evenemang och underhållning

Flera evenemang i Göteborg är gratis – däribland allt under Göteborgs Kulturkalas i augusti och Vetenskapsfestivalen på våren och det mesta under Kulturnatta i oktober.

Läs mer om utbildningar i Göteborg

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla