cady
Sponsrad
Teckenspråks- och dövblindtolkutbildningen på Fellingsbro folkhögskola Örebro
Av: Fellingsbro folkhögskola Örebro
Lästid: 3 minuter
28 Apr 2021

Studera till teckenspråks- och dövblindtolk

Evelina Wallin är 23 år och kommer från Skåne. Nu går hon sista året på Teckenspråks- och dövblindtolkutbildningenFellingsbro folkhögskola Örebro.

Alla som går ut får jobb

Det handlar om att våga prova något nytt, säger Evelina. Det var det jag gjorde. Jag bara chansade på att det här skulle bli bra, och det blev jättebra! Jag har trivts sen dag ett, mitt bästa val i livet än så länge!

Intresset för teckenspråket föddes efter gymnasiet då Evelina jobbade ett år på särskolan som assistent åt en flicka som var hörselskadad. Hon använde sig mycket av tecken som stöd vilket gjorde att jag blev väldigt intresserad av teckenspråk, vad tolk innebär och så där. Så jag sökte hit, bara så där, som en liten chansning.

Innan utbildningen hade Evelina ingen aning om hur stor betydelse en tolk har i det vardagliga livet för väldigt många människor. Än mindre visste hon om hur mycket en teckenspråkstolk gör i samhället.

En teckenspråkstolk och dövblindtolk, som vi blir, gör ju jättemycket för att underlätta för personer som är döva, hörselskadade eller har en dövblindhet i samhället. Det är en jätteviktig uppgift vi har.

Teckenspråks- och dövblindtolkutbildningen

Evelina & Sanna

Inget krav på teckenspråkskunskaper

När Evelina började på Teckenspråks- och dövblindtolkutbildningen kunde hon nästan inget teckenspråk alls. Hon kunde bokstavera sitt namn och hon kunde teckna ”katt” och ”hund”. Så hon medger att det inledningsvis kändes väldigt nervöst.

Men det kändes ändå bra eftersom det inte fanns något krav på att man ska kunna teckenspråk innan man börjar här.

Utbildningen till teckenspråkstolk ger en extremt bred allmänbildning. Som tolk ska man kunna lite om allt. Man läser svenska, samhällskunskap och psykologi, utöver teckenspråk och tolkämnet. De här ämnena är viktiga för att kunna utvecklas i sin allmänbildning och i sin roll som tolk i framtiden.

Jag har utvecklats väldigt mycket som person också genom att gå här på Teckenspråks- och dövblindtolkutbildningen.

Personlig utveckling

På psykologilektionerna går man genom olika roller man har i livet. Bland annat tolkrollen som de studerande har i sitt framtida yrke. Men också hur det är att vara elev, att man ska ta saker i roll och lära sig hantera konflikter. Att kunna ge bra feedback, konstruktiv feedback på ett sätt som man inte hade lärt sig annars.

Det tycker jag är en väldig förmån för att kunna utvecklas vidare sen både som privatperson och i sitt yrke.

Evelina har fortsatt på Tolkutbildningen för att hon tycker det är så himla roligt. Hon säger också att hon hennes klass är helt underbar.

Nu ser jag jättemycket fram emot att få komma ut och jobba. Det ska bli superroligt att få uppleva hur det faktiskt är att jobba som tolk.

Finns det jobb efter utbildningen?

Det kommer absolut finns jobb för mig när jag kommer ut! Det behövs alltid fler tolkar. Man kan ju också frilansa, man kan starta eget företag. Det finns många möjligheter. Man kan bli anställd på en specifik arbetsplats eller så kan man jobba på en Tolkcentral.

Läs mer om utbildningen här.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla