Studera > studieval

Tjejer dominerar folkhögskolan - enligt ny undersökning

Av: Felicia
Lästid: 2 minuter
7 Maj 2019
Unsplash

Att fler kvinnor väljer att studera i högre utsträckning är sedan länge känt. Har det förändrats? Nej, inte enligt den senaste undersökningen av SCB som undersöker könsskillnader i utbildningsvalen efter gymnasieskolan hos personer födda 1990.

Män väljer Yrkeshögskola

Medan 64 % av kvinnorna någon gång varit registrerade vid en högskoleutbildning väljer män i allt högre grad att studera på en yrkeshögskoleutbildning. Samtidigt är det ungefär lika stor andel män som kvinnor som läst en yrkeshögskoleutbildningen, skillnaden är att män ofta registrerar sig vid utbildningen snabbare efter gymnasiet.

Enligt undersökningen har de som läst på yrkeshögskola direkt efter gymnasieskolan även etablerats snabbare på arbetsmarknaden.

Esteter väljer folkhögskola

Av de som läst ett studieförberedande program på gymnasieskolan är det personer avgångna från det estetiska programmet som läst en högskoleutbildning i lägst utsträckning och har enligt undersökningen istället valt folkhögskola i högst utsträckning jämfört med avgångna från andra studieföreberedande program. Det är främst kvinnor överlag som någon gång läst på folkhögskola.

Högskolestudier - mer än varannan

Mer än hälften, 56 % av personerna födda 1990 har någon gång varit inskrivna vid högskolestudier. Som nämnt var 64 % av kvinnorna inskrivna och män 48 %.

Var finns de idag?

Av de 98 144 personer födda 1990 och är etablerade på arbetsmarknaden befinner sig 21,6% av männen inom byggverksamhet och tillverkning. Kvinnor dominerar i yrken inom service-, omsorg- eller försäljningsarbete. Den största skillnaden mellan könen finns hos yrken med krav på fördjupar högskolekompetens, där 30,6 % av kvinnorna kvalificerats, mer än dubbelt så många som män.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla