Studera > studieval

UF-företaget Cleanwood hamnade på nätjätten Apotea

.
Av: Redaktionen
Lästid: 3 minuter
11 Apr 2019

Ung företagsamhet, finns över hela Sverige, från norr till söder och ända sedan 1980 har gymnasieelever fått utbildning i entreprenörskap. Sedan 2010 även i grundskolan. Många UF-företag är nytänkande och elever sitter i timmar och funderar på “det där som inte finns ännu”. Men behöver det vara så svårt? UF-företaget Cleanwood från Uppsala tog något som redan fanns, men inte i Sverige.

Elliot Lakso och Diaco Koror berättar om sin UF resa:

— Från allra första början hade vi tänkt att designa egna tröjor och T-shirts, men så var en av oss i gruppen i USA och såg massa produkter i bambu, kläder, köksredskap, möbler.

Thomas Sonesson, vår rådgivare rekommenderade oss att köra på det konceptet istället fast det egentligen var en back-up plan.

“Vår affärsidé är att sälja unika miljövänliga bambutandborstar. Vi kämpar inte bara för våra tänder, utan även för ett grönare samhälle!”

Så vi beställde 600 tandborstar från Alibaba sajten i Kina och när vi fick vår leverans började vi leta upp potentiella kunder, vara med på öppet hus, besökte olika företag och vi märket att det fanns ett intresse.

uf-företag-cleanwood

Vid ett tillfälle kom Pär Svärdsson, E-handelskunden som ligger bakom Adlibris och Apotea till vår skola och föreläste och mest på skoj sade vi att vi skulle kontakta honom för att sälja in Cleanwood, vi tog hans kontaktuppgifter vågade oss på att höra av oss efter ett par veckor som faktiskt resulterade i att vi fick till ett möte.

Han gillade vår idé så pass mycket att han köpte in 1000 tandborstar på prov.

Vilken UF lycka!

Hårt jobb lönar sig och Cleanwood har nu fått nya beställningar. Apotea har beställt 5000 tandborstaroch Radisson Blu Hotell i Uppsala har köpt för sina gäster bland annat. Totalt omsätter deras företag Cleanwood 90 000 och nu är det dags att avveckla, göra bolagsstämma och - bestämma företagets framtid.

I UF-företaget Cleanwood hittar du gymnasieleverna Elliot Lakso, Diaco Koror, Alicia Södergren, Alice Henricsson, Alex Mansourian och Ebba Axebäck. Följ deras resa på @cleanwood!

uf-företaget-cleanwood

Starta
För att kunna starta sitt UF-företag måste man registrera företaget genom organisationen Ung Företagsamhet.

Driva
Under driva-fasen säljer ni er produkt, presenterar företaget i olika sammanhang och ät med på mässor. Det är också nu som ni kan stöta på motstånd och upptäcka att ni kanske inte är överens om allt. Det hör till och är en viktig och värdefull erfarenhet.

Avveckla
När ni avvecklar ert UF-företag ska ni sälja slut på era varor, få in pengar, betala skulder och göra årsredovisningen. När ni har hållit bolagsstämma är ni klara med ert UF-företag och går sedan med i nätverket UF alumni.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla