Fazer
Sponsrad

Vad händer efter studenten?

.
Av: EF Education
Lästid: 4 minuter
15 Maj 2019

Snart har du tagit studenten, men vad händer sen?

Studenten närmar sig för många gymnasiestudenter och de sista veckorna i skolan kommer flyga förbi. Tiden innan studenten är helt klart en av de roligaste stunderna i livet och inte minst själva studentdagen. Men det är också en tid i livet när man försöker komma på vad nästa steg ska bli. En del vill vidare direkt till universitetet medan andra vill testa på arbetslivet. Men det finns även många som inte riktigt har en plan eller som känner sig stressade över att inte gå i skolan längre. Alla dessa känslor är vanliga framförallt när vardagslivet förändras. Om du behöver mer tid för att komma på vad du vill göra härnäst och dessutom vill resa så kan ett gap year utomlands vara en idé.

Ett gap year utomlands kommer vara en av de bästa erfarenheterna du kommmer vara med om. När du tar en paus från dina studier och vardagsliv så kan ett år spenderad utomlands vara en lärorik erfarenhet. Du kommer lära dig nya saker när du bor och pluggar utomlands och få nya perspektiv på livet. Ett gap year utomlands behöver inte bara vara backpacking eller att resa jorden runt, du kan även kombinera ditt fria år efter gymnasiet med en språkkurs och lära dig ett nytt språk men även lära känna en ny kultur.

gap-year-study

Vad kan du göra under ditt Gap year utomlands?

Praktik utomlands: Om du vill arbeta utomlands, är praktik rätt för dig. Du får en första inblick i den internationella och professionella världen och förbättrar dina egna språkkunskaper samtidigt. Således har du en unik möjlighet att lära känna olika yrken och få värdefull arbetslivserfarenhet.

Språkkurs: Kombinera en tid utomlands med en språkkurs och förbättra dina språkkunskaper. På så sätt kan du förbättra dina främmande språkkunskaper på nolltid och kan fördjupa dig i värdlandets kultur.

Au pair: En au pair vistelse i USA är särskilt lämplig för unga vuxna mellan 18 och 26 år. Som au pair bor du hos en värdfamilj under året utomlands och tar hand om barnomsorgen. I gengäld får du mat, logi och en veckopeng av familjen. Spendera ett år i USA och upplev myllrande storstäder och soliga semesterorter. Du får även tid till att besöka många platser och kan bocka av många av dina favoritplatser i USA.

Volontärarbete: Om du vill delta i volontärarbete i sociala eller miljömässiga områden (t.ex. miljöskydd, barnomsorg, socialt arbete) är volontärarbete idealiskt.  Du kommer även att ha möjlighet att jobba tillsammans med andra volontärer från hela världen och knyta kontakter med människor som delar din passion.

Det finns även många lärorika fördelar med att bege sig utomlands efter studenten.

Förbättra ett språk eller lär dig ett nytt: Det finns inget bättre sätt att lära sig språk än att bo i landet där språket talas. När du spenderar ett år utomlands kommer det vara enkelt att förbättra dina språkkunskaper. När du kommer i kontakt med lokalbefolkningen och lever med språket dygnet runt kommer det vara mer effektivt att lära sig ett språk utomlands än att lära sig det hemma.

Personlig utveckling: Det finns knappast ett bättre sätt att bredda dina horisonter än att åka ensam till ett främmande land. På så sätt kan du lära dig att hantera främmande situationer, övervinna problem och klara av utmaningar, vilket kommer stärka din personlighet såväl som ditt självförtroende.

Skapa internationella kontakter: Under din tid utomlands kan många nya privata och affärskontakter etableras, vilket kan visa sig vara mycket fördelaktigt i framtiden (t.ex. när man letar efter jobb senare).

Fördjupa dig i en utländsk kultur: Vilket land du än väljer att åka till så får du lång tid till att utforska landet och dess folk. Speciellt under en längre vistelse utomlands, det perfekta tillfället att upptäcka hemliga platser, för att lära känna den lokala befolkningen och dess mentalitet och för att verkligen fördjupa sig i kulturen och livet i landet.

Samla interkulturella kompetenser: Öppenhet, tolerans och förståelse för andra kulturer är värdefulla egenskaper som efterfrågas i en alltmer globaliserad värld.

Förbättrade karriärmöjligheter: Att samla in den första arbetslivserfarenheten utomlands eller att skriva att du studerat utomlands har en mycket positiv inverkan på ditt CV. Många arbetsgivare ser det som en fördel om du har internationell erfarenhet.

Är du intresserad av ett gap year utomlands? Vad väntar du på? Välj mellan att praktisera utomlands, volontärarbete eller att förbättra dina språkfärdigheter med en språkkurs utomlands. Oavsett vad ditt intresse är eller vart du vill åka, finns det inga gränser för ditt år utomlands!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla