bic
Studera > studieval

Vårterminens populäraste utbildning

Unsplash
Av: Felicia
Lästid: 3 minuter
14 Dec 2018

Så håller ännu ett år på att lida mot sitt slut och kanske får några av landets tusental studenter lite ledighet innan en ny termin tar fart. Den 17e december är det absolut sista svarsdagen för de som anmält sig till program eller kurser vårterminen 2019. Men hur många sökte till universitet? Hur många kom in? Men framförallt, vilket universitet och program är populärast?

Det finns bra universitet och sen finns det bra studentstäder. Ibland lyckas de två kombinationerna rätt bra och skapar våra historiska studentstäder som Lund och Uppsala. Men innan vi djupdyker i UHR:s senaste statistik så är det viktigt att i bakhuvudet veta att de universitet som har allra flest sökande också är de som har bredast utbud av program och kurser. Statistiken tar heller inte hänsyn till förstahandssökande!

Antal sökande med behörighet för vårterminen 2019 var hela 219 869. Av de blev ca 81 % antagna till universitet/högskola. Cirka 65 % var kvinnliga sökande och 35 % män.

TOPP 6 UNIVERSITET MED FLEST ANTAL SÖKANDE

1. Uppsala Universitet

Uppsala Universitet är Sveriges äldsta universitet och grundades så tidigt som 1477. Hela 15 nobelpriser har tilldelats föredetta uppsalastudenter. Uppsalas mest sökta program för vårterminen är bland annat juridik, läkare och psykolog med totalt 9350 sökande.

Antal sökande: 49 038

Antagna till program: 1 895

Antagna till kurs: 22 214

2. Stockholm Universitet

Stockholms Universitet har över 190 program och 2000 kurser. Universitetet var också den institution som allra först anställde Sveriges första kvinnliga professor Sofia Kovalevskaja som var professor i högre matematisk analys. Eftersom läkarprogrammet ges av Karolinska Institutet (som förövrigt hade 3160 sökande) är topp tre mest sökta program till våren jurist, socionom och psykolog.

Antal sökande: 41578

Antagna till program: 2356

Antagna till kurs: 20528

3. Umeå Universitet

Ume “björkarnas stad” är sedan 1965 en universitetsstad och har hela 8 olika högskolor under sina vingar. Bland dessa finner du landets fjärde Arkitekthögskola som grundades 2009 och en Designhögskola som bland annat rankats som en av 60 bästa designutbildningarna i världen! Mest sökta program i Umeå inför vårterminen är läkare, socionom och psykolog.

Antal sökande: 40815

Antagna till program: 1074

Antagna till kurs: 21281

4. Linnéuniversitetet

Växjö Universitet och Högskolan i Kalmar är sedan 2010 mer känt som Linnéuniversitetet. På Linnéuniversitetet hittar du inte bara framstående forskning utan även populära Sivans pub & café som bland annat huserat Håkan Hellström, Sahara Hotnights och vår allas Lars Winnerbäck. Bland topp 3 mest sökta program hittar vi sjuksköterskeutbildningen som ges på 5 olika orter, socionom och musik - och ljuddesignprogrammet (psst! Kolla in intervjun med Christoffer som efter studierna på Linnéuniversitetet startade egen studio!)

Antal sökande: 32587

Antagna till program: 419

Antagna till kurs: 18560

5. Göteborg Universitet

Tillsammans med de fyra ovan drar Göteborg Universitet nästan hälften av alla sökande till universitet och högskola. Göteborgs Universitet har länge siktat på att forskning ska ligga nära människor, och inte bara är det nära koppling mellan forskare och studenter på grundutbildningar utan universitetet anordnar även öppna föreläsningar och events året runt och deras forskare är ofta förekommande experter i TV och radio. Mest sökta program för vårterminen är läkarprogrammet, socionomprogrammet och psykologprogrammet.

Antal sökande: 30420

Antagna till program: 1972

Antagna till kurs: 13519

6. Lunds Universitet

Lund är en anrik studentstad med kända utbildningar och ett populärt studentliv. År 2014 hjälpte en handledare sin doktorand med att fly IS i hans hemland med hjälp av beväpnade vakter, något ingen annat universitet varit med om. De populäraste programmen i Lund inför vårterminen är även juristprogrammet, läkareprogrammet och psykologprogrammet.

Antal sökande: 29491

Antagna till program: 1305

Antagna till kurs: 12529

Nu kanske du är intresserad av att hitta utbildningar och kurser inom på universitet och högskola?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla