fastighetsbranschen
Sponsrad

"Vi har många valmöjligheter efteråt."

STFG

Med ett körkort kommer du långt - studera till lastbilschaufför och öppna ännu flera dörrar. Läs intervjun med Dejan som läser vid STFG i Stockholm.

Av: Stockholms Transport- och Fordonstekniska Gymnasium (stfg)
Lästid: 4 minuter
7 Mar 2018

Vi har träffat två elever som studerar vuxenutbildningar vid Stockholms transport - och fordonstekniska gymnasium. De fem utbildningar som skolan erbjuder anordnas i lokaler i Lindvreten som ligger vid Kungens kurva. Båda utbildningarna har som mål att ge sina elever kunskaper  för att arbeta på ett serviceinriktat, säkert och kvalitets - och miljömedvetet sätt. För ytterligare information kan ni gå in på stfg.se och läsa vidare.

Foto:Dejan Bajic 37 år yrkesförarutbildning lastbil och släp

Foto:Dejan Bajic 37 år yrkesförarutbildning lastbil och släp

Hej Dejan! Vad är det för utbildning du går och vad kan man bli efter den?

– Jag utbildar mig till lastbilschaufför. Vi har många valmöjligheter efteråt; det ges behörighet till att köra allt från lastbil med släp till kranbil och lastbilsväxlare. Du kan också köra anläggningsbilar med dumper och får göra långkörningar. Utbildningen öppnar många dörrar!

Hur ser en typisk vecka ut, vad gör ni?

– Vi har både körning och teori, utöver det även en del självstudier.

Hur är dagarna upplagda?

– Det är vanligtvis halvdagar men kan vara lite olika från vecka till vecka. Vi kör lastbil ungefär en till två gånger i veckan och har teori resterande dagar.

Vad krävs det för förkunskaper?

– Det jag känner till är att du behöver ha körkort. Jag har även gått gymnasiet och tekniskt basår sen finns det övriga behörighetskrav*.

Varför valde du just den här skolan?

– Den ligger en bit bort från där jag bor men jag tycker det viktigaste är att man har intresse för det man läser och väljer linje framför plats. Området där skolan ligger är dessutom bra att köra i! Eftersom vi får köra i en storstad lär vi oss betydligt mer jämfört med om vi hade kört på en liten ort.

Vad finns det för fördelar med en yrkesutbildning och hur lång är utbildningen?

– Att du kommer direkt ut i arbetslivet och många gånger har jobb direkt efteråt. Den slutar 4:e oktober och jag har varit här sedan 8onde januari.

(*utbildningen pågår i 32 veckor och startar en gång per år, sista ansökningsdag inför 2019 är 12 november).

Vilka skulle du rekommendera att gå samma linje som dig?

– De som älskar att hålla på med bilar och brinner för motorer överlag.

Hur är det med fritid utöver skolarbetet?

– Linjen kräver ganska mycket, det förutsätts att man pluggar hemma för att hänga med i tempot. Eftersom utbildningen är så pass kort blir den intensiv, det finns alltid något att plugga på.

Vad är ditt mål inför framtiden?

– Jag har familj i Stockholm så mitt mål är att få köra där.

Vad är det bästa med den här skolan?

– Vi har bra lärare och skolan överlag är drivande och vill framåt hela tiden. De är kreativa och försöker hela tiden ta fram lösningar så att saker händer. Dessutom håller skolan på expanderar vilket gör att fler kurser och utbildningsplatser lär erbjudas så småningom.

Ni har ju även praktikperioder under utbildningen, vad tycker du om det?

– Viktigt inom den här branschen, det är väldigt svårt att köra upp utan erfarenhet. Vi ska ha en tre veckor lång praktikperiod innan sommaren.

Hjälper skolan till med praktikplats eller hittar elever det på egen hand?

– Det beror på, man försöker själv i första hand och hittar man ingen lämplig plats hjälper skolan till därefter.

Vad har du för råd till den som vill börja utbildningen?

– Viljan och intresset måste finns där för att lyckas genomföra utbildningen, då går det mycket lättare och man sitter inte av tiden.

Källhänvisningar stfg.se

Missa inte intervjun med Mehari som läser till busschaufför vid STFG, läs den HÄR

(*övriga behörighetskrav är att du måste vara minst 21 år, ha slutfört sista årskurs i grundskola och ha fått godkända betyg i svenska alternativt svenska som andraspråk, har goda kunskaper i matematik  och engelska, kunna uppvisa av Transportstyrelsen  utfärdat körkortstillstånd för körkortsbehörighet CE samt goda färdigheter att framföra personbil  med manuell växellåda. Saknar du dokument kan test göras hos vuxenutbildningen i din hemkommun)

Nu kanske du är intresserad av att hitta utbildningar och kurser inom STFG?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla