Karriär > framtid

Enklaste sättet att få jobb på FN

Unsplash
Av: Felicia
Lästid: 3 minuter
12 Apr 2019

Drömmer du om ett jobb, där du förutom en helt godtagbar lön, också finner en mening?

Du är inte den första. Och kanske har du till och med varit inne på de större organisationerna som FN, Unicef och Rädda Barnen och upptäckt att det inte verkar vara så lätt att få in en fot?

Vi går igenom nya sätt att få drömjobbet, vilken utbildning du måste ha och fler råd på hur du en dag börjar arbeta på en impact-driven organisation.

Rekryteringstjänster

Impactpool är startup-bolaget grundat av svenska stjärnrekryteraren Henrik Rydén. Tjänsten matchar din profil med lediga yrken i 45 världskända organisationer.

Problemet med organisationernas egna hemsidor har varit språket, de fina titlarna och oftast röriga hemsidor. Med Impactpool slipper du navigera på tiotals hemsidor med Google Translate i bakgrunden.

En annan organisation som har hand om rekrytering är Sida, styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete. De arbetar på uppdrag av svenska regeringen och riksdagen med att minska fattigdom i världen enligt de svenska och internationella beslut som görs.

På både Impactpool och Sida signar du upp dig för att bli matchad med tjänster du är intresserad av.

Vilken utbildning måste du ha?

För att kvalificera sig själv till en tjänst inom t.ex. UNICEF krävs det att du har en magisterexamen från universitet eller högskola. Attraktiva inriktningar är exempelvis statsvetenskap, mänskliga rättigheter och internationella relationer.

Lästips! Johan studerade freds- och konfliktsprogrammet på Linnéuniversitetet och fick spendera fyra svettiga månader i Brasilien, läs hela intervjun HÄR.

Ännu bättre! Kan du ett tredje språk, förutom svenska och engelska är du ännu mer attraktiv för arbetsgivaren.

Spetsa till det! Det är faktiskt bättre att vara riktigt bra på något än att vara lite bra på allt. Dessutom är det roligare att arbeta med något du verkligen är passionerad över.

Genom, t.ex. Sida finns det möjlighet att få stipendie under dina studier för att skriva exempelvis din C-uppsats i ett utvecklingsland. Denna typen av stipende kallas för minor field studier, läs mer om det HÄR.

Så här ökar du dina chanser

Ju tidigare engagemang desto bättre, såklart. Och precis som Henrik Rydén säger i intervjun med Veckans Affärer, måste du vara beredd på att klättra både höger till vänster, och vara redo att starta från botten av pyramiden.

Arbeta utomlands! Förutom att kunna ett tredje språk är det fördelaktigt om du också befunnit dig i ett utvecklingsland under en längre period, t.ex. genom arbete, praktik, volontärarbete eller studier. Om du är engagerad i en organisation och denna är kopplad till Sida kan du söka deras praktikantprogram.

Hur är det att jobba inom impact-drivna organisationer?

I en intervju med Veckans Affärer förklarar Henrik Rydén att det är viktigt att du är realistisk med vilka tjänster du kan inleda din karriär med. I organisationer som arbetar för en bättre omvärld är det vanligt att du rör dig snabbt inom organisationen och liknar det vid att arbeta som diplomat med mycket resande.

Källa: VA.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla