yrkeshogskolan
Karriär > startups och entreprenörer

Hicham Larhnimi - från praktikant till VD till Sverigechef!

Anthony Delanoix, Unsplash
Av: Redaktionen
Lästid: 3 minuter
17 Maj 2018

Heetch är ett av bolagen som verkar inom den växande ”delningsekonomin” som beräknas omsätta 130 miljarder kronor globalt, men som väntas stiga till omkring 2 700 miljarder kronor år 2025 enligt PWC. Heetch lanserades i Sverige (Stockholm) under sommaren 2016 av Hicham Larhnimi som är 29 år och Sverigeschef för bolaget. Hicham har ett stort samhällsengagemang och har gjort kometkarriär.

Hicham Larhnimi växte upp i Täby och har en marockansk bakgrund, och trots sin unga ålder har han hunnit med att både vara vd för Svenska Handelskammaren i USA (Fort Lauderdale & Palm Beach) och grundat ett lönsamt techbolag i USA.

heetch_hicham_larhnimi

Under sin universitetsutbildning i USA fick Hicham kontakt med Svenska Handelskammaren, där han började som praktikant för att senare bli den yngsta vd:n för Svenska Handelskammaren i USA (som under hans tid även blev den snabbast växande Svenska Handelskammaren i hela USA, och i slutändan den tredje största i landet).

Hichams stora samhällsengagemang ledde till att han parallellt med arbetet på Svenska Handelskammaren även grundade bolaget ”OnDecker”. OnDecker var en digital plattform med syftet att inspirera ungdomar att omdefiniera sin definition av framgång, och belysa hur framgång handlar om att göra det bästa av sina förutsättningar. Till sin hjälp samarbetade OnDecker med en rad olika sportstjärnor i NBA och NFL samt artister som fick berätta om sin resa. Bolaget finns kvar än idag (dock i annan form).

Lanserade Heetch i Sverige

Samma samhällsengagemang och intresse för integrationsfrågor gav Hicham jobbet som Sverigechef för Heetch. Resan har kantats av både framgång, kontroverser, mediestormar och en del stora utmaningar.

Grundat branschorganisationen för delningsekonomin i Sverige

Hicham är även initiativtagare till att starta branschorganisation ”Sharing Economy Sweden”, som ska vara ett bollplank till lagstiftare och myndigheter i frågor som rör delningsekonomin, samt säkerställa att medlemsföretagen agerar inom ramen för gemensamt framtagna riktlinjer.


Delningsekonomi - en trend som kommit för att stanna

Att äga är inte längre nödvändigt anser fler och fler, Uber och AirBnB var tidigt ute. Nu växer allt fler företag fram med affärsidén att dela. Det kan gälla allt från kläder till bilar och att det är hållbart och miljövänligt gör inte saken sämre.

Att dela, låna, hyra är inget nytt fenomen. Men alla appar och digitala plattformar som nu finns gör det lättare för personer att göra affärer direkt med varandra. Som privatperson och student finns en uppsjö av möjligheter att spara pengar där du blir en del av en gemenskap som gör nytta för miljön och din privata plånbok.

Hygglo

Hyr ut saker som du sällan använder eller hyr sånt som du inte har råd eller lust att köpa.

Taskrunner

Här kan studenter snabbt kan få extrajobb genom att skruva ihop tex. Ikeamöbler eller hjälpa bära flyttkartonger åt någon i sitt närområde.

Yepstr

En tjänst som sysselsätter 15-21åringar med enkla, “ofarliga” sysslor som barnpassning, hundpromenader, läxhjälp och trädgårdshjälp.

Shpock

Streetloppis i din mobil. Köp och sälj fina prylar i din närhet.

Budbee

Bli bud i Sthlm eller Malmö.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla