cady
Karriär > startups och entreprenörer

Sofie Sarenbrant om vägen till författarskapet

Sofia Sarenbrant
Av: Redaktionen
Lästid: 5 minuter
22 Maj 2018

Syndabocken är titeln på Sofie Sarenbrants nästa bok om Emma Sköld. Det är hennes nionde bok och släpps i maj 2018. Cirka 1 501 273 böcker skrivna av Sofie har sålts och lästs runtom i världen –  en siffra som tydligt visar på ett lyckosamt författarskap för Sofie Sarenbrant. Om vägen dit och hur man kan tänka och göra för att förverkliga drömmen om att skriva och ge ut en bok, berättar Sofie om här.

”Efter åtta utgivna spänningsromaner har jag insett att det är en gåva att vara rädd. Annars hade jag aldrig kommit på alla nya uppslag till intriger. Det är nämligen mina allra värsta farhågor jag utgår ifrån när jag skriver”

sofie_sarenbrant

Revansch har varit en drivkraft för att lyckas som författare. Idag är du en etablerad bestsellerförfattare, men vad är din motivation idag?

– När jag gick på mellanstadiet och kände mig utanför gemenskapen, byggde jag upp en drivkraft inom mig som en tröst. ”En dag ska de få se att jag visst duger”, tänkte jag för mig själv. Drömmen om en bok växte fram under åren som journalist, och då handlade drivkraften mer om att jag ville bevisa för mig själv att jag kunde lyckas få en bok utgiven. Att sälja över en miljon böcker fanns liksom inte med från början, men eftersom jag är en tävlingsmänniska vill jag alltid sätta upp nya mål. När ”Visning pågår” som blev Sveriges mest sålda deckarpocket 2015, förstod jag att jag kunde nå en miljon sålda, och när det hände förra hösten blev jag glad – i en minut, sedan ändrades målet igen. Jag är inte typen som sätter mig ner och är nöjd, utan jag vill hela tiden framåt. Samtidigt har jakten på framgången också fått mig att inse att böckerna inte är viktigast. Det som jag är absolut gladast över med mitt författarskap är att jag bestämmer över min egen tid, så jag kan vara tillsammans med barnen. Jag är hemma när de går till skolan och finns där när de kommer hem igen. Det är lyx för mig och värt att arbeta hårt för.

Berätta kort om nya boken som kommer i maj – Syndabocken.

– En inbrottsvåg drar genom Stockholmsförorten Bromma, och tjuvarnas metoder blir bara värre och farligare. De struntar i larm och att familjerna är hemma. När ett mord på en tonårspojke skakar idyllen, kopplas Emma Sköld in på fallet. Är det ett villainbrott som har gått snett? Idén är ett resultat av mina egna rädslor, mardrömmarnas mardröm att en främmande människa befinner sig i ens hus på natten.

Hur lägger du upp arbetet inför en ny bok, som början och slut till exempel?

– Jag lägger mycket tid på att utveckla min idé och göra ett så gediget och genomtänkt synopsis jag kan. Det kräver en hel del löpning för att vässa kreativiteten, jag kommer inte på så många bra intriger framför en grå dataskärm. Innan jag börjar skriva på riktigt vill jag pröva idén, så att den håller för en hel roman och inte slutar som en novell. Och framför allt vill jag ha tänkt ut upplösningen på förhand. Jag älskar deckare med överraskande slut, och vill skriva något som jag själv skulle vilja läsa. Något som skakar om och vänder upp och ner på allt de sista kapitlen.

Arbetsrutin?

– När jag väl börjar skriva manuset är det hundra procent disciplin som gäller. Det är bara att sätta sig vid tangentbordet och leverera. Jag skriver intensivt i några månader tills jag har ett råmanus att lämna in till förlaget. Morgonen är bästa stunden för mig, sedan sinar förmågan att uttrycka sig ju mer timmarna går. På eftermiddagarna ägnar jag mig mer åt administration och annat som inte kräver lika mycket kreativitet som skrivandet gör. Jag kan arbeta varsomhelst, bara jag har min dator.

Till den som seriöst funderar på ett författarskap?

– Läs mycket för att samla på dig inspiration och kunskap om hur man bygger upp en berättelse. Dramaturgi, språk, karaktärer, miljöer, dialoger, ja allt. Fundera på vad du själv vill berätta, för vem och varför. Följ intressanta författarskap på sociala medier och se hur de arbetar. Och framför allt, gå en skrivarkurs. Det var så Camilla Läckberg började – ett tydligt framgångskoncept.

Blir det film om kriminalinspektör Emma Sköld?

– Tv-serie eller film är en dröm, och min agent har spännande saker på gång gällande det, men inget jag kan prata om riktigt än.

Hur förverkligar man en författardröm, och ta steget?

– De flesta jag känner började skriva vid sidan om sitt arbete. Det gjorde jag med, och jag skrev när jag var föräldraledig, åtminstone när barnen sov. Eftersom det är svårt att få en bok utgiven, kan det vara skönt att inte släppa allt annat och satsa, inte i första hand i alla fall. Det är det som är så häftigt med en bok. Du kan skriva vid sidan om. Jag skrev istället för att titta på teve och hittade små luckor här och där. Sakta men säkert fick jag ihop ett manus. Tålamod och hårt arbete är de viktigaste egenskaperna. Ett bra tips är att läsa igenom manuset ordentligt och inte vara lika ivrig som jag var och skicka in för tidigt. Läs och ändra, rätta och styr upp berättelsen innan du skickar det till olika förlag. Så kanske du slipper alla refuseringsbrev som jag fick i början. Lycka till!


Sofie Anna Brita Sarenbrant, född 4 januari 1978, är en svensk författare och journalist. Debuterade 2010 med boken Vecka 36. Hennes serie om kriminalinspektören Emma Sköld har sålts i över en miljon exemplar och till tretton länder. Den tredje delen i serien, Visning pågår, blev Sveriges mest sålda deckarpocket 2015.

Nu kanske du är intresserad av att hitta utbildningar och kurser inom journalistik och författarskap?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla