Cady
Karriär > startups och entreprenörer

Ungas förväntningar på en chef

Så ska en chef vara enligt unga

Är du chef och vill veta hur en ung person vill att sin chef ska vara då bör du läsa detta.

Av: Redaktionen
Lästid: 4 minuter
10 Jul 2018

Att vara chef är inte alltid enkelt, speciellt om det är för första gången. Olika generationer anställda förväntar sig faktiskt olika av dig som chef. Därför djupdyker vi idag i vad den yngre generationen vill se hos sin chef och hur du blir en bra ledare.

Jag vet inte vad mina anställda vill?

Ingen är den andra lik, så vad en person önskar kanske inte är exakt vad en annan person önskar. Denna text kommer alltså inte stämma in för alla unga men den kanske kommer ge någon som inte har en aning om vad unga förväntar sig som anställd lite hjälp på traven att förstå.

Ungas förväntningar på en chef

En bra chef ska…

…kommunicera med mig utan att fokusera på min ålder. Jag vill bli bemött och behandlad som vilken annan anställd som helst. Har jag lyckats få jobbet så betyder det att jag har egenskaper och kunskaper som matchar det som krävs för jobbet, och därför kan man prata med mig utifrån de förutsättningarna. Om jag inte förstår kommer jag att fråga, och diskuteras det något på rasten som jag inte förstår för att det hände innan jag var född så kommer jag kommentera det och vi kommer kunna skratta åt det tillsammans.

Som chef kanske man inte alltid är närvarande och så länge detta är lika för alla så har jag ingenting emot det, men om andra får mer feedback från dig än vad jag får då kan jag tycka att det är orättvist. För mig innebär även kommunikation att jag vet vem jag ska vända mig till vid frågor och att det alltid finns någon som man kan gå till eller mejla vid problem.

För att bli en bättre chef bör du…

…ha förståelse för dina anställda. Med ett ökande problem av vår fysiska och psykiska hälsa så är det extra viktigt att man blir förstådd. Jag som ung är inget undantag utan alla på ett företag vill bli förstådda. Jag förstår att jag är skyldig dig att göra mitt jobb för att företaget ska funka, men för att jag ska funka så måste jag ha någon som förstår att jobbet kan vara övermäktigt ibland och att jag inte alltid är på topp.

En förstående chef ger de anställda tid att återhämta sig mellan projekt eller en tung period med mycket jobb. En förstående chef lyssnar på sina anställda och märker av när någon behöver stöd eller när någon är nära bristningsgränsen. En förstående chef som agerar för att förbättra sina anställdas hälsa, kommer i slutändan gå med större vinst. Utgifterna för hälsovård är mer värt än utgifterna för sjukvård.

För att bli en ännu bättre chef bör du…

…utmana mig. Jag är ung, pigg och vill att det händer saker. En utmaning innebär att jag blir betrodd. Att jag får hantera saker som kanske går lite utanför min arbetsbeskrivning eller att jag får testa på och göra lite svårare grejer. Detta innebär inte att jag ska få mer och mer arbete tills jag stupar. Att få testa nya saker och få chansen att bli bättre gör att jag blir mer lojal till företaget.

Om jag utmanas och känner att jag utvecklas hela tiden så mår jag bra och om jag mår bra så har jag inget behov av att förändra mitt liv. Genom att utmana mig så ökar du chansen för att jag kommer stanna kvar och jobba på samma företag under än längre tid. Utvecklas jag inte eller blir stimulerad av det jobb jag gör så kommer jag troligtvis söka mig vidare.

En bra chef är…?

För att sammanfatta hur en bra chef är; En bra chef är någon som kommunicerar med sina anställda, som ser och lyssnar på dem och som utmanar dem till att utvecklas och bli bättre. En chef ska kunna se varje individ samtidigt som den behandlar alla lika. Jag som ung vill känna mig som en i gänget men jag vill på samma gång kunna utföra mitt arbete på bästa sätt och det gör jag bäst om någon guidar mig och hjälper mig när jag behöver att någon annan tror på mig eller att någon annan ser att jag behöver ladda batterierna.

Slutord: Är du en chef som redan gör allt detta, kanon. Gör du inte detta så testa så kanske du får med dig alla anställda, unga som gamla.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla