Karriär > entreprenör

Intervju med Niklas Berntzon, VD och medgrundare till mäklarfirman ESNY

Fotograf: Jesper Florbrant

Konceptet att sälja endast de dyraste och mest påkostade objekten i både Stockholm och New York har varit minst sagt framgångsrik - med andra ord, marknaden finns även i Sverige.

Av: Redaktionen
Lästid: 8 minuter
19 Maj 2017

Vad drev dig att komma dit du är idag?

-Jag har alltid haft en stark drivkraft i att vinna, egentligen är jag inte en dålig förlorare, jag bara drivs mot att prestera så bra jag bara kan, nummer ett har alltid varit målet.

Att det är stora och relativt snabba affärer, med tydlig återkoppling om resultat, har pushat mig ännu längre och därmed gett mig en naturlig plats bland de mäklare som folk kontaktar direkt när de vill sälja riktigt, riktigt dyrt.

Nu rullar snöbollen av sig själv, så det var naturligt att starta bolag. Nu när jag gör det med Fredrik så är det dessutom ett rent nöje. Jag lever drömmen just nu. Nu sjösätter vi dessutom vårt nya bolag URBAN by ESNY, som skall hantera hela den övriga marknad som ESNY inte tar på sig i uppdrag.

En supermäklartjänst även utanför tullarna.

Du har en egen mäklarassistent, hur viktig är han/hon och vilka uppgifter ligger på hennes agenda?

– Jag har till och med två. Det säger sig självt att om jag kan delegera tidskrävande uppgifter och istället fokusera på det som genererar resultat för mina kunder och mig, så är det en enkel ekvation.

I princip allt som inte är direkt kopplat till bud/affär/ kontrakt sköts av dem. Allt från att skjutsa mig runt i stan till att ha kontakter med banker och hålla I tillträden. De jobbar väldigt oregelbundna tider précis som jag. ibland är det ledigt och ibland är det galet med arbete.

Du har sagt att du har gjort fler människor till miljonärer än de som vinner på Lotto?

– Haha ja, jag gillar att prata i färgstarka termer, men faktum är att jag varit den mäklare som sålt de allra dyraste lägenheterna i Sverige, både till totalsumma och kvadratmeterpriser räknat. Jag har dessutom slagit rekord i över 20 år som mäklare.

Lotto ger bara utdelning en gång i veckan och jag har som mest sålt 10 stycken privatbostäder under samma sju dagar. Så i perioder ja - är jag en riktig vinstmaskin.

Är en del av drivet att tänka på hur kunden framledes ska kunna fortsätta tjäna pengar på sitt boende. Hur många köper sin bostad ur ett rent investeringsperspektiv av de objekt du säljer?

– De flesta köper för att bo, men i bakhuvudet så ligger alltid frågan om det är en bra affär eller ej.

Jag brukar säga, ”lägg den i min portfölj för en miljon kronor mer än du köpt för, så säljer jag den åt er med vinst den dag rätt kund kommer förbi”

Det är kanske där hela ryktet kring Lottovinsterna börjat.

Vad är en riktig bra försäljning – sett ur både säljarens och köparens perspektiv?

– Där båda parter är riktigt nöjda.Köparen har funnit sin drömbostad, säljaren känner att de fått maximalt betalt i och med att köparen varit ”den rätta”, samt att vi tillsammans haft en rolig resa fram till mål.

Att ha roligt är kanske den viktigaste aspekten i arbetet. Om det vore tråkigt, ja då bör man göra något annat.

Vilken försäljning/vilket objekt ha tagit längst för dig att sälja?

– En del av de bostäder jag har i min portfölj finns där med ett specifikt pris. Säg 60 000 000 kr, när en köpare dyker upp på ett sådant objekt så visar jag. Det behöver inte vara så att huset eller våningen är ute på öppna marknaden. Bara att de säljer om kunden får rätt betalt. Beroende på prisförväntan kan en sån affär ta någon vecka till flera år. Det viktiga är i de fallen att man inte ligger på Hemnet och ”tickar dagar”

Hur startar/bygger man upp sin bostadskarriärdela fem tips?

– Köp det du verkligen vill ha, huvudsaken är ju att du trivs där du bor, inom din budget.

Börja med att använda bostaden du bor i som verktyg, köp inte en ”extra” vilket skulle kunna göra att du ligger för tungt i fastigheter om marknaden viker.

Köp bara det bästa du kan hitta, hellre en lägenhet som är något mindre och med rätt adress och läge i huset, oavsett område. (Att en lägenhet ligger på nedre botten är hela anledningen till att den är billig).

Ändra ”funktion” om du kan bygga om en fyrarummare till en sex rummare så riktar du dig mot en helt ny målgrupp och en helt ny prisnivå.

Anlita rätt mäklare, om någon kallas för Lottomaskinen kan man ju alltid ringa honom, haha.

Den omtalade försäljningen i Continental Apartments i Stockholm som du sålde till Daniel Wellingtons grundare Filip Tysander, till ett pris av omtalade 104,5 miljoner kronor eller 250 000 kronor per kvadratmeter. En unik produkt men inte dyrt i sammanhanget. Gör Filip en investering i ett sådant objekt, går det verkligen att toppa?

– I just den försäljningen arbetade vi med teamet för bygget och ihop med arkitekten under extremt lång tid, och ibland löser du själv det byggtekniska vid en del försäljningar – vad krävs det av dig som mäklare då? Jag kan inte kommentera enskilda kunders affärer. Varje gång jag får ett uppdrag att sälja en bostad så arbetar jag för att kunden ska ha gjort en bra affär.

I all nyproduktion vi arbetar med så jobbar vi som i en stor familj med byggherre, arkitekt, inredare och gärna reklambyrå. Det tar såklart många år innan jag får mitt arvode, men vid det laget är bostäderna jag säljer bland det bästa du kan få på marknaden och mitt arvode motsvarar uppnådd effekt.

Att arbeta med nyproduktion på det sättet kräver både uthållighet, kunskap om design, köptriggers hos marknaden, men kanske framförallt säljstrategi, hur och när man också släpper bostäderna påverkar byggherrens vinst med miljoner. Inte alla mäklare kan se hela bilden och hur delarna arbetar i synergi. De multiplicerar varandra något enormt.

Du har också sagt att du sätter mål och jagar tills du når dem. Gäller antagligen inte bara yrkesmässigt utan något som man applicerar även privat, hur långt går du – när känner du att du släpper en vision eller ett mål?

– Jag ändrar möjligtvis angreppssätt, men ge upp, nä, det är inte min grej.

Mäklare - när och varför insåg du att det var detta yrke som du skulle syssla med?

– En av mina bästa vänners pappa tyckte att det var ett yrke som skulle passa oss med mer social kompetens än höga betyg.

Fullt ut förstod jag att detta var mitt kall när jag började mäkla mina egna bostäder, hur lätt jag fick kontakt med människor och att den stora hemligheten låg i att arbeta ihop med dina kunder och att allt handlar om att få dem känna att jag verkligen vill hjälpa dem nå sina drömmar.

Från den dagen har jag toppat säljlistorna.

Lyx – vad är överkomlig lyx för dig i en bostad?

– Överkomligt är förstås helt upp till köparen och dennes budget.

Men i och med att i princip alla beslut fattas med känsla, så är det viktigt att bygga just den. Steg ett, är design, det behöver inte ens vara så kostsamt, bara genomtänkt.

Därifrån kan du bara addera saker som köparen kan tänkas gilla, allt från ljudsystem till landningsbana. Varje ny adderad detalj bör tänkas igenom för att attrahera en tänkt målgrupp. I princip finns inget stopp. Något jag själv planerar på att bygga hemma är ett gym. Det tycker jag personligen vore lyx att ha i källaren.

Vilket är objektet du måste sälja innan du slutar?

–En mäklare är aldrig bättre än sin senaste affär, så det spelar ingen roll vilket objekt det är. Lyckas jag inte sälja den sista så är jag inte på topp ändå.

Man vill ju sluta på däruppe, så kanske den första bostaden på 500 000 kr/kvadratmeter

Mäklaryrket är känt för hårt slit, arbetstider svåra att kombinera med ett privatliv – vad tycker du att du själv har fått offra på vägen till toppmäklare?

– Jag tycker verkligen att jag kunnat pressa in mycket av mitt liv utöver arbetet.

Just för att man kan ta arbetet dit man är så kan du faktiskt vara lite där du vill.

Visst, den hundraprocentiga fokusen på min omgivning kanske inte alltid är där. Tanken är någon annanstans. Men jag försöker verkligen hårt för att kompensera det. I princip alla pengar jag tjänar går till att resa mycket, jag vill att mina barn ska se världen och känna att de är en del av någonting större än bara vår lilla del av planeten.

Mitt eget välmående hamnar inte på första plats heller, jag borde stressa mindre, äta bättre och träna mer. Men just nu har jag helt enkelt för roligt I mitt arbete.

Den optimala studentbostaden?

– Nära vänner, nära bra take-away, ha bra Wi-Fi, nära skolan, träningsmöjligheter och bra studieplatser både inne och ute. Jag kände själv att jag ofta ville ha miljöombyte när jag pluggade, även om det var samma trötta böcker jag läste så fick jag energi av att vara på andra platser.

Hur bodde du själv som student?

– När jag pluggade till mäklare bodde jag i min första egna bostad, en tvårummare i Aspudden. Den var nästan exakt lika stor som lägenheten jag växte upp i med mina föräldrar och min äldre bror. Så jag tyckte det var väldigt lyxigt att ha den för mig själv.

Vision – framtidens bostäder, bostadsmarknaden I storstäderna?

– Nya stadsdelar kommer att utvecklas, Storstädernas skyline kommer att förändras med fler och fler skyskrapor. Nyproduktion även utanför tullarna skapas som små drömmar med vardagslyx och design. Vi startar därför vårt systerbolag URBAN by ESNY där vi riktar oss till att ta all vår energi och kunskap till att vara med och påverka byggprojekt så mycket vi bara kan, överallt.

Jag tycker mig se en tydlig förändringsvilja i den annars så trögrörliga byggbranschen. Byggföretagen är beredda att skapa mer än bara en låda att bo i.

Kan vi på minsta lilla sätt vara behjälpliga i den här förändringsprocessen så kommer jag stolt kunna sluta branschen med ett leende på läpparna en dag.

Du säljer drömboenden, vilket är ditt eget drömobjekt att köpa?

– En panoramafönsterförsedd strandvilla i Malibu Colony.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla