Karriär > entreprenör
Unsplash
Av: Felicia
Lästid: 3 minuter
4 Jun 2018

5 svenska startups att hålla koll på

För att vara ett såpass litet land är Sverige otroligt duktiga på att producera succéer. Det kanske beror på svenskars approach till jantelagen, dvs en insikt om att vi aldrig någonsin är bäst eftersom att det alltid finns något bättre att uppnå men också tack vare många lagförändringar som gjort det möjligt för småföretagare att bryta mark och stora entreprenörer att investera i startups under benämningen “affärsänglar”.

Å andra sidan är vi inte blyga med att skryta om svenska succéer som Spotify, Klarna och King. Vilka startups kommer bli nästa svenska skrytobjekt och vilken bakgrund har grundarna?

Karma

Med en mission att minska matsvinn hos restauranger, caféer och livsmedelsbutiker har Karma på två år över 250 000 användare i Sverige idag och har även intagit den brittiska marknaden. Tjänsten fungerar som så att företag kan annonsera ut i appen varor till ett reducerat pris. Kolla in Pirajas test av Karma-appen!

karma_team

Grundare:
Elsa Bernadotte, kandidat vid Stockholm School of Economics
Hjalmar Ståhlberg Nordegren, läkarexamen vid Karolinska Institutet
Ludvig Berling, master vid KTH
Mattis Larsson, master vid Luleå Tekniska Universitet

Uniti

Startup-bolaget grundades år 2015 som ett projekt vid Lunds Universitet av australienske utbytesstudenten Lewis Horne. Idén är en lätt och koldioxidsnål (egentligen 75% koldioxidsnålare än andra elbilar) skapad för urbana och tighta miljöer. I nuläger sker produktionen som redan dragit in 520 miljoner kronor från köpare. Uniti samarbetar med jättar som Siemens och Kuka Robotics och är extra roliga att följa då gänget bakom Uniti uppdaterar företagets resa på Youtube. Inspirerad av Elon Musk’s Tesla har en elbil från Uniti prislappen 150 000 kronor.

Grundare:
Lewis Horne, master vid Lunds Universitet

Radinn

Malmöbaserade bolaget Radinn inspirerades även av Teslas innovativitet och säljer jetboards, alltså eldrivna wakeboards, för äventyraren som råkar ha 9000 euro extra i plånboken. Fröet till idén såddes år 2012 vid Lunds Universitet och har siktet att bygga upp en produktionskedja som kan trycka ner priset på varan. Kolla in videon från när de testade brädorna i Norge!

Grundare:
Alexander Lind, kandidatexamen vid Lunds Universitet

Natural Cycles

Natural Cycles vill ge kvinnorna makten över sina kroppar genom att slopa p-piller och andra preventivmedel och ersätta medlet med deras app som genom åratal av forskning håller koll på när du kan ha samlag för att inte bli gravid, eller åt andra hållet, för att bli gravid. Natural Cycles spås bli nästa Spotify med en potentiell marknad i samma storlek och stillastående konkurrenten, enligt nyhetssajten Breakit

Grundare:
Elina Berglund
Raoul Scherwitzl

Simris Alg

Simris Algs affärsidé är att tillverka naturliga kosttillskott av såklart, alger! Grundaren Fredrika Gullfot forskade i bioteknik vid KTH i Stockholm när hon snubblade över alger och dess otroliga egenskaper och såg nya vägar i hur en kan använda alger för att producera nya produkter. Simris Alg har utsetts till årets hetaste tech-bolag år 2015 och säljer idag globalt i länder som Australien, Israel och Japan!

Grundare:
Fredrika Gullfot

Källor: Breakit, Linkedin

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla