Karriär > motivation

Maria förverkligade drömmen - så gjorde hon

Av: Maria Paulsson
Lästid: 4 minuter
11 Mar 2014
Så förverkligar du din dröm, inte bara på fritiden

Så förverkligade Maria sin dröm - Driver pensionat i Frankrike

– Vinterhalvåret arbetar jag vanligtvis 80% som konsult åt konsultbolaget Ferrologic i Stockholm och 20% åt Le Flamant Rouge och min verksamhet i Frankrike. Sommarhalvåret tvärtom, 20% åt Sverige och 80% åt Frankrike. Det betyder att jag huvuddelen av vintern bor i Sverige, arbetar normalt 4 dagar i veckan och ägnar resten av tiden till planering, möten, förberedelser inför kommande sommarsäsong. Under sommarhalvåret bor jag i Frankrike. Där brukar jag låta förmiddagarna vara konsulttimmar, med telefonmöten och diverse uppgifter som lagts på mig. Resten av dagen, kvällar och helger går jag all in på franska livet.

Vad är Le Flamant Rouge och vad är din roll?

– Jag äger och driver Le Flamant Rouge, ett annorlunda pensionat/gästhus i södra Frankrike. Temat på den röda flamingon är att leva ut drömmar och vistas i en totalt jantefri miljö. Våra gäster kommer ofta till oss för att leva ut kreativitet de sällan har tid, energi eller mod för. De målar, sjunger, fotar, handlar på loppisar, lagar mat, lär sig franska språket, kombinerar traktens vin med byns råvaror, besöker gallerier, umgås och inspireras av nya likasinnade människor! Jag ansvarar för den övergripande planeringen, bokningar, vilka kurser vi ska satsa på, vilka som ska arbeta och hur huset ska skötas om. Stor del av det jag gör är att arbeta vidare på konceptet Le Flamant Rouge och vad vi står för – vansinnigt roligt!

Hur började det hela, hur kom du på idén att dela din tid?

– Jag har arbetat deltid i Sverige ända sedan 2009 då jag insåg att jag hade alldeles för många intressen utöver mitt normala arbete. 2011 startade jag det stora projektet Le Flamant Rouge så då var jag tvungen att ändra upplägget ännu mer. I och med att jag ville driva stället endast sommartid blev det ett naturligt upplägg att arbeta vinter i Sverige och sommar i Frankrike.

Hur presenterade du det för din arbetsgivare och hur togs det emot?

-Jag sa helt enkelt som det var, att jag köpt ett hus i Frankrike och att jag under kommande sommar skulle dra igång ett kreativt pensionat. Efter 5 år på företaget kände de mig och visste att jag kan vara ganska bestämd, men även flexibel. Eftersom jag har världens bästa arbetsgivare så hittade vi en lösning som passade både dem och mig. Nu har jag snart arbetat där i 8 år och vi har hittills lyckats ganska bra. Man får ju tillägga att det inte är helt ovanligt att personal kommer och går, slutar, börjar, är föräldralediga, sjuka, tar långsemester osv. Många arbetsgivare är vana vid att omfördela uppgifter och justera de olika rollerna. Är man själv flexibel kan arbetsgivaren lättare vara flexibel tillbaka.

Hur kom ni fram till lösningen?

– Eftersom jag stänger helt i Frankrike på vintern är det enkelt för mig att köra halvår/halvår. I min konsultroll kan jag till viss mån styra vilka projekt som passar mig och vilka som kräver en heltidskonsult.

Vad har du för tips till andra som vill förverkliga en dröm på sidan av sitt nuvarande yrke?

1. Trivs och gör ett bra jobb - i alla roller

Om du inte alls vill fortsätta arbeta med ditt nuvarande yrke tror jag att det är lika bra att sikta på att sluta helt. Annars riskerar man nog att göra två halvdana jobb. Har man ett jobb man tycker är roligt och där man känner att man gör ett bra jobb så tror jag det finns bättre förutsättningar att lyckas med två spår. Målet med att ha två yrkesspår är ju trots allt att man ska trivas och göra ett bra arbete - med båda.

2. Gå ner i tid

100% + 100% funkar aldrig. Använd max 100%-mallen åtminstone för det formella i anställningsavtal och planering av dina dagar. Hur mycket tid ska din existerande karriär få, och hur mycket tid måste du frigöra för ditt nya spår? Givetvis måste man troligen slita en hel del första tiden, men man ska nog sträva efter en tydlig uppdelning t.ex. 80 / 20, 50 / 50 osv.

3. Prata med din arbetsgivare, var flexibel och ärlig

Förklara för din arbetsgivare vad som driver dig att vilja förändra din arbetssituation. Att du inte trivs med ditt arbete är ingen bra anledning. Att du är har idéer, vill utforska din kapacitet och kunskap, testa nya roller och arbetsuppgifter låter mycket mer inspirerande. Förklara att du inte vill sluta, att du vill fortsätta göra ett bra arbete, var engagerad och tillgänglig. Om ni ändå inte kan hitta en lämplig situation då vet du det och får ta ställning till det.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla