cady
Karriär > studenttips

Skillnaden mellan trainee och internship

.
Av: Redaktionen
Lästid: 5 minuter
11 Maj 2019

Traineeprogram – vägen till de riktiga toppjobben

Trainee, talang, aspirant, lärling, management trainee – ja, kärt barn har många namn. Men hur är det egentligen att söka och få en traineeplats?

Vad är egentligen en talang och vad krävs för att bli trainee? Vilken lön har man och framför allt: vad ska man tänka på innan man tackar ja till ett traineeprogram?

Trainee och traineeprogram är kanske begrepp du har hört talas om men vet du egentligen vad de innebär?

Vad är ett traineeprogram?

Begreppet trainee kan ha olika betydelser i olika länder men här i Sverige syftar det till en person som är anställd hos ett företag och samtidigt genomgår en utbildning. Ett traineeprogram innebär en stor chans att visa vad du går för och konkurrensen bland de som söker sig till traineeprogram är ofta hård.

Praktik blandas med teori

En trainee som blir antagen till ett program får lära sig mer om branschen, hur företaget är uppbyggt och vad en tjänst hos dem kan innebära. Här blandas praktik med teori. Beroende på bransch så kan du utbildas inom olika områden och lära dig företagets verksamhet från grunden. Du får även praktiska erfarenheter genom att prova på flera arbetsuppgifter inom olika avdelningar på företaget vilket gör att du lär dig vilka delar av ett företag som passar din personlighet bäst.

Som trainee blir du anställd och får lön

Anställningsformen kan variera men du blir anställd av företaget under din tid som trainee och får lön för ditt arbete. En del företag erbjuder tillsvidareanställning medans andra istället anställer dig tillfälligt. Ta reda på vad som gäller företaget du är intresserad av och akta dig för företag som systematiskt lockar till sig billig arbetskraft genom traineeprogrammen utan att erbjuda någon lön alls.

Därför ska du ansöka till traineeprogram

Om du upplever svårigheter att komma in i en bransch så kan ett traineeprogram vara något att testa. De främsta fördelarna är att du får värdefull kunskap och erfarenhet men framför allt att du förbereds för att anställas i ett specifikt företag. Det blir en inkörsport till ett riktigt jobb – med andra ord, en perfekt start på karriären!

Som trainee lär du känna företaget och prova på olika arbetsuppgifter

Som trainee får du en fot in i företaget och genom arbetet på olika avdelningar med olika arbetsuppgifter så lär du känna hela företaget – något som kanske hade varit svårt annars – och du kan känna dig fram till en position du trivs med.

Få stöd av en mentor och bygg ditt nätverk

Det är vanligt att du som trainee får en mentor på företaget – någon som fungerar som ett bollplank. Mentorn coachar, vägleder och stöttar dig mot dina mål. Se även tiden som trainee som en chans att nätverka och träffa nya personer inom hela verksamheten.

Så här söker du till ett traineeprogram

Tänk igenom syftet med traineeprogrammet

Fundera på vad du vill få ut av din trainee-period; är det kanske något speciellt du vill lära dig? Det är även viktigt att du tar reda på vad som krävs av dig. Kan företaget erbjuda dig en vidareanställning efter traineeprogrammet?

Välj ut ett företag och gör din research

Om du redan har ett företag i åtanke så är det lämpligt att gå in på deras hemsida och leta information om traineeprogram. Du kan även få information om traineeprogram på
arbetsmarknadsdagar och olika mässor. Välj ett företag vars värderingar stämmer överens med dina egna.

Anpassa dina ansökningshandlingar

Du kan söka till en traineeplats på samma sätt som du söker ett vanligt jobb – det vill säga, genom att svara på en annons eller mejla in din ansökan. Bifoga CV och ett brev med konkreta exempel och motivera varför just du bör få möjligheten. Glöm inte att följa upp din ansökan för att visa ytterligare intresse.

Läs mer: 10 fallgropar att undvika när du skriver ditt CV”

Tre skillnader mellan ett traineeprogram och ett internship

Nu när du fått mer information om traineeprogram så undrar du kanske vad det är för skillnad mellan detta och internship – ett begrepp som vi i Sverige kan översätta till praktik. Även om det finns vissa likheter så finns det även några skillnader.

1. Syftet

Som trainee blir du anställd av företaget för att utbildas till en specifik tjänst. Du agerar som en riktigt anställd och får lön för ditt arbete. Under ett internship, däremot, ser vi ofta studenter som vill bättra på sin erfarenhet innan de börjar söka jobb. De kan bli erbjudna en anställning när praktikperioden är över men det främsta syftet är chansen att praktisera sina teoretiska kunskaper.

2. Lönen

En trainee får betalt för sitt arbete på ungefär samma nivå som andra nyanställda på företaget, medans ett internship generellt sätt är obetald. Vissa företag kan ge praktikanter lön men oftast får de finansiera praktikperioden med egna medel.

3. Tiden

Medans traineeprogram kan pågå i mellan ett till två år så är praktik oftare kortare – mellan några veckor i upp till några månader.

Vilka antagningskrav finns det för ett traineeprogram

Traineeprogram riktar sig till nyutexaminerade studenter som vill komma ut i arbetslivet eller till personer som redan arbetat i några år. Ofta behöver du en examen från högskola eller universitet för att bli antagen till traineeprogram, till exempel inom ekonomi, juridik eller teknik. Beroende på företagets inriktning så letar de efter olika kompetenser; till exempel så kan olika språk- eller datakunskaper vara meriterande.

Är du nyfiken på vad det kan finnas för traineeprogram som passar dig? Kolla in Studentjobb för traineeprogram!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla