Karriär > företag

UF - Starta företag under gymnasiet

Ung Företagande
Av: Redaktionen
Lästid: 3 minuter
26 Feb 2020

Ung Företagsamhet finns på grundskolan och i gymnasieskolan och betyder att du som gymnasieelev får starta, driva och avveckla ett UF-företag under ett läsår. Men hur startar man egentligen UF-företag?

Här är lite råd & tips

Först det allra mest väsentliga - kom på en affärsidé.
Det första man måste göra för att kunna starta ett UF-företag är att komma på en affärsidé. Här är tre tips att tänka på när man ska tänka ut en idé som man känner att man vill jobba med.

  1. Ta ett problem och lös det. Vi alla har vardagliga problem.
  2. Ta en befintlig idé och gör den ännu bättre
  3. Gör något du är bra på och tycker är kul

Vad har andra gjort?
Klicka er in på UF Showroom på hemsidan och ta del av hela Sveriges UF-företag. Tänk på att även ert UF-företag kommer visas upp på UF Showroom. Så se till att göra en snygg profil där. Allt material som syns på er showroom-sida laddar ni upp via hemsidan i inloggat läge.

Skapa ett bra team
Vi rekommenderar att ni är runt 3–5 medlemmar i företaget. Men att driva sitt UF-företag i par eller på egen hand går också bra. När ni ska välja vilka ni ska driva ert UF-företag med bör ni tänka på två saker:

  1. Fundera på vilka styrkor du har, är du bra på marknadsföring eller att prata inför folk till exempel? Då kan det vara smart att bilda team med någon som är bra på något annat, exempelvis ekonomi eller att hålla ordning.
  2. Fundera på vilken ambitionsnivå du har för ditt UF-år. Vilka resultat vill du uppnå? Hur mycket tid vill du lägga ned? Se till att bilda team där alla har samma ambitionsnivå.

Tips
Samarbetsavtal är ett tilläggsmoment som ni kan göra för att slippa konflikter i gruppen. Under ett år ska du lära dig att samarbeta med nya människor och hantera olika viljor. Förutom att genomföra en rad olika gruppaktiviteter ska ni i företaget även lära er hantera ekonomi, ta ansvar för era handlingar och slutföra påbörjat arbete. Mall hittar ni under dokumentarkivet i inloggat läge.

Skaffa en rådgivare
Under året ska varje UF-företag skaffa minst en rådgivare. En rådgivare ska vara en extern person, dvs. någon från näringslivet som ni inte känner väl. Det får helt enkelt inte vara någon familjemedlem, lärare eller någon på UF. När ni ska skaffa en rådgivare ska ni titta på vad det är ni behöver hjälp med och utifrån det leta efter en passande person. Om ni kanske tycker att ekonomin är lite jobbig är det ju perfekt att skaffa en rådgivare som är duktig på ekonomi, kanske någon från banken?

Skaffa ett bankkonto
Sparbanken Rekarne och Sörmlands Sparbank erbjuder kostnadsfria banktjänster till UF-företag. För att underlätta er avveckling av företaget och ha koll på pengarna är det jättebra att använda sig av ett bokföringsprogram. Att också få en grund till att kunna skapa en hemsida och ha en nätbutik är guld värt.

Läs mer:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin