Nöje > politik

Allt om årets tema på Musikhjälpen - FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Av: Redaktionen
Lästid: 2 minuter
10 Dec 2018

Idag lever en miljard människor med en funktionsnedsättning. Men 4 av 5 dessa bor i låginkomst-medelinkomstländer*. Nu undrar du säkert hur kommer det sig att 4 av 5 med funktionsnedsättning bor i just dessa länder. Det ska vi gå igenom, men först utreder vi begreppen funktionshinder, funktionsnedsättning och funkofobi!

FUNKTIONSHINDER

Man pratar inte om människor med funktionshinder, utan använder ordet i meningar som t.ex. “funktionshindrade miljöer”. En människa med funktionshinder är ju faktiskt inte “hindrad” i en miljö som fungerar för den.

FUNKTIONSNEDSÄTTNING

En funktionsnedsättning kan vara något man föds med eller som händer senare i livet. En funktionsnedsättning behöver inte synas eller pågå under hela livet. Det finns olika typer av funktionsnedsättningar.

  • Fysiska funktionsnedsättningar kan till exempel innebära att man har svårt att använda, styra, balansera eller koordinera huvud, bål, armar och ben.
  • Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar innebär bland annat svårigheter med det sociala samspelet. Exempel är autism och adhd. Ibland används begreppet psykisk funktionsnedsättning.

Intellektuell funktionsnedsättning innebär svårigheter att till exempel ta emot, bearbeta och förmedla information, vilket betyder att det krävs längre tid att förstå och lära sig saker. Andra begrepp som används är kognitiv funktionsnedsättning eller utvecklingsstörning.

NORMBRYTANDE FUNKTIONSVARIATION

Även detta begreppet är hyfsat nytt och fungerar som ett sätt att värdera alla människor lika högt. Vissa funktionsvariationer kan anses helt normala, medan andra bryter mot normer som säger hur vi ska fungera.

FUNKOFOBI

De fördomar som personer med funktionsvariation möts av.

Visste du att?

…i Nepal fanns inte teckenspråk förrän några år sedan vilket för många är det enda sättet att kommunicera. Idag övas teckenspråk flitigt i Nepal, men bristen på skolor på landsbygden är fortfarande stor.

…krig och katastrofer är har dödat tusentals människor och inte bara under krig men även efteråt riskerar människor att drabbas av bland annat gömda minor. Okunskap och brist på vård i krigs- och krisdrabbade länder drabbar ännu hårdare de som lever med funktionsvariation.

…undernäring är en stor orsak till många barns funktionsvariationer. Brist på A-vitamin kan orsaka bland annat blindhet.

Den 10 till 16 december står Lund värd för årets upplaga av Musikhjälpen. Under sex dygn direktsänder Sveriges Radio och Sveriges Television dygnet runt från en glasbur på Stortorget i Lund. Programledarna är inte mindre än komikern William Spetz, Daniel Adams-Ray och Farah Abadi.

Läs mer om hur du kan bidra här.

*om ett land är ett låginkomst, medelinkomst eller höginkomstland beror på BNI, bruttonationalinkomst som kort sagt visar den ekonomiska styrkan hos medborgarna i ett land.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla