Nöje > intervjuer

Du måste ha mod för att kunna höja din röst

Foto: Per Kristiansen

Han tycks vara fast besluten att göra det mesta tidigare än sina förebilder, den gänglige ynglingen från Svedala. Redan som 17-åring hade Oscar Zia hunnit medverka i X-Factor (2012), Melodifestivalen (2013), Let’s Dance (2013), för att vara tillbaka i Melodifestivalen 2014 som soloartist. Så har det bara fortsatt.

Av: Tina Gardsten
Lästid: 6 minuter
21 Apr 2017

All vaken ledig tid utanför radiohuset tillbringar Oscar i studion för att skriva musik. Under sommaren 2016 åkte han på Diggilooturné tillsammans med de rutinerade rävarna Per Andersson, Linda Bengtzing, Magnus Carlsson, Jessica Andersson, Magnus Johansson, Thomas Di Leva, Linda Pritchard, samt diggiloodebutanterna Ace Wilder och Medina.

Under vintern 2016 samarbetade Oscar Zia med Bris som “Brisidol” och var publikambassadör i Musikhjälpen.

Men nyligen i februari, stod Oscar på scen i ett annat ärende än att framföra sin musik.

På QX galan tog han emot priset som Årets Homo/Bi. Och i sitt tal berättade han att han tillägnar sitt pris till alla som ännu inte har kunnat eller vågat ta steget att komma ut. Han uppmanade alla, att aldrig tappa tvivlet och att alltid våga vara sig själv. Det ÄR svårt, men det är viktigt att våga.

Just detta med att våga, är något du vill sprida till så många som möjligt. Hur kan vi “våga” mer i vardagen och i livet, Oscar.

Det är så komplext att skaffa sig den grunden, för att våga, det är skitsvårt. För att våga måste man hitta en plats i livet, ja sin egen plats. Våga stå upp, då måste det få kännas tryggt runt en. För att våga säga till, så kräves det mod. Man måste ha mod för att kunna höja sin röst.

Viktigt är också att våga påverka de som har makten, vad det än gäller för ämne. Om jag bara går till mig själv så är det jag och så många andra – vi lever ju av och med sociala medier och följer så många människor. Därför är det så viktigt att de som har makt också tar sitt ansvar att sprida rätt budskap.

Vi som är unga människor måste påverka och inspirera varandra till att ta plats på ett bra sätt.

Viktigt är också att våga påverka de som har makten, vad det än gäller för ämne. Om jag bara går till mig själv så är det jag och så många andra – vi lever ju av och med sociala medier och följer så många människor.

Därför är det så viktigt att de som har makt också tar sitt ansvar att sprida rätt budskap. Att vi unga människor påverkar och inspirerar varandra till att ta plats på ett bra sätt.

Vad är den negativa delen av sociala medier?

Den negativa aspekten av sociala medier är när det blir fel, när fel budskap sprids och skapar otrygghet och kanske får konsekvenser som blir till situationer som bara blir olyckliga.

Men nu är det ju så att det är genom den världen vi lever och därför måste vi lära oss att anpassa oss och skapa en så trygg miljö som möjligt för att hantera den plattformen.

Vad oroar dig mest just nu?

“Trumperiet” i USA, det känns extremt oroväckande vill jag säga.

Var finns alla lagar och tankar om våra mänskliga rättigheter år 2017?

Det får ju konsekvenser även för oss här i Sverige viktigt att vi tar del av och sprider rätt ideal och rätt värderingar.

Vi som är unga vill ju växa upp ett realistiskt samhälle. Men det är svårt att förstå vad verkligheten är i och för sig ibland.

Fortfarande finns det fördomar och fördomsfulla personer i samhället. Hur ska man göra för att ändra på det?

Föräldrarna i vårt samhälle har idag har ett jättestort ansvar, ett ansvar att påverka sina barns funderingar och tankar. Föräldrar och vuxna måste ta sitt ansvar och verkligen se till att alla barn och unga får chansen att växa upp i ett tryggt samhälle.

Mer öppenhet och tydlighet tycker jag behövs i så många sammanhang, ibland blir man bara så mörkrädd för att det på visa håll fortfarande känns så konservativt.

Du valde att berätta om din homosexualitet, inte kanske heller så lätt med tanke på att du är en artist som vunnit så många tjejers hjärtan och så droppar du en sådan grej?

I dag är jag trygg i mitt beslut även om det skulle kunnat påverka min image som flickidol. Och visst var jag väl lite rädd för att det skulle göra skillnad för min publik.

Och tiden innan – jag visste inte riktigt vem jag var, hade ju förstås tankarna på att, kan jag vara flickidol och homosexuell? Jag visste ju inte om det gick. Och för att vara helt ärlig, i ettan på gymnasiet tänkte jag nog att det säkert bara var en grej det jag började känna och undra över. /forts…

MAMMA ÄR MIN SUPERHJÄLTE

Har du upplevt något som liknat hat eller annat negativt sedan du valde att vara öppen med din läggning?

Nej faktiskt inte. Där har jag mycket att tacka för att jag började med musiken. Genom den fick jag många sinnen öppnade och en möjlighet att acceptera mig själv mycket snabbare.

Det finns så mycket kärlek och det handlar inte bara om vem som gillar vem, utan det handlar om att motarbeta hatet. Jag önskar att folk förstår, det är så mycket mer det handlar om.

Hur var din uppväxt?

Normal, skulle jag säga i allra högsta grad. Det enda lite ovanliga är kanske att vi är många syskon, jag har sex stycken och är nummer fyra i ordningen.

Vi har haft ett tryggt hem och vår italienska bakgrund har alltid funnits med.

Hur tog dina föräldrar det med att du kom ut?

Det har aldrig varit någon diskussion om detta. Aldrig känt mig pressad att vara på ett speciellt vis. Öppenhet har jag definitivt fått med mig hemifrån och utan den hade jag kanske inte vågat göra det jag gjorde förra året, att gå ut offentligt.

Hemma har det liksom alltid känts typ, gör vad du vill så länge det funkar. Var vem du vill helt enkelt.

Hur var du i skolan?

Ganska så målmedveten, jag gick samhällsprogrammet- Hade faktiskt alltid mest kul i skolan. Det var definitivt en bra tid. Och, skolan ÄR viktig.

Livet är långt, det är många etapper i livet vi ska igenom. Visst kan man klara sig utan en examen från gymnasiet. Men man lär sig mycket, även det sociala blir en skola i sig. Man har en vänkrets, ofta flera och man får lära sig hantera dem. Har man motivation så ska man definitivt stanna och har man det inte, tänk över alternativen och så kanske saker kan vänta som du kan förverkliga efter gymnasiet.

Vad tycker du är viktigt i livet?

Man ska aldrig nöja sig. Alltid ha något att sträva efter, att ta sig framåt och att inte det blir ett stop. Utvecklas, ta för sig av det som finns och göra något bra av det.

Det gäller både relationer och i yrkeslivet och skolan tycker jag.

Hur ser resten av 2017 ut för Oscar Zia?

Nu släpps de låtar som jag jobbat med under hela 2016. Det har varit ett stenhårt jobb och det blir mycket av mig. Det känns spännande och ska bli kul att se vad som hander framöver.

Vad är det mest besvärliga med till exempel att berätta en sådan sak som att komma ut?

Rädslan att inte bli accepterad förstås, den finns ju alltid någonstans där i bakhuvudet.

Den rädslan ska inte finnas där men tror det är så vi tänker inför allt som är annorlunda, ja om det nu är så annorlunda.

Vilka umgås du mest med, homo eller hetero?

En salig blandning – men indelat vänskaper inte i sexuell läggning alls.

Hur ser din bästa lediga dag ut?

Väldigt innehållslös hemma och bara vara just ledig faktiskt.

Nu kanske du är intresserad av att hitta utbildningar och kurser inom musik?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla